Ook de Boekenweek 2024 kan natuurlijk niet voorbij gaan zonder persoonlijke leestips van uw boekverkopers. Vandaar dat Caitlin, Caroline, Pleuntje en Fons allemaal één boek hebben uitgekozen om te tippen.
Caitlin tipt: Dans dans revolutie – Lisa Weeda
Ik heb Dans dans revolutie van Lisa Weeda nu een maand geleden gelezen en ik denk er nog steeds bijna elke dag aan. Het is een boek dat echt aan je blijft kleven, rond blijft spoken in je gedachten. In dit boek gebruikt Weeda magisch realisme – en een gezellig beest met een witte vacht, de Notsjnik – om ons een belangrijke spiegel voor te houden. De vier verhaallijnen in dit boek zijn gecentreerd rond een interessante mogelijkheid: wat als we ‘verkeerde’ doden weer tot leven kunnen wekken door een traditionele dans voor ze op te voeren? Het antwoord lijkt in eerste instantie misschien simpel, maar ligt toch wat genuanceerder. Vanuit het perspectief van meerdere personen behandelt Weeda de verschillende gevoelens en gedachten rondom dit vraagstuk. Dit alles is samengebracht in een sterk verhaal, wat goed is opgebouwd en je echt aangrijpt. Uiteindelijk wordt vooral het thema war fatigue op een boeiende en treffende manier beschreven. Ik werd aangespoord om na te denken over hoe ik zelf met oorlog omga, of die zich nu dichtbij of ver weg afspeelt. Kortom: een ontzettend knap en indrukwekkend verhaal, dat ook nu helaas maar al te actueel is.
Caroline tipt: Einde verhaal – A.J. Finn
‘Zo dadelijk vinden ze haar. Drijvend, met gespreide vingers in het water, haar haren wuivend als een Japanse waaier….’
Nicky Hunter krijgt een verzoek dat ze niet kan weigeren. Als groot liefhebber van thrillers correspondeert ze al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp. In zijn laatste brief laat hij haar weten dat hij ongeneeslijk ziek is en dat het zijn wens is dat Nicky zijn biografie schrijft. Trapp nodigt Nicky uit om enkele maanden bij hem in San Francisco te komen wonen, samen met zijn veel jongere tweede vrouw, zijn overbezorgde dochter en losgeslagen neef.
Trapp is niet alleen beroemd vanwege zijn thrillers. Twintig jaar eerder, op oudejaarsdag 1999, verdwenen zijn eerste vrouw en tienerzoon spoorloos. Sinds die dag heeft Trapp geen interview meer gegeven en geen enkel boek geschreven. Waarom wil hij nu opeens praten over zijn verleden?
Einde Verhaal is een psychologische thriller met bijzondere hoofdpersonen die doet denken aan een goede Agatha Christie. Meerdere plot-twists volgen op een langzame start bij dit mysterie-verhaal. Een meer dan sfeervolle omgeving en de bijzondere hoofdpersonen dragen bij aan een hele prettige leeservaring. Lekker leesbaar, verrassend en heel sfeervol. Lezen maar!
Pleuntje tipt: Op het allerlaatste moment – Claire Keegan
Nadat ik vorig jaar de prachtige boeken Pleegkind en Dit soort kleinigheden van Claire Keegan had gelezen, was ik blij dat er weer een nieuw boek in Nederlandse vertaling verscheen. In Op het allerlaatste moment staan drie verhalen, over mannen en vrouwen.
Het eerste verhaal gaat over een man die terugblikt op zijn relatie. In het tweede betrekt een vrouw een schrijvershuis om daar haar verhaal te schrijven en in het derde verhaal vraagt een gelukkig getrouwde vrouw zich af hoe het zou zijn om met een andere man te slapen. Keegan slaagt er goed in om in korte tijd een indrukwekkende sfeer op te zetten en een afgerond verhaal te schrijven.
Deze korte verhalen zijn eigenlijk grote verhalen in een beperkte omvang, erg mooi! Wanneer deze korte verhalen van Keegan bevallen, lees dan vooral ook de eerder genoemde boeken, die zijn net zo mooi!
Fons tipt: Open – Philip Huff
Op een veel te warme septembermiddag in 2020 trekt de verteller van Open de deur van het huis van zijn geliefde achter zich dicht. Na zeven intense jaren zijn ze ver uit elkaar gedreven. In de weken en maanden erna probeert hij te begrijpen wat er is gebeurd. Hoe konden twee mensen die zo van elkaar houden elkaar zo veel verdriet doen? En kunnen ze elkaar na alles nog terugwinnen?
Philip Huff weet in al zijn boeken mensen te raken door het over mensen, relaties en ervaringen te laten gaan. Het zijn intense romans: hij laat mensen tot het uiterste gaan. Zo laat Huff de lezer achter met een dozijn aan vragen over wat er nu echt gebeurd is. Ook in Open gaan twee mensen zo’n intensieve relatie aan en groeien ze ver uit elkaar. Ze sparen elkaar niet en gaan door een diep dal. Zullen zij weer gezamenlijk naar elkaar toe groeien? De lezer mag het ervaren, zoals ik het ook heb ervaren in dit boek.
Wat een schrijverstalent! Lees dit boek!
Comments are closed.