Aankomende evenementen

Do 19 april 20.00 uur: Lezing door Mathijs Deen – Over oude wegen

Mathijs Deen geeft op 19 april een lezing over zijn nieuwe boek Over oude wegen, een reis door de geschiedenis van EuropaU kent Mathijs Deen wellicht wel van De Wadden, een geschiedenis, waarvan meer

Foto: Merlijn Doomernik

dan 25.000 exemplaren werden verkocht. Naast schrijver is hij documentairemaker voor VPRO Radio.

In Over oude wegen geeft Deen een fascinerende inkijk in de geschiedenis van de doorgaande wegen van Europa. Hij stelt zichzelf de volgende vraag: Waarom heeft de Europeaan zo’n ambivalente verhouding ten opzichte van de doorgaande routes van zijn continent? In zijn zoektocht naar het antwoord op deze vraag treedt Deen in de voetsporen van ontheemden, struikrovers, pelgrims, gelukzoekers en veroversaars die hun weg hebben gezocht langs de kusten, de rivieren en de wegen van Europa, en vertelt hij hun verhalen.

Een perfecte avond voor liefhebbers van geschiedenis en voor de lezers van o.a. Frits van Oostrom en Fik Meijer.

Datum: 19 april
Tijd: 20.00 uur
Toegang: € 5,-
Aanmelden: info@maximushillegersberg.nl

 

Do 26 april 20.00 uur: Stoomcursus kunst kopen met Manuela Klerkx, Oscar van Gelderen en Hugo Borst
Op donderdag 26 april duiken we samen met Oscar van Gelderen en Manuela Klerkx in de Rotterdamse kunstwereld. Kunst kopen en bezitten is alleen voorbehouden aan de rijken der aarde? Zeker niet! In Ontroerend goed leggen Oscar van Gelderen en Manuela Klerkx, beide groot liefhebbers van kunst en -verzamelaars, uit hoe en waar je voor een bescheiden bedrag een begin kunt maken met je eigen kunstcollectie. Op deze avond zullen ze een spoedcursus kunst kopen geven en in gesprek gaan met Hugo Borst. Als u geïnteresseerd bent in kunst, het kopen ervan, of nieuwsgierig bent hoe dit alles precies in zijn werk gaat: dan hopen wij u op donderdag 26 april in onze winkel te zien!

Over Ontroerend goed:
Er is onroerend goed – vastgoed, buitenkant, status – en er is ontroerend goed – kunst, binnenkant, passie. Bij velen heerst het idee dat kunst een (linkse) hobby van de elite is en niet toegankelijk voor ‘gewone mensen’. Galeries worden als hoogdrempelig ervaren, de prijzen zijn niet transparant en de teksten over de kunstwerken zorgen eerder voor verwarring dan opheldering.

Copyright: JW Kaldenbach Fotografie

Maar er is ook goed nieuws: het bezitten van kunst is niet voorbehouden aan de rijken der aarde: er is al prachtige kunst te koop voor een paar honderd euro (als je maar goed zoekt en ‘vroeg’ durft te kopen). De stap van kijken naar kopen is voor velen echter een obstakel: de kunstwereld kenmerkt zich door geheel eigen codes, die Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen, zelf kunstkenners en -verzamelaars, in Ontroerend goed proberen te kraken. Hoe worden prijzen bepaald? Kun je onderhandelen met galeries? Hoe werkt een kunstbeurs? Er is zo veel keus: hoe weet ik welke kunst bij mij past en hoe en waar koop ik die?

Datum: 26 april
Tijd: 20.00
Toegang: € 2.50
Aanmelden via info@maximushillegersberg.nl

 

 

Wo 2 mei 20.00 uur: Mirjam Rotenstreich over haar nieuwe boek Tonio’s blik 

Foto: Romy van Leeuwen

Op woensdag 2 mei komt Mirjam Rotenstreich naar onze winkel om een lezing te geven over haar zeer persoonlijke nieuwe boek, Tonio’s blik, dat op 20 april verschijnt.

Tonio van der Heijden was een gepassioneerd fotograaf. Drie jaar na zijn tragische dood besloot zijn moeder – schrijfster Mirjam Rotenstreich – in het archief van haar zoon te duiken. Tonio’s favoriete fotoproject bleek het fotograferen van zijn Noorse boskatten Tygo en Tasha. De wetenschap exact hetzelfde beeld van Tygo en Tasha te zien als haar zoon op het moment dat hij afdrukte, fascineerde Mirjam. Ze besloot de foto’s stuk voor stuk door te nemen en ontdekte zo een verhaal in beeld. Mirjam, met wie Tonio zijn grote liefde voor katten deelde, neemt de lezer mee op een reis door het oog van zijn camera. Ze vraagt zich af waarom Tonio voor een bepaald beeld koos, hoe hij ertoe kwam in te zoomen op een detail. Maar de foto’s zijn vooral ook aanleiding voor intieme beelden, herinneringen, ja, zelfs gedachten over de toekomst.

Het belooft een intieme en bijzondere avond te worden, dus zet 2 mei alvast in uw agenda.

Datum: 2 mei
Tijd: 20.00 uur
Toegang: € 2.50
Aanmelden: info@maximushillegersberg.nl