Iedere Boekenweek zetten wij een zelfstandige uitgeverij in de spotlight en organiseren we met deze uitgeverij een leuk extraatje voor de klanten van onze winkel. Dit jaar ligt onze focus op Uitgeverij Van Oorschot. Wij laten u graag kennis maken met deze mooie uitgeverij!

Een stukje geschiedenis

In de zomer van 1945 richtten Geert en Hillie van Oorschot hun uitgeverij op. Er werd een kantoorpand met bovenwoning gehuurd op het adres Herengracht 613 Amsterdam, waar de uitgeverij sindsdien gevestigd is. De eerste uitgave was de dichtbundel Gestalten en seizoenen van Charles B. Timmer.

Naast op zichzelf staande uitgaven werden enkele reeksen gestart met dundrukuitgaven, vormgegeven door Helmut Salden, waardoor het nu snel groeiende fonds bij het publiek een steeds duidelijker gezicht kreeg. Dat waren bijvoorbeeld de Nederlandse klassieken: er zouden in de loop der jaren meer dan 135 dundrukdelen verschijnen met de Verzamelde Werken en Brieven van modern-klassieke Nederlandse schrijvers als Ter Braak, Couperus, Hanlo, Heijermans, Lodeizen, Leopold, Multatuli, Nescio, Du Perron en Nijhoff.

En vanaf 1953 was er de gezichtsbepalende Russische Bibliotheek, met als eerste Tjechovs Verzamelde Werken deel 1. Binnen twintig jaar zouden de verzamelde werken het licht zien van onder anderen Dostojevski, Poesjkin, Toergenjev, Tolstoj en Tsjechov.

Willem Frederik Hermans publiceerde in diezelfde periode vijf titels, waaronder de geruchtmakende roman Ik heb altijd gelijk en De donkere kamer van Damokles, en Gerard (Kornelis van het) Reve The Acrobat and Other Stories, en later Op weg naar het einde en Nader tot U. Ook begon in 1957 het tijdschrift Tirade.

Bijzonder succesvol werden Judith Herzberg, M. Vasalis en Rutger Kopland, wier dichtbundels keer op keer moesten worden herdrukt, en het werk van A. Koolhaas. Geert van Oorschot zelf brak als schrijver door als R.J. Peskens met Twee vorstinnen en een vorst en Mijn tante Coleta, waarvan respectievelijk 120.000 en 170.000 exemplaren werden verkocht.

Nadat hij Gemma Nefkens en zijn jongste zoon Wouter in de directie had opgenomen, kon Geert zich voor de dagelijkse gang van zaken meer en meer op de jonge garde verlaten. Met het aantrekken van de onvolprezen typograaf Gerrit Noordzij kreeg het fonds weer een fraai gezicht. Geert van Oorschot stierf op 18 december 1987.


Lichtend water bij Maximus van € 39,95 voor slechts € 25,-: Van Oorschot Boek van de Maand

Sinds enige tijd kiest de uitgeverij een Boek van de Maand dat die maand tegen een gereduceerde prijs te koop is. In maart is dat: Lichtend water van Konstantin Paustovski

Lichtend water is een verzameling van drie romans van Konstantin Paustovski die zich afspelen aan Ruslands kusten.
In De romantici reist een groep studievrienden langs de Zwarte Zee. De vrienden zetten zich af tegen de burgerlijkheid en de beklemmende bureaucratie van tsaristisch Rusland. Ze praten met kunstenaars, vissers en bannelingen die ze onderweg ontmoeten, en dromen van verre reizen.
De Baai van Kara-Bogaz stelt de strijd tussen mens en natuur centraal. Paustovski rijgt de verhalen van zeelui, ingenieurs en expeditieleiders aaneen tot een subtiel relaas over de oliewinning in de Baai. De steeds doorklinkende twijfel over deze onderneming maakt het tot een meeslepende geschiedenis.
De Zwarte Zee combineert romantische lyriek en journalistieke nieuwsgierigheid. Het is een levensecht en poëtisch sfeerbeeld van de natuur en cultuur van de Zwarte Zee, geschreven zoals alleen een journalist met een schrijvershart dat kan.

De zee wordt in elk van deze romans van een andere kant belicht, maar alom aanwezig zijn Paustovski’s meesterlijke vertelwijze en rake karakterschetsen, zijn prachtige natuurbeschrijvingen en zijn ontembare reis- en levenslust.

‘Over alles wat Paustovski schrijft ligt een waas van melancholie. Schrijvend over het leven vergeet hij nooit de dood. Dat maakt hem tot een schrijver die met heel zijn wezen betrokken is bij deze wereld en zijn betrokkenheid met uiterste zorgvuldigheid verwoordt.’ Trouw

Gedurende de maand maart van € 39,95 voor slechts € 25,-.


Bij Maximus: gesigneerde exemplaren beschikbaar van Het sneeuwklokjesbos van Annejet van der Zijl voor de wandelserie Terloops

Begin maart verschijnt er in de serie Terloops van uitgeverij Van Oorschot een nieuw deeltje: Het sneeuwklokjesbos van Annejet van der Zijl. Nooit zou ze de stad verlaten, dacht Annejet toen ze nog in hartje Amsterdam woonde. Toch is het glooiende duinlandschap rond Bergen al jaren de plek waar ze ronddwaalt met haar hond Toby en altijd weer, zoals ze schrijft, ‘het tegenovergestelde van heimwee’ voelt.

Het sneeuwklokjesbos is een ode aan de schoonheid van de duinen, de helende kracht van wandelen en het hebben van een hond. Maar het is ook een kleine streekgeschiedenis aan de hand van de levensverhalen van drie buitenstaanders die in Bergen terechtkwamen – van wie één de schrijfster zelf. Daarmee wordt Het sneeuwklokjesbos een intiem en ontroerend verhaal over rouw, troost, liefde en ons hardnekkige geloof in het gelukkige einde van sprookjes.

De prijs van het boekje is €13,50 en speciaal voor boekhandel Maximus heeft Annejet de eerste 100 exemplaren gesigneerd.


Literaire vrijdagmiddagborrel met Gilles van der Loo over Café Dorian (22 maart)

Als er één reden is om eens een literaire vrijdagmiddagborrel te organiseren in onze winkel, dan is het wel het boek Café Dorian van Gilles van der Loo. Noteer dus vast in uw agenda: literaire vrijdagmiddagborrel op 2 maart van 16:00 tot 18:00 bij Boekhandel Maximus!

Café Dorian is een liefdesverklaring aan het café als hart van een stad en buurt, en aan de literaire fictie als meest waarheidsgetrouwe vertelvorm. Van der Loo zal tijdens de vrijdagmiddagborrel vertellen over zijn boek en vragen beantwoorden, waarbij we allemaal kunnen genieten van een hapje en een drankje. Natuurlijk signeert hij ook aan het eind van deze middag.

Datum: vrijdag 22 maart 2024
Tijd: 16:00 – 18:00
Toegang: € 5,-
Locatie: Boekhandel Maximus Hillegersberg
Aanmelden: info@maximushillegersberg.nl

Author

Comments are closed.