Aankomende evenementen

Woensdag 8 mei 20.00 uur: Bart Van Loo over De Bourgondiërs
Foto auteur: Stephan Vanfleteren

Op woensdag 8 mei komt Bart Van Loo naar Maximus om te vertellen over zijn lovend ontvangen boek De Bourgondiërs.

Over De Bourgondiërs
Meesterverteller Bart Van Loo neemt de lezer op sleeptouw langs duizend jaar Europese geschiedenis. Zijn zoektocht voert hem naar het ontstaan van de Nederlanden in de vijftiende eeuw. En wat blijkt? De Lage Landen zijn een Bourgondische uitvinding.

De Bourgondiërs vertelt de geschiedenis van de vroege Nederlandse eenwording. Het is een wonderlijk relaas van ontbolsterende steden, ontwakend individualisme en uitstervende ridderidealen. Van schizofrene koningen, doortastende hertogen en geniale kunstenaars. Terwijl de Bourgondische hertogen met veldslagen, huwelijken en hervormingen de versnipperde Lage Landen tot één geheel smeedden, ontstonden onder hun impuls de onvergetelijke werken van Klaas Sluter, Jan van Eyck en Rogier van der Weyden.

Bart Van Loo’s even spannende als leerrijke verkenning van de middeleeuwen groeit gaandeweg uit tot een indrukwekkende cultuurgeschiedenis. Meeslepend en erudiet vertelt hij waar wij vandaan komen.

Wij zijn zeer verheugd om Bart Van Loo te mogen ontvangen in de boekhandel.

Datum: woensdag 8 mei
Tijd: 20.00 uur
Toegang: € 8.50
Aanmelden: info@maximushillegersberg.nl

Donderdag 9 mei 19.00 uur: Maximus Young Adult Leesclub over Verschijning mét schrijfster Joany de Vries!

Op donderdag 24 mei organiseren we een speciale Maximus Young Adult Leesclub. We bespreken dan namelijk Verschijning, het debuut van de Nederlandse YA-auteur Joany de Vries. Wat deze avond extra bijzonder maakt is dat Joany de Vries ook aanwezig is bij de leesclub!

In 2017 deed Joany mee aan de YA-schrijfwedstrijd van uitgeverij Volt en ze won de eerste prijs: een boekcontract. Verschijning is het resultaat en we kunnen niet wachten om het samen met Joany over haar boek te hebben, maar uiteraard ook over de bijzondere weg naar publicatie.

Wij hebben ontzettend veel zin in deze leesclub, en iedereen is uiteraard van harte welkom. Lees Verschijning, stel je meest prangende vragen aan Joany de Vries en beleef een gezellige avond bij Maximus. Deelname is hartstikke gratis en voor een hapje en drankje wordt uiteraard gezorgd.

Joany de Vries tijdens de boekpresentatie van Verschijning

Over Verschijning:
Jeanne Weeber is de dochter van ‘s werelds populairste Youtube-ghosthunter. Met een team bestaande uit Jeanne, haar vader Howard, zijn rechterhand Nick, en clown / cameraman Mirza reizen ze van hot naar her om spooklocaties te onderzoeken. Meestal blijkt er niets bovennatuurlijks aan de hand te zijn; maar aangezien spoken goed zijn voor toerisme, zijn Howard en zijn team tegen een vergoeding wel bereid om wat bewijsmateriaal te fabriceren. Als het team een opdracht uit Nederland krijgt aangeboden neemt Jeanne de opdracht stiekem aan. Ze wil altijd al graag naar Nederland: het land waar haar moeder, die ze nooit heeft gekend, vandaan komt. Ze reist in haar uppie af naar Eindhoven waar ze wordt opgepikt door Wietse, haar online gevonden gastheer in Oss. Samen gaan ze op zoek naar Jeanne’s moeder. Dat levert een zoektocht op die leidt langs ouija-borden, op hol geslagen kuddes wisenten en mogelijk sinistere huisdieren, waardoor Jeanne begint te vermoeden dat ze dit keer écht op een bovennatuurlijk mysterie is gestuit.

Datum: Donderdag 9 mei
Tijd: 19.00 uur
Deelname: gratis
Aanmelden: info@maximushillegersberg.nl

Dinsdag 14 mei 20.00 uur: Vertalersgeluktournee – Vertalers van genomineerden van de Europese Literatuurprijs aan het woord

De longlist van de Europese Literatuurprijs 2019 is onlangs bekendgemaakt, wat betekent dat de Vertalersgeluktournee binnenkort ook weer van start gaat. Deze tournee wordt door literair vertalers Nicolette Hoekmeijer en Andrea Kluitmann, in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds, dit jaar voor de negende keer georganiseerd.

Op dinsdag 14 mei zal ook Maximus onderdeel zijn van de tournee. We zullen maar liefst drie literair vertalers welkom heten: Gerrit Bussink, vertaler van Icarië van Uwe Timm, Hendrik Hutter, vertaler van Vaderland van Fernando Aramburu en Anne Jongeling, vertaler van Huis in brand van Kamila Shamsie. Alle drie de werken staan op de longlist van de Europese Literatuurprijs.

Wat is de Vertalersgeluktournee eigenlijk? Literair vertalers die op de longlist staan van de Europese Literatuurprijs gaan op tournee langs betrokken boekhandels, om de lezers ‘een ander verhaal’ te laten horen.
De avond zal bestaan uit een korte inleiding. Hierna zullen Hendrik Hutter, Anne Jongeling en Gerrit Bussink iets vertellen over de praktijk van het literair vertalen en over hún vertalersgeluk, uiteraard toegespitst op Vaderland, Huis in brand en Icarië. Ook zal er beeldmateriaal vertoond worden en sluiten we de avond af met een rondetafelgesprek, onder leiding van een moderator (die we nog bekend zullen maken) en waarbij het publiek betrokken zal worden.

Kortom, Vertalersgeluk belooft een interessante avond te worden waarop we het verhaal van de vertaler horen.

Datum: Dinsdag 14 mei
Tijd: 20.00 uur
Toegang: € 2.50
Aanmelden: info@maximushillegersberg.nl

DInsdag 21 mei 20.00 uur: Schwob-leesclub over Een vrouw in de poolnacht en Pelgrim langs Tinker Creek o.l.v. Alexander Reeuwijk

Op dinsdag 21 mei organiseren we een Schwob-leesclub. Onder leiding van gespreksleider Alexander Reeuwijk – schrijver van reisverhalen – bespreken we twee (her)ontdekte klassiekers: Een vrouw in de poolnacht van Christiane Ritter en Pelgrim langs Tinker Creek van Annie Dillard.

Een vrouw in de poolnacht – Christiane Ritter (Oostenrijk, 1938)
In de zomer van 1934 reist Christiane Ritter haar man, die onderzoeker is, achterna naar de noordelijkste punt van Spitsbergen. Ze hebben geen technische hulpmiddelen: behalve de natuur en de leegte is er niets. In dit reisverhaal beschrijft ze aanstekelijk hoe ze standhield iin de ijzige kou en begon te houden van de overweldigende natuur en de ontzaglijke stilte – ver, ver weg van de westerse wereld.

Pelgrim langs Tinker Creek – Annie Dillard (Verenigde Staten, 1974)
In 1971 woont Annie Dillard een jaar in de Amerikaanse staat Virginia, in een vallei waardoor de rivier Tinker Creek stroomt. Bijna dagelijks zwerft ze langs de oevers, waar haar geen detail ontgaat. Energiek en bezield vertelt ze in haar boek over de vaak genadeloze natuur in en rond de rivier en laat ze zien hoe gedurende de seizoenen alles onophoudelijk aan verandering onderhevig is.
Winnaar van de Pulitzer Prize Nonfiction 1975.

Wat is Schwob?
Schwob zoekt de mooiste boeken die u nog nooit heeft gelezen: vergeten klassiekers, cultboeken, de pareltjes uit de wereldliteratuur. Op www.schwob.nl leest u wat er de laatste jaren allemaal is (her)ontdekt. Schwob is een initiatief van het Nederlands Letterenfonds.

Over Alexander Reeuwijk:
Alexander Reeuwijk (1975) is schrijver en reiziger, met een voorkeur voor Azië, natuurlijke historie en oude reisverhalen. In zijn boeken combineert hij persoonlijke observaties met verhalen van reizigers uit het recente en verre verleden. Met zijn boek Reizen tussen de lijnen; dwars door Indonesië met Alfred Russel Wallace, stond hij op de shortlist van de Jan Wolkers Prijs voor het beste natuurboek van 2014. Momenteel werkt hij aan een boek over Zuid-India.

Datum: Dinsdag 21 mei
Deuren open: 19.30 uur
Start leesclub: 20.00 uur
Deelname: € 2.50
Aanmelden: info@maximushillegersberg.nl

Zaterdag 25 mei 10.00 – 17.00 uur: Bookstore Day

Op zaterdag 25 mei vindt alweer de derde editie van Bookstore Day plaats, de dag waarop de onafhankelijke boekhandels schrijvers, zichzelf en klanten in het zonnetje zetten. Ook wij doen dit jaar weer mee. Verwacht op deze zaterdag mooie aanbiedingen en de hele dag door optredens van schrijvers.

Dit kunt u de 25e onder andere verwachten bij ons:

14.00 – 15.00 uur: Jaco Benckhuijsen
over Man in het wild. Langs de rafelranden van de wereld.
Jaco Benckhuijsen zal vertellen over zijn avontuurlijke reisboek Man in het wild

Over Man in het wild:
Al zolang hij zich kan herinneren is Jaco Benckhuijsen verliefd op wilde lege vlaktes. Na trektochten over sneeuw en toendra valt zijn oog op de grootste vlakte van allemaal: de zee. Met zijn vouwkajak maakt hij drie solotochten langs de rafels van de wereld. Hij overnacht bij de Papoea’s in hun hutten van gras, peddelt in drie eenzame weken naar de drieëntwintig inwoners van Nikolski op de Aleoeten en vecht bij Vuurland tegen metershoge golven naast een omgeslagen boot. De adembenemende schoonheid van de wilde kustgebieden, de bijzondere ontmoetingen en de fysieke inspanningen leren hem waardevolle levenslessen.

16.00 – 17.00 uur: Gerard van Gemert en Rudi Jonker over Chaos United (7+)
Aan het einde van de middag zullen kinderboekenauteur Gerard van Gemert en illustrator Rudi Jonker vertellen over hun nieuwste boek Chaos United. Terwijl Gerard vertelt, zal Rudi Jonker tekeningen maken.

Over Chaos United:
Aan de rand van de grote stad, in de achterstandswijk Donkersloot, zijn Milan en zijn vrienden elke dag buiten aan het voetballen. Ze wonen in dezelfde flat en hebben een eigen stukje grond als veld geclaimd. Met zelfgetimmerde doelen en een een heus clubhuis.
Aanvoerder Milan heeft grote plannen met het team, zoals hij grote plannen heeft met alles wat hij bedenkt. Er zijn alleen een paar problemen. 1: Hij heeft geen voetbal-talent. 2: Er groeit geen gras in Donkersloot. En 3: Alles wat Milan bedenkt, loopt anders dan hij dacht…

Voor voetbalfans vanaf 7 jaar!

Aanbiedingen:

Voor Bookstore Day werken we samen met Uitgeverij Vleugels, een onafhankelijke uitgever die bijzondere uitgaven van klassieke literaire werken uitgeeft.

Op deze dag zullen we meerdere boeken van Uitgeverij Vleugels verkopen, bij aankoop van twee titels, krijgt u Zeewee van Marie Darrieussecq cadeau.

Ook zullen we andere speciale Bookstore Day-aanbiedingen in huis hebben. Welke dat zullen zijn, is nog een verrassing.

Vrijdag 7 juni 20.00 uur: Lezing over Interieurs van herrijzend Nederland 1940 – 65. Binnenruimten van een opkomende welvaartsstaat.

In korte tijd wist Nederland te herstellen van de enorme oorlogsschade. Na een moeilijke start van schaarste kwamen er tussen 1945 en 1965 meer dan 2,5 miljoen nieuwe bouwwerken bij. De bijbehorende binnenruimten waren veelzijdig in vormgeving voor wonen en werken, leren en kerken, winkelen en ontspannen. Dankzij overheidssteun voor standaardisatie en mechanisatie werd snelle en massale productie mogelijk van gebouwen, meubels, en materialen voor de aankleding van de interieurs. ‘Goed Wonen’ werd een begrip.

Dit boek biedt een overzicht van de monumentale binnenhuiskunst tot de toevallig ontstane interieurs uit de wederopbouwperiode. Het boek bevat beknopte essays over de voornaamste ontwikkelingen, thematische hoofdstukken over kleur, materialen, comfort en techniek en honderden afbeeldingen.

Op vrijdag 7 juni zullen auteur Marieke Kuipers, voormalig Rijksbouwmeester Wytze Patijn en architect Ton van Hoorn uitgebreid vertellen over Interieurs van herrijzend Nederland. Het belooft een bijzondere avond te worden dat geschiedenis en (binnenhuis)architectuur met elkaar verbindt.

Wat deze avond en het boek extra bijzonder maakt is de connectie met Hillegersberg: er wordt namelijk ook aandacht besteed aan dé slagerij en hofleverancier van de Bergse Dorpsstraat: B. Tol & Zn.

Datum: vrijdag 7 juni
Tijd: 20.00 uur
Toegang: € 5,-
Aanmelden:
info@maximushillegersberg.nl

Woensdag 12 juni 19.00 uur: Maximus Young Adult Leesclub over Stukjes van mezelf van Renée Watson

Op woensdag 12 juni organiseren we de laatste Young Adult Leesclub van het seizoen, om na de zomervakantie weer fris te beginnen. We bespreken Stukjes van mezelf van Renée Watson, dat onlangs verscheen bij uitgeverij Volt.

Over Stukjes van mezelf:
Jade weet dat als ze ooit succesvol wil worden, ze weg moet uit de buurt waar ze is opgegroeid. Haar moeder zegt dat ze iedere kans moet grijpen die ze krijgt. Ze heeft een beurs gekregen voor een witte privéschool en krijgt zelfs extra bijles op zaterdagen. Maar sommige kansen voelen eerder vernederend dan behulpzaam. Zoals een uitnodiging om zich bij Women to Women aan te sluiten, een mentorprogramma voor ‘risicovolle’ meisjes uit ‘risicovolle’ achterstandswijken. Maar Jade heeft helemaal geen hulp nodig. En dat haar mentor ook zwart is, betekent niet automatisch dat ze Jade begrijpt. Misschien kan Jade deze succesvolle vrouwen laten zien hoe de echte wereld werkt en hoe je daadwerkelijk een verschil maakt.
Vriendschap, afkomst, privileges en identiteit – dit verhaal legt de uitdagingen die jonge vrouwen hebben op een overtuigende manier bloot.

Wij hebben ontzettend veel zin om Stukjes van mezelf te lezen en te bespreken! Iedereen is uiteraard van harte welkom. Lees Stukjes van mezelf en beleef een gezellige avond bij Maximus. Deelname is hartstikke gratis en voor een hapje en drankje wordt uiteraard gezorgd.

Datum: Woensdag 12 juni
Tijd: 19.00 uur
Deelname: gratis
Aanmelden: info@maximushillegersberg.nl