We kunnen het niet vaak en hard genoeg zeggen: maar volgende week zaterdag (14 april om precies te zijn) vindt alweer de tweede editie van Bookstore Day plaats! Dit is dé dag om de boekhandel, klanten, boeken en schrijvers te vieren. Dit doen we dan ook met mooie acties en, het allerleukste, de fijnste schrijvers.

We zijn heel blij en trots dat we op 14 april drie schrijvers mogen verwelkomen bij Maximus. Zo blij, dat we via dit stukje nog even speciale aandacht aan ze willen schenken. Sanne Rooseboom, Christiaan Weijts en Wim Huijser zullen Bookstore Day bij Maximus nóg specialer maken!

11.30 – 12.30: Sanne Rooseboom – Het Ministerie van Oplossingen en de verdwenen Van Gogh

Sanne Rooseboom is onze eerste gast van de dag. Ze is journalist en kinderboekenschrijver. Er liggen op dit moment vier kinderboeken van haar in de winkel: Jippie! Een humeurig sprookje en het vervolg Jippie! En de ridders van Hak, geschikt voor 7+. In 2016 verscheen Het Ministerie van Oplossingen en eerder dit jaar verscheen het vervolg hierop, Het Ministerie van Oplossingen en de verdwenen Van Gogh. Deze boeken zijn geschikt voor lezers vanaf 10 jaar en beide delen kunnen apart gelezen worden. Extra leuk feitje: Sanne Rooseboom woont in Rotterdam.

Het Ministerie van Oplossingen en de verdwenen Van Gogh

Het Ministerie van Oplossingen heeft een nieuwe zaak!

Nu het Ministerie van Oplossingen opnieuw is opgericht, kan Nina niet wachten om aan de slag te gaan samen met Alfa, Ruben en mevrouw Vis. Het Internationaal Genootschap stuurt een bericht dat ze kunnen beginnen zodra de laatste openstaande zaak is opgelost. Een onopgeloste zaak? De kinderen duiken samen met mevrouw Vis in de archieven en ontdekken dat er inderdaad een zaak is uit 1953 waar het Ministerie nooit een oplossing voor heeft gevonden: de zaak van de vermoorde huisbaas en de verdwenen Van Gogh.

Het Ministerie gaat meteen aan de slag, maar het is niet gemakkelijk om aan informatie te komen uit die tijd, en daarbij worden ze nog steeds in de gaten gehouden door de Zilvermannen. Zullen ze de zaak alsnog ongemerkt tot een goed einde kunnen brengen?

Het Ministerie van Oplossingen is een heerlijke serie die perfect aansluit bij de belevingswereld van kinderen en heeft lovende recensies gekregen. Zo schreef De Boekenkrant dat Het Ministerie van Oplossingen “Roald Dahl in een nieuw jasje” is.

Kortom, zorg dat je Sanne niet mist en kom langs met je (klein)kinderen. We beloven een gezellig uur met leuke activiteiten (die we nog even geheim houden) en er valt uiteraard een leuke prijs te winnen! 

13.30 – 14.30: Christiaan Weijts – Leesclub over Het valse seizoen

Christiaan Weijts is schrijver van meerdere romans en is columnist in nrc.next en de Groene Amsterdammer. Zo schreef hij in nrc.next over de boekenlijst voor Nederlands op middelbare scholen.

In 2006 verscheen Weijts’ debuutroman Art. 285b, dat lovend werd ontvangen en hem nominaties opleverde voor zowel de AKO Literatuurprijs als de Gouden Uil. Ook won hij meerdere literaire prijzen.

Op 14 april zullen we samen met Christiaan Weijts zijn laatst verschenen roman, Het valse seizoen bespreken. Ook dit boek werd goed besproken in de media. Vergeet dus niet om 14 april in uw agenda te noteren, want dit wordt een ontzettend bijzondere leesclub.

Het valse seizoen

Een roman als een strijkkwartet. Meeslepend en intiem. Intens en meerstemmig. Het valse seizoen vertelt het verhaal van drie musici, die allemaal te maken krijgen met de duistere macht van muziek en gedwongen worden hun levens radicaal om te gooien. Camiel komt door een raadselachtige aandoening in de problemen als tweede violist in het Corretto Kwartet. Pablo was ooit een gevierd cellist en componist, maar belandde aan lagerwal na een drama tijdens een zomerklas onder zijn charismatische leiding, en werkt nu als Uberchauffeur. Nadège speelt altviool in de metrohallen van Parijs en raakt op slag beroemd na een terreuraanslag. In brieven dwingen ze elkaar tot het bekennen van geheimen die steeds meer aan de oppervlakte komen wanneer twee van hen gaan spelen in het orkest van een replica van de Titanic, die een tocht maakt langs de kusten van een verward Europa. Spelend op de vermeend ‘originele’ instrumenten van de beroemde band that played on, dringt de vraag zich op wat nog waarde heeft in een wereld waar echt en vals steeds minder van elkaar zijn te onderscheiden.

15.00 – 16.00: Wim Huijser – Lezing over C. Buddingh’ 

Wim Huijser is schrijver en publicist en heeft ruim dertig boeken geschreven over het bladenvak, kunst, literatuur en psychologie. Ook verscheen in 2015 Dichter bij Dordt, de biografie van C. Buddingh’. Als Buddingh’-kenner bij uitstek zal Huijser op 14 april dan ook van alles vertellen over deze beroemde dichter en schrijver. Dit jaar verscheen Bazip, Deibel en andere verhalen, de beste verhalen van C. Buddingh’, ook samengesteld door Huijser.

Bazip, Deibel en andere verhalen

C. Buddingh’ (1918-1985) was een van de populairste en toegankelijkste dichters van zijn generatie. Hij introduceerde het alledaagse taalgebruik in de poëzie en bracht dit onder de aandacht van het grote publiek. Zijn stem riep bij voorbaat een glimlach op, terwijl in zijn werk ernst en melancholie steeds vaker de boventoon voerden. Buddingh’ voelde de (literaire) tijdgeest uitstekend aan en zijn oeuvre geldt dan ook als een belangrijke barometer van de naoorlogse literatuur in Nederland. Hoewel Buddingh’ zijn grootste bekendheid dankt aan zijn gedichten – denk bijvoorbeeld aan evergreens als ‘De blauwbilgorgel’ en ‘Pluk de dag’ – mag een deel van zijn proza zeker ook tot de klassiekers worden gerekend. In Bazip, Deibel en andere verhalen zijn deze beste verhalen gebundeld. Van De avonturen van Bazip Zeehok tot het voetbalverhaal ‘Leve het bruine monster’; van ‘Krijn kan weer pissen’ en ‘Daar ga je, Deibel!’ tot poësie en prose – microverhaaltjes op het snijpunt van proza en poëzie. Verzameld en ingeleid door Buddingh’-biograaf en -kenner bij uitstek Wim Huijser.

 

 

Author

Write A Comment