Op zaterdag 23 maart begint de Boekenweek. Jan Siebelink is de schrijver van het Boekenweekgeschenk en Murat Isik van het Boekenweekessay. Het thema is De moeder de vrouw. Aangezien er genoeg titels verschijnen die al dan niet met het thema te maken hebben, geven wij als boekverkopers graag advies. Maritza deelt als laatste haar favoriete titels van de Boekenweek.

Er was veel ophef in de boekenwereld toen het thema De moeder de vrouw bekend werd gemaakt. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er – op zijn zachtst gezegd – ook niet heel erg gecharmeerd van ben. Gelukkig zijn er genoeg mooie titels verschenen geschreven door vrouwen, die zowel het moederschap als het vrouw-zijn vieren. Want ja, we hebben allemaal een moeder, maar niet elke vrouw is een moeder.

  1. Rode klok – Leni Zumas
    Rode klok is een roman die wat mij betreft veel meer aandacht verdient, hopelijk brengt de Boekenweek hier verandering in. Zumas heeft een knappe en huiveringwekkende dystopische roman geschreven die zich in een niet al te verre toekomst afspeelt. Abortus is opnieuw illegaal verklaard in de Verenigde Staten, net als ivf en adoptie voor alleenstaande vrouwen. In Rode klok volgen we vier vrouwen die elk op hun eigen manier om moeten gaan met de consequenties van deze nieuwe wetgeving.Wat deze roman zo goed en tegelijkertijd doodeng maakt, is het feit dat er langzaamaan al stappen worden ondernomen door Amerikaanse politici om alles wat er gaande is in Zumas’ roman, werkelijkheid te maken. Hoe kun je vrouw zijn in een wereld waarin je geen beschikking hebt over je eigen lichaam? De NRC gaf Rode klok vijf sterren en ook The New York Times was enthousiast. Terecht wat mij betreft, want er zijn weinig dystopische romans (er verschijnen er immers genoeg) die doen wat Zumas in Rode klok doet. Er wordt gezegd dat Rode klok een moderne Handmaid’s Tale is en dat snap ik. Het is boeiend, indrukwekkend, fascinerend en frustrerend tegelijk.
  2. Ik, moeder – Annemarie de Gee & Eva Kelder (samenstelling)
    Als je een bundel over moederschap wilt lezen tijdens de Boekenweek, schaf dan Ik, moeder aan. Auteurs en samenstellers Annemarie de Gee en Eva Kelder zagen hun schrijvende leven veranderen door de komst van een kind. Ze vonden dat de transformatie die het moederschap in denken, doen en leven teweeg kan brengen, slechts marginaal weerspiegeld werd in de literatuur. Met deze bundel, waaraan dertien fantastische auteurs een bijdrage hebben geleverd, brengen zij daar verandering in. De moeder is namelijk geen plat personage, maar juist geschakeerd. Als de boodschap achter deze bundel je al niet overtuigt, dan zullen namen als Saskia de Coster, Anna Enquist en Marjolijn van Heemstra dat ongetwijfeld wel doen.
  3. Heldinnen – Janny van der Molen
    Janny van der Molen heeft met dit jeugdboek een Nederlands antwoord op Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes geschreven, en hoe. Ze heeft vijftig vrouwen geselecteerd die stuk voor stuk inspireren en heldinnen zijn. Van Florence Nightingale en Laura Dekker tot Floortje Dessing. Inspirerend en boordevol fijne verhalen en mooie illustraties.
  4. Echte vrouwen krijgen een kind – Liesbeth Smit
    Ik werd fan van Liesbeth Smit na haar laatste boek Ik moet nog even kijken of ik kan, een interessant en humoristisch boek over introverte mensen. Onlangs verscheen Echte vrouwen krijgen een kind met als ondertitel “de stille revolutie van de niet-moeder”. Verwacht geen boek over zielige vrouwen, of een aanklacht tegen vrouwen die wel kinderen hebben. Smit legt in haar nieuwe boek simpelweg uit dat 1 op de 5 vrouwen in Nederland geen kinderen krijgen (wat verschillende redenen heeft) en dat de stilte rondom hen oorverdovend is. Ze onderzoekt hoe het als vrouw anno nu is om géén kinderen te hebben. Hoe je om moet gaan met (impliciete) verwachtingen van jezelf en je omgeving en waarom we moederschap zo vanzelfsprekend vinden en waarom ‘vrouwelijkheid’ en ‘moederschap’ zo onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
  5. Feministen dragen geen roze (en andere leugens) – Scarlett Curtis (samenstelling)
    Feministen dragen geen roze las ik eind vorig jaar en het belandde meteen in mijn persoonlijke top 3 van 2018. Ik ben dan ook ontzettend blij dat uitgeverij Blossom Books dit fijne en belangrijke boek heeft vertaald én heeft aangevuld met bijdragen van Nederlandse feministen.Ik weet dat het gevreesde F-woord niet al te populair is, in mijn ogen onterecht. Feministen dragen geen roze is namelijk een grappig, ontroerend, indrukwekkend en belangrijk boek met verhalen van moderne vrouwen en meisjes uit alle delen van de wereld. Stuk voor stuk vertellen ze wat feminisme voor ze betekent. Ook staan er prachtige essays in over het moederschap. Zo kan ik “Vertel het hem” van Jameela Jamil en “Het zwakkere geslacht” van Keira Knightley ten zeerste aanbevelen. Ik kreeg er kippenvel van.
  6. Vrouwvolk – Marianne Pfeffer Gjengedal & Klaudia Iga Pérès
    Doe jezelf een plezier en trakteer jezelf (of iemand anders) op Vrouwvolk. Het idee achter dit geweldige kookboek – wat met recht ook een kunstboek genoemd mag worden – is heel simpel: Gjengedal en Pérès besloten om legendarische vrouwen uit de geschiedenis te portretteren die grenzen hebben verlegd voor volgende generaties. Omdat eten en eetgewoontes veel zeggen over de situatie en maatschappij waarin mensen leven, hebben de auteurs geprobeerd om in de huid van de vrouwen te kruipen en hun vermoedelijke dagelijkse kost te koken. Het resultaat is dit prachtige boek, met geweldige recepten, foto’s en achtergrondverhalen van vrouwen zoals Astrid Lindgren, Jane Austen en Frida Kahlo.
Author

Write A Comment