We kunnen weer een nieuwe naam aan ons najaarsprogramma toevoegen. Op woensdag 27 oktober wordt Pauline de Bok in de boekhandel geïnterviewd door Alexander van Reeuwijk over haar natuurboek De poel, een beschouwing op mens en natuur.

In De poel trekt De Bok zich terug in het noordoosten van Duitsland, waar ze rondscharrelt op haar erf, omringd door bossen, meren en industriële landbouw. Voor het eerst in twintig jaar blijft de poel achter haar koeienstal droog.

Ze zoomt in op de levende wezens met wie ze haar plek deelt, van de grote dieren waar ze op jaagt tot het gewemel en gekrioel dat een mensenoog nauwelijks ziet. Een schorskever belaagt de bossen, een virus de wilde zwijnen en op een dag wordt ook de mens door een pandemie overvallen.

De klappen die het ecosysteem al jaren ondergaat maakt De Bok in Depoel op een verhalende manier voelbaar. Tegelijkertijd weigert ze de moed te verliezen en poogt ze het tij te keren. Ze legt een leemplas aan voor de zwaluwen, vleermuizen en insecten, ze vecht tegen kleefkruid en bramen. Maar helpt het?

In De Boks oeuvre is de mens een dier te midden van de andere dieren. Meer nog dan in haar vorige boeken zoekt ze in Depoel een taal die doordringt in de wondere, levende wereld om ons heen. Wat is eigenlijk onze plaats in de natuur? Wordt het niet hoog tijd guller te zijn met onze aandacht, en behoedzamer als we ingrijpen?

De poel staat op de shortlist van de Jan Wolkers Prijs. Op 24 oktober zal de winnaar in het programma Vroege vogels bekendgemaakt worden. 

We verwelkomen u graag op 27 oktober in de boekhandel. Er is ruimte voor maximaal 25 deelnemers en u kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar info@maximushillegersberg.nl. 


De avond heeft een interactief karakter, Alexander van Reeuwijk zal Pauline de Bok een half uur interviewen en hierna maken we tijd vrij voor vragen en discussie. Na afloop zal Pauline de Bok signeren. U kunt vooraf uw vragen en/of discussiepunten naar ons mailen.

Nb: een coronatoegangsbewijs is verplicht om deel te kunnen nemen aan dit evenement. 

Maximaal aantal deelnemers: 25, deelname is gratis

Datum: Woensdag 27 oktober
Tijd: aanvang 19.30 uur, start 20.00 uur 
Interviewer: Alexander van Reeuwijk
Locatie: Boekhandel Maximus 
Deelname: gratis
Aanmelden: info@maximushillegersberg.nl

Author

Comments are closed.