Aankomende evenementen

Woensdag 16 januari 19.00 uur: Maximus Young Adult Leesclub, Een bijna eindeloze afstand – Tahereh Mafi

2019 kan niet beter beginnen dan met een Maximus Young Adult leesclub, al zeggen we het zelf. Op 16 januari zijn we weer terug, vol goede voornemens en natuurlijk om een vers boek te bespreken!

Tijdens onze vorige leesclub hebben we gestemd en Een bijna eindeloze afstand van Tahereh Mafi was de duidelijke winnaar. Een zeer persoonlijk boek dat gebaseerd is op Mafi’s eigen ervaringen na 9/11.

Het is 2002, een jaar na de aanslagen van elf september. Het is een turbulente en verwarrende tijd. Zeker voor iemand als Shirin, een zestienjarig moslimmeisje dat het zat is om altijd aangestaard, beledigd of zelfs aangevallen te worden. Ze is het zat dat mensen haar niet zien om wie ze is, maar altijd direct een oordeel klaar hebben en denken te weten wat zij denkt of voelt.

Ocean James is de eerste persoon in tijden die haar echt lijkt te willen leren kennen, maar ze komen uit twee schijnbaar onverenigbare werelden. En Shirin heeft de muur om zich heen zo zorgvuldig opgebouwd dat ze niet zeker weet of ze wel in staat is om hem af te breken.

Zet dit boek dus op je verlanglijstje voor kerst – we hebben er meer dan genoeg – en meld je aan voor onze leesclub.

Voor een hapje en drankje zorgen wij, dus het enige wat je hoeft te doen is Een bijna eindeloze afstand lezen. Aanmelden kan door een mail te sturen naar info@maximushillegersberg.nl.

Datum: woensdag 16 januari
Toegang: gratis
Tijd: 19.00 uur
Aanmelden via info@maximushillegersberg of in de winkel

Dinsdag 29 januari 20.00 uur: Een avond met Jan Brokken (UITVERKOCHT – U KUNT ZICH INSCHRIJVEN VOOR DE WACHTLIJST)

Op dinsdag 29 januari verwelkomen we Jan Brokken bij Maximus. Hij zal deze avond vertellen over zijn nieuwe boek De rechtvaardigen. Ivan Borghstijn zal Brokken interviewen.

In De rechtvaardigen beschrijft Jan Brokken het verhaal van de Nederlandse consul, Jan Zwartendijk.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ontdekte deze consul in Kaunas (Litouwen) een manier om duizenden uit Polen gevluchte Joden het leven te redden: hij schreef voor hen een visum uit voor Curaçao. Daarmee reisden de Joden met de Trans Siberië Express naar Japan, van waaruit ze zich over de hele wereld verspreidden – vrijwel allen overleefden de oorlog. In korte tijd schreef hij koortsachtig duizenden visa uit.

Jan Brokken beschrijft het leven van Jan Zwartendijk en de lotgevallen van veel van de ontkomen Joden in een meeslepend epos, waarin een treffend beeld wordt geschetst van een wanhopige tijd. De rechtvaardigen is een les in moed, in het maken van de juiste keuzes op het juiste moment.

Wij zijn zeer verheugd om Jan Brokken op 29 januari te mogen ontvangen in onze winkel.
Er zijn voor deze avond twee soorten kaarten beschikbaar. U kunt kiezen voor een gewoon kaartje voor € 8,50 of voor een combinatieticket waarbij u ook het boek ontvangt. Dit ticket kost € 28,50: u krijgt dan 3 euro  korting op uw toegangskaart.

Toegang: € 8,50,- of € 28,50 (inclusief boek)
Deuren open: 19.30 uur
Start evenement: 20.00 uur
Aanmelden kan via info@maximushillegersberg.nl of in onze winkel

Donderdag 7 februari 20.00 uur: Een avond over James Baldwin, de Harlem Renaissance en Afro-Amerikaanse literatuur. Met Michel Krielaars, Toef Jaeger en Dominique van Varsseveld

Op 7 februari organiseren we in samenwerking met Schwob een lezing over de mijlpalen binnen de zwarte literatuur uit de VS. Aanleiding zijn de nieuwe vertalingen van James Baldwin – recent weer in de aandacht door de film I’m Not Your Negro – , de complete herontdekking van William Melvin Kelley en het verschijnen van diverse schrijvers uit de Harlem Renaissance zoals Nella Larsen en Zora Neale Hurston.

De Harlem Renaissance in de jaren twintig was de eerste bloeiperiode van Afro-Amerikaanse kunst die over individuele werken uitsteeg, te danken aan de massale verhuizing van zwarte Amerikanen uit de Zuidelijke staten richting het Noorden. Hoe ontstond deze beweging en welke invloeden had zij op latere schrijvers in de jaren zestig, een volgende bloeiperiode met auteurs als Baldwin en Kelley? Welke literaire mijlpalen zijn er? Zijn er veel overeenkomsten of is het een caleidoscoop aan stemmen?

In Schutkleur (1929) van Nella Larsen ontmoeten twee oude vriendinnen elkaar toevallig in een café voor uitsluitend witte cafégangers, zij kunnen allebei voor wit doorgaan en spelen daarmee. Alleen blijkt de één ook nog in de tussentijd met een racistische Amerikaan getrouwd te zijn. William Kelley zet in Uit de maat (1962) een exodus neer door alle zwarte inwoners uit een van de Zuidelijke staten te laten vertrekken. Het vertrek wordt uitsluitend beschreven door de achterblijvende witte bewoners van de staat. James Baldwins Als Beale Street kon praten (1974), laat zien hoe vooroordelen van een witte agent het lot bepalen van een jonge zwarte man en diens vriendin.

Deze drie auteurs stellen in hun romans de vraag hoe het is om te leven in een land dat is gebouwd op het idee van witte superioriteit. Hoe geef je dat literair vorm en welke betekenis of invulling geeft hun werk aan de African-American auteurs nu?

Michel Krielaars, chef boeken NRC, gaat met NRC-redacteur Toef Jaeger en schrijver/journalist Dominique van Varsseveld in gesprek over literaire klassiekers uit de Afro-Amerikaanse literatuur.

Toef Jaeger is cultuurverslaggever bij NRC. Ze schreef Koning Eenoog over het migrantenleven van Henk van Woerden en samen met Hanneke Chin-A-Fo Het Boekenparadijs, over de opkomst en neergang van boekhandelketen Polare. Momenteel werkt ze aan een ‘biografie van en vriendschap’ over de mannen van het tijdschrift Barbarber.

Toef Jaeger

Dominique van Varsseveld ( Groningen, 1982) woont in Amsterdam. Ze werkt aan haar debuutroman bij Uitgeverij Querido en studeert proza aan de Schrijversvakschool. Ze publiceerde in het literair tijdschrift De Revisor, schrijft voor de cultuurredactie van NRC en werkt als redacteur voor het online film-magazine Cine.nl. Was als onderzoeksassistent werkzaam voor de Commissie Diversiteit bij de UvA, onder leiding van prof. dr. Gloria Wekker.

Dominique van Varsseveld

Michel Krielaars (Amsterdam, 1961) studeerde Contemporaine Geschiedenis en Ruslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam en werkte daarna jarenlang als Oost-Europa-redacteur bij de televisieprogramma’s NOS-Laat en NOVA. Daarnaast schreef hij diverse romans en verhalenbundels. Vorig jaar publiceerde hij ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van Van Oorschots Russische Bibliotheek een bloemlezing uit de Russische Literatuur, ´Een onbekende vriend´. Sinds de herfst van 2012 is hij chef Boeken van NRC. In die hoedanigheid schrijft hij vooral over Duitse, Russische en Oost-Europese literatuur en geschiedenis.

Michel Krielaars

Datum: Donderdag 7 februari
Toegang: € 5,-
Tijd: 20.00 uur
Aanmelden via info@maximushillegersberg of in de winkel