Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik veel Young Adult-boeken lees. Daarom kijk ik ook ontzettend uit naar zondag 22 april: dan vindt namelijk de derde editie van hét YA-festival van Nederlands plaats, Yalfest!

Wat is Yalfest?

Yalfest is een evenement voor Young Adult-lezers waarbij ze de mogelijkheid krijgen om internationale YA-auteurs, Nederlandse YA-auteurs en enthousiaste Young Adult-liefhebbers te ontmoeten. Ook dit jaar komen er weer fantastische internationale schrijvers op bezoek. Zes in totaal: Tomi Adeyemi, Kass Morgan, Sara Holland, Taran Matharu, Sarah Pinborough en Laura Steven.

Tomi Adeyemi is een Nigeriaans-Amerikaanse auteur. Ze woont in San Diego en studeerde Engelse literatuur aan Harvard. Na haar studie kreeg ze een onderzoeksbeurs die haar in de gelegenheid stelde West-Afrikaanse mythologie en cultuur te bestuderen. Dit inspireerde haar tot het schrijven van de serie The Orïsha Legacy. Het eerste deel, Bloed en beenderen is onlangs verschenen bij HarperCollins.

Ooit leefden er in Orïsha mensen met magische krachten. Tot een wrede koning besloot de magi, een minderheid met donkere huid en zilverwitte haren, te vervolgen. Zélie kan zich de nacht dat ze toe moest zien hoe de handlangers van de koning haar moeder ophingen nog levendig herinneren. Sindsdien is magie een doodzonde en een donkere huid iets om op neer te kijken. 
Tien jaar later krijgt Zélie de kans om de magie terug te brengen naar Orïsha. Met hulp van een prinses op de vlucht, moet ze uit handen zien te blijven van Inan, de kroonprins, die vastbesloten is de magie nu voorgoed uit te bannen. Gevaar ligt overal op de loer in Orïsha, maar het grootste gevaar schuilt misschien nog wel in haar groeiende gevoelens voor de vijand…

Kass Morgan is de schrijfster van de De 100-serie. Kass Morgan werkt nu voor een uitgeverij. Als ze niet bezig is met boeken redigeren (die jonge boekenwurmen mee kunnen nemen naar hun eigen verjaardagsfeestjes), schrijft ze zelf. Ze debuteerde met De 100, dat in het voorjaar van 2014 verscheen bij Blossom Books. Dit boek bleek zo geweldig, dat screenwriter Jason Rothenberg gelijk besloot er een Netflix-serie van te maken.

Door een kernramp is de aarde onleefbaar geworden. De mensheid heeft zichzelf weten te redden en leeft nu in een ruimteschip dat rond de aarde zweeft. Niemand weet wanneer (of zelfs maar óf) de aarde weer leefbaar zal worden. Maar door de groeiende populatie en het opraken van de voorraden, moet er een beslissing genomen worden voordat het te laat is… De oplossing lijkt onmenselijk: 100 jeugdgevangenen worden naar de aarde gestuurd om deze te verkennen. Samen moeten ze proberen te overleven, maar wie kun je vertrouwen als je weet dat al je lotgenoten hier zitten omdat ze een crimineel verleden hebben?

Sara Holland groeide op in een klein stadje in Minnesota, tussen honderden boeken. Ze studeerde aan Wesleyan University en werkte in een theewinkel, een tandartspraktijk voordat ze richting New York vertrok om bij een uitgeverij te gaan werken. Ze is meestal te vinden in een van de vele boekwinkels in New York, of op zoek naar nieuwe manieren om cafeïne in haar bloedsomloop te krijgen. Everless is haar debuut.

Tijd is geld. Zeker in Sempera, waar tijd in je bloed zit en omgezet kan worden naar munten. Hoe rijker je bent, hoe langer je leeft… De familie Gerling is rijk: ze hebben tijd in overvloed door de hoge belastingen die ze eisen van de arme bevolking. En niemand haat hen meer dan Jules Ember. Toen ze klein was, woonde ze met haar vader op Everless, het landgoed van de Gerlings, maar een noodlottig ongeluk dwong hen midden in de nacht te vluchten. Als Jules erachter komt dat haar vader bijna door zijn tijd heen is, weet ze echter dat er maar een ding op zit: terugkeren naar Everless om daar wat bij te verdienen. Teruggaan naar Everless brengt meer gevaar – en verleiding – met zich mee dan Jules zich ooit had kunnen voorstellen. Al gauw komt ze steeds dichter bij een bizar, eeuwenoud geheim over het landgoed en zichzelf.

Taran Matharu schreef zijn eerste verhaal toen hij negen jaar oud was. Hij werd ontdekt via Wattpad. Deel één en deel twee uit de Summoner-serie waren New York Times-bestsellers, maar doen het ook in Nederland erg goed!

Als smidsleerling Fletcher ontdekt dat hij demonen uit een andere wereld kan oproepen, reist hij samen met zijn demon Ignatius af naar de Vocans Academie. Daar worden leerlingsummoners getraind in het gebruik van hun magische gaven, om deze in te kunnen zetten in de oorlog tegen de vijandelijke orks. Onder de leerlingen bevinden zich de kinderen van machtige edelen, die meer ervaren zijn in het omgaan met hun demonen en zich ver boven Fletcher en de andere burgerleerlingen verheven voelen. Samen met zijn vrienden, de dwerg Othello en de elf Sylva, raakt Fletcher verzeild in een gevaarlijk machtsspel, dat een hoogtepunt bereikt als er aan het eind van het eerste jaar moet worden gestreden om een machtige positie in de Raad van de Koning. Het lot van een heel koninkrijk ligt in zijn handen.

Sarah Pinborough schrijft thrillers voor Young Adults en volwassenen, fantasy en horrorromans en scenario’s. Ze heeft meer dan 20 boeken gepubliceerd en schreef voor de BBC. In April verschijnt haar nieuwste YA-thriller Het dodenhuis. 13 minuten verscheen in de zomer van 2017. 

Toby is een jongen die vergeten is hoe hij moet leven.
Clara is een meisje dat geboren is om te sterven.

Toby’s leven was heel normaal, maar nu woont hij in het Dodenhuis. Afgezonderd van de rest van de wereld wordt hij samen met de andere bewoners in de gaten gehouden. Vertonen ze symptomen van een mysterieuze ziekte? De een na de ander verdwijnt en Toby wacht enigszins gelaten af. Overdag slaapt hij, ‘s nachts gaat hij op onderzoek uit.

Clara was een meisje dat alles had. Geliefd bij vrienden en familie, geboren in een gezin waarin haar leven voorbestemd was voor grootsheid. Nu is de nieuwste bewoner van het Dodenhuis en ze is vastbesloten om niet toe te laten dat haar leven daar eindigt. Overdag is ze vol enthousiasme, ‘s nachts danst ze in haar eentje en waant zich alleen.

Laura Steven komt uit het noorden van Engeland en is schrijfster, journalist en screenwriter. Haar eerste boek Alles behalve oké verschijnt in april.

Izzy O’Neill hier! Straatarme wees, ambitieuze cabaretier en Ongelooflijke Slet, als je de roddelsites tenminste mag geloven…Izzy had nooit verwacht dat ze op haar achttiende het slachtoffer zou zijn van een internationaal online-schandaal. Maar als expliciete foto’s van haar met de zoon van een politicus online komen te staan, laten treiteraars niets van haar heel. Gewapend met een enorme bak nacho’s en haar beste vriendin Ajita als steun en toeverlaat, probeert ze het van zich af te lachen. Maar als de dagelijkse slutshaming verergert, leert ze snel dat de wereld tienermeiden niet oké behandelt. Allesbehalve oké zelfs.De scherpe humor en schokkende realiteit maken van Alles behalve oké een gedurfd, onthullend en noodzakelijk boek.

Uiteraard zijn er ook nog genoeg andere dingen te doen op Yalfest dan ‘alleen maar’ schrijvers ontmoeten. Er zijn namelijk verschillende masterclasses waar je aan kunt deelnemen. Zelf doe ik mee aan de masterclasses De happiness-goeroe en Bullet Journaling.

Ook zijn er veel kraampjes die bemand worden door verkopers die alles verkopen wat elk boekenliefhebbend hart begeert: boekenleggers, boekenkaarsen, boekenthee en ga zo maar door.

Er zijn nog kaarten te koop, dus bestel ze zo snel mogelijk via deze link. Hopelijk zie ik jullie op 22 april!

 

Author

Write A Comment