De theaterleesclubs zijn terug en op dinsdag 19 april 2022 verwelkomen onze favoriete boekenliefhebber en -kenner Lidewijde Paris in onze boekhandel. Ze zal op haar kenmerkende en zeer bevlogen wijze ons alle ins & outs over Kurt Vonneguts klassieker Slachthuis vijf geven. Het belooft weer een heerlijke literaire wervelwind te worden, dus zet 19 april alvast in uw agenda! En aansluitend kunt u ervoor kiezen om op 29 of 30 april naar de toneelbewerking van Slachthuis Vijf in Theater Rotterdam te gaan. 

‘There is no beginning, no middle, no end, no suspense, no moral, no causes, no effects.’

Slachthuis Vijf
 gaat over de Amerikaanse soldaat Billy Pilgrim. Aan het eind van Tweede Wereldoorlog overleeft hij ternauwernood het gruwelijke bombardement op Dresden. Sinds die gebeurtenis is Billy ‘losgeraakt in de tijd’. Hij kan in 1945 door een deur stappen, en ergens in 1965 naar buiten komen. Zo reist hij van zijn ervaringen in de oorlog naar zijn huwelijksjaren in Amerika, van zijn uiterst succesvolle tandartspraktijk naar de periode dat hij door aliens werd ontvoerd en tentoongesteld op hun planeet. Op die plek leert Billy dat tijd geen lineair begrip is, maar dat verleden, heden en toekomst tegelijkertijd plaatsvinden. 

Komend theaterseizoen brengt Erik Whien dit buitengewone verhaal naar de grote zaal, met acteurs Bram Suijker en Reinout Scholten van Aschat. Slachthuis Vijf wordt omschreven als een anti-oorlogsboek, als meta-fictie. Maar het epos over de 22-jarige Billy is alles door elkaar: existentieel, hilarisch, spannend, sciencefiction en filosofisch. Whien heeft de afgelopen jaren bewezen dat hij op weergaloze manier een boek naar het toneel kan brengen. Na Revolutionary Road van Richard Yates en Verdriet is het ding met veren van Max Porter is het nu tijd voor een toneelbewerking van Slachthuis Vijf

Erik Whien: “Toen ik het boek lang geleden voor het eerst las, viel ik onmiddellijk voor de absurditeit, de humor en de existentiële onderlaag. Afgelopen jaar herlas ik het boek en werd geraakt door de troost die het me gaf tijdens de bizarre en tragische ontwikkelingen om ons heen. We worden omringd door de enorme complexiteit van alles en de onzekerheid over wat de toekomst ons brengt. Het levensverhaal van Billy Pilgrim, en zijn terugkerende mantra ‘zo gaat dat’, is een modern lijdensverhaal, haast een Oosterse manier om naar het leven te kijken. Voor mij heel waardevol in deze tijd.” 

U kunt een mail sturen naar info@maximushillegersberg.nl als u een ticket wilt reserveren, vermeld dan in uw mail aan welke onderdelen van de theaterleesclub u wilt deelnemen.

NB: Er is i.v.m. corona geen optie om voorafgaand aan de theatervoorstelling een hapje te eten in het theater

NB: Bij de ingang zal gevraagd worden naar uw vaccinatie- of testbewijs.

Lezing Slachthuis vijf met Lidewijde Paris
Dinsdag 19 april ’22 – 20.00 uur 
Boekhandel Maximus
Ticket: € 10,-

Theatervoorstelling Slachthuis vijf
29 of 30 april ’22 – 20.00 uur
Theater Rotterdam

Ticket: +/- € 25,-

Author

Comments are closed.