Het heerlijk avondje komt er weer aan en wat is er nu een mooier cadeau dan een boek? Soms is het lastig om een keuze te maken in het overweldigende aanbod, dat nu nog groter is dan vorig jaar vanwege uitgestelde voorjaarstitels door corona. We helpen graag een handje, daarom delen we onze persoonlijke Sinterklaasfavorieten.

De Sinterklaastips van Maritza

  1. Negentig – Corinne van der Velden
    Als 31-jarige millennial hebben de jaren negentig me gevormd. Ik werd dan ook heel vrolijk toen Negentig verscheen. Van der Velden neemt je mee op een trip down memory lane door de populaire cultuur van de jaren negentig. Elk hoofdstuk beslaat een jaar en het boek eindigt in 2000.

    De opkomst van de Nederlandse soapserie komt voorbij, Eurodance, muziekzender TMF, Roos en Arnie, de Sims en zoveel meer. Het hoofdstuk over beroemde kinderboekenschrijvers is bijvoorbeeld een fantastische toevoeging. Er wordt ingezoomd op Paul van Loon, Carry Slee en Francine Oomen die ongekend populair waren en massa’s boeken verkochten, maar minder serieus genomen werden door de (jeugd)literaire critici. Ik heb Van Loons en Slees boeken verslonden als kind en ze verkopen nog steeds heel goed, waaronder Dolfje Weerwolfje. Ik heb nog een eerste druk van Dolfje in mijn bezit en las het boek tijdens een autorit in een ruk uit. En dat terwijl ik wagenziek ben. Fun fact: zowel Dolfje als ik zien er tegenwoordig (iets) anders uit.

    Hoewel Negentig naar de jaren 90 kijkt door middel van populaire cultuur, is het onmogelijk om de politieke gebeurtenissen die ook van invloed waren op de tijdsgeest volledig buiten beschouwing te laten. Negentig is niet enkel luchtig en voer voor nostalgie, maar tevens een fascinerend onderzoek naar een decennium waarin er zo ontzettend veel veranderde. Het is een geweldig boek dat niet alleen interessant is voor millennials. Maar, toegegeven, als je een origineel cadeau zoekt voor je (millennial) (klein)kinderen, dan is Negentig een topboek.

    No Limit zit overigens al weken in mijn hoofd en het dansje dat ik erbij deed als 4-jarige ook. Heerlijk.

  2. Meisje, vrouw, anders – Bernardine Evaristo
    Bernardine Evaristo won vorig jaar de Booker Prize met Girl, Woman, Other. Ze deelde haar winst met Margaret Atwood. Ik ben ontzettend blij dat Meisje, vrouw, anders eindelijk vertaald is, want dit boek verdient een groter publiek. Evaristo volgt twaalf personages van kleur (vrouwen en een non-binair personage) in het Verenigd Koninkrijk van vroeger en nu. Elk personage is met elkaar verbonden en de manier waarop Evaristo dit doet is op zijn zachts gezegd subliem. Haar zinnen en woorden zijn zorgvuldig gekozen, poëtisch en indrukwekkend. Ik heb genoten van Meisje, vrouw, anders en het is wat mij betreft een terechte winnaar van de Booker Prize.
  3. Bijzonder simpel – Alison Roman 
    Ik heb Bijzonder simpel al eerder aangeraden en ik heb besloten dat ik het gewoon nog een keer doe. Alison Romans recepten zijn goddelijk en je hoeft geen kookexpert te zijn om er wat van te maken. Het is het perfecte kookboek voor als je lekker en ongedwongen wilt koken, zonder stress. Dit kan met een klein clubje of een grotere groep vrienden.

    De recepten in dit boek smaken fantastisch. Een tijdje terug hadden een vriend en ik het geluk om bij twee vrienden te eten en het was heerlijk. Wat bleek? Alles wat we die avond aten – van borrel tot hoofdgerecht – kwam uit Bijzonder simpel.

    Bijzonder simpel heeft alles wat een kookboek nodig heeft: van voorgerecht tot toetje, heerlijke dips, geweldige hoofdgerechten en recepten die je met niet al te veel moeite, maar genoeg liefde, op tafel kunt zetten. Zowel in je eentje als samen. Koken wordt een feestje met Alison Roman, niet alleen voor jezelf, maar voor iedereen.

De Sinterklaastips van Caroline

  1. Op het eerste gezicht – Nick Hornby

    Dit is een liefdesverhaal met diepgang. Juist in deze tijd is het ook wel lekker om wat luchtigers te lezen. Hornby’s nieuwste boek leest lekker weg, maar snijdt tegelijkertijd een aantal actuele thema’s aan zoals maatschappelijke ongelijkheid, racisme, alcoholisme en de Brexit. Maar uiteindelijk wil je gewoon weten of deze liefde slaagt. Op het eerste gezicht is een fijn boek met boven alles een vrolijke noot.

  2. Kwaad bloed – Robert Galbraith

    Alweer het vijfde deel met Cormoran Strike en partner Robin, maar het is gelukkig is ook prima zelfstandig te lezen. Een flink dikke pil, maar het verhaal verveelde me geen moment en het had van mij nog wel even door mogen gaan. Galbraith is een meesterverteller. Kwaad bloed is een solide cold case-detective met een fijne satirische ondertoon.

    Er verschijnen dit najaar zoveel sterke detectives en thrillers dat het moeilijk kiezen was. Vergeet ook de nieuwe Kepler met Spiegelman niet, weer een geweldige Joona Linna! Hier verheugde ik me al tijden op. Kepler weet een bloedstollend verhaal zeer gedegen en sterk neer te zetten: denk daarbij aan actie, tempo en veel details.

  3. Gebroeders Leeuwenhart – Astrid Lindgren 

    Ik heb weer veel YA, jeugd- en kinderboeken gelezen en een aantal sprong er echt uit. Bijvoorbeeld Het mysterieuze huis op de heuvel (10+) of het sprookjesachtige Tussen de beesten en wilde rozen (14+), inclusief gruwelijke details die in geen sprookje horen te ontbreken.

    Toch kan ik het niet laten om mijn favoriete jeugdboek aller tijden voor te dragen, welke zojuist in een prachtige gebonden uitgave is verschenen. De gebroeders Leeuwenhart (10+) van Astrid Lindgren heeft alles waar het bij een goed boek om draait: avontuur, fantasie, spanning, (broeder)liefde en het is prachtig geschreven. Nog steeds komen er tranen uit mijn ogen bij sommige delen van het boek, terwijl het eigenijk een avonturenverhaal is over goed en kwaad. Heb je het nooit gelezen? Doe jezelf of je (klein)kinderen een groot plezier en geef dit boek cadeau. En dit boek voorlezen mag altijd!

De Sinterklaastips van Fons

  1. Wildevrouw – Jeroen Olyslaegers 
    Wauw, je leest de eerste vijf bladzijden en je bent overstag. Dit is een geweldig boek: een stevige wervelende roman, een tocht door het Antwerpen van de zestiende eeuw.
    Een stad met oplopende spanningen, een stad die dreigt te verdwijnen en op een keerpunt staat van haar geschiedenis. Olyslaegers heeft weer een prachtboek geschreven.
  2. Het mysterie van kamer 622 – Joël Dicker
    Weer een pageturner van een thriller, van de auteur van De waarheid over de zaak Harry Quebert. Het speelt zich af in een  Zwitsers hotel, een verblijf in kamer 623, met naast deze kamer 621-bis, terwijl in kamer 622 twintig jaar geleden een moord is gepleegd. Dit is reden voor een onderzoek.
    Het mysterie van kamer 622 is een adembenemende roman: macht, verraad en jaloezie spelen zich af in het alpendorp Verbier.
  3. Utopia Avenue – David Mitchell 
    David Mitchell is een van de grootste schrijvers van dit moment, hij sleepte met eerder werk drie nominaties voor de Booker Prize in de wacht en zijn roman De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet is zijn bestverkochte boek in Nederland.

    Utopia Avenue was midden jaren zestig de vreemdste rockband in London. Mitchell volgt deze band door hemel en hel. Het roept een tijdsbeeld op door middel van de optredens die Mitchell beschrijft en de songs die de band schrijft. Utopia Avenue is geschreven met humor en je reist door middel van deze roman de hele wereld over. Het is een fijne leeservaring en het boek leest als een trein.

    De Sinterklaastips van Caitlin

  1. Er is geen daar daar – Tommy Orange
    Er is geen daar daar, het debuut van Tommy Orange, maakt een connectie tussen de verhalen van twaalf inheemse Amerikanen. Allemaal hebben ze een eigen reden om naar de grote powwow te gaan die in Oakland plaats zal vinden. Dit verhaal gaat over inheemse Amerikanen die in de grote stad wonen en laat op prachtige wijze zien hoe belangrijk tradities kunnen zijn. Zelf ben ik altijd een groot fan van boeken waarin de verhalen van meerdere personages verteld worden en uiteindelijk op een mooie manier samen blijken te komen, en Orange heeft dat in deze roman fantastisch voor elkaar gekregen!
  2. Gods of Jade and Shadow – Silvia Moreno-Garcia
    In Gods of Jade en Shadow vertelt Moreno-Garcia het verhaal van Casiopea Tun, die in het Mexico van 1920 als een soort dienstmeisje voor haar opa en zijn gigantische huis moet zorgen. Wanneer ze vervolgens per ongeluk de Maya-god van de dood tot leven brengt, gaan ze samen op queeste om de god zijn troon terug te geven. Casiopea moet hem daarbij helpen, maar doet dat niet zonder lekker brutaal en eigenwijs te zijn. Ik vond dit een geweldige fantasy met heel leuke personages. En wat was het leuk om een verhaal te lezen dat op de mythologie van de Maya’s gebaseerd is!
  3. Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum – Benjamin Alire Sáenz
    Het is al weer een tijdje geleden dat ik Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum heb gelezen, maar ondanks de titel – die toch een hele mond vol is – blijf ik dit boek aanraden. Het is echt een feelgood boek waarin ook belangrijke onderwerpen worden aangekaart. Bovendien is dit een roman waarin veel aandacht wordt besteed aan de personages en het is prachtig om te zien hoe die zich ontwikkelen. Dit blijft één van mijn favorieten.
Author

Write A Comment