Op donderdag 28 april organiseren wij in het kader van de Maand van het Natuurboek een heuse vogelavond in de Hillegondakerk met topauteurs Nicolien Mizee, Remco Daalder en Dik van der Meulen.

Dat de Vogelavond hoe dan ook een geslaagde avond zal worden, staat voor ons buiten kijf. Maar voor de twijfelaars geven we toch een aantal redenen waarom je de Vogelavond niet wilt missen.

  1. Iedereen kent Nicolien Mizee wel van haar literaire werken, zoals bijvoorbeeld Moord op de moestuin of haar Faxen aan Ger. Wat de meesten niet weten is dat Mizee ook fervent vogelaar is. In Nicolien Mizee’s vogelboek kunnen we haar observaties en ontwikkeling tot vogelaar volgen. Op onze Vogelavond zal Mizee hier alles over vertellen en dit is bijzonder, want normaliter vind je Mizee op een literaire avond en/of festival en niet op een avond die speciaal over natuur- en vogelboeken gaat.
  2. Remco Daalder is stadsbioloog en schrijver. HIj schreef al verscheidene boeken over vogels en voor De gierzwaluw won hij de Jan Wolkers Prijs voor het beste natuurboek. In zijn nieuwe boek De soortenjager vraagt Daalder zich af hoe het is om een echt fanatieke vogelaar te zijn, wiens levensgeluk afhangt van het aantal soorten dat hij heeft gezien. Hij besluit zelf ook om soortenjager te worden en stelt zichzelf tot doel om 1000 soorten te gaan zien, ongeveer 10% van het totale aantal vogelsoorten in de wereld. Daalder laat met ontzettend veel humor zien wat voor figuren soortenjagers zijn. Doordat Daalder zelf ook soortenjager wordt, is het een leuke mix van eigen ervaringen en scherpe observaties over andere soortenjagers en de subcultuur die hierbij hoort.
  3. Dik van der Meulen is eigenlijk neerlandicus en biograaf. Hij schrijft over uiteenlopende onderwerpen, zo ook over de natuur. Zo won hij bijvoorbeeld met Kinderen van de nacht. Over wolven en mensen de Jan Wolkers Prijs. Het leuke en overwachte aan Van der Meulen is dat hij geen boeken over vogels heeft geschreven, maar boeken over de natuur in het algemeen. Zo gaat hij in Het bedwongen bos in op de menselijke kijk op de natuur en hoe dat in de loop van de eeuwen is veranderd. Tijdens de Vogelavond zal hij dit perspectief ook meenemen en tegelijkertijd als vogelliefhebber zijn kennis over vogels met ons delen.
  4. Tot slot kunnen we de host van de avond, Alexander Reeuwijk ook niet onbenoemd laten. Reeuwijk is schrijver en reiziger en publiceerde eerder boeken over de evolutietheorie, Indonesië (shortlist Jan Wolkers Prijs) en Iran. In augustus 2022 verschijnt bij uitgeverij Querido zijn boek Oog in oog met de goden. Reeuwijk is de ideale host voor deze avond omdat hij al jaren natuuravonden organiseert, schrijvers interviewt en moderator is. Ook is hij vaste recensent van het natuurprogramma Vroege vogels en hij is uiteraard een vogelliefhebber.

Kortom, de Vogelavond belooft voor iedereen een fantastische avond te worden met diverse auteurs die elk hun eigen kijk op vogels en de natuur hebben, inclusief een vleugje humor. Of je nou van vogels houdt, de natuur of gewoon nieuwsgierig bent, het maakt allemaal niet uit, want het wordt hoe dan ook een geslaagde avond!

Vogelavond met Nicolien Mizee, Remco Daalder en Dik van der Meulen
Moderator Alexander Reeuwijk

Datum: donderdag 28 april
Tijd: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Locatie: Hillegondakerk, Kerkdreef 2
Toegang: € 5,-
Aanmelden: info@maximushillegersberg.nl

Author

Comments are closed.