2019 nadert en dat betekent dat we de balans opmaken voor dit jaar. Wat zijn nu eigenlijk de beste boeken die we dit jaar hebben gelezen? Een lastige keuze, omdat we ontzettend veel moois hebben gelezen en (hopelijk) nog gaan lezen de komende weken. Toch is het ons gelukt, we hebben allemaal onze top 3 samengesteld. Een uitgebreide en diverse lijst, dus lees snel verder.
Top 3 Fons
- De hemel verslinden – Paolo Giordano
Volgens Giordano gaat het in De hemel verslinden over het gebrek aan zingeving bij deze generatie. Ze zouden niet meer weten waar we in moeten geloven en daardoor komen ze in de problemen of worden ze extremisten. De personages richten zich na hun religieuze opvoeding op het milieu en zijn, naast zelfvoorzienend op de masseria, milieu-activisten. Ze zetten bijvoorbeeld hun leven op het spel om oude olijfbomen te redden, ook een belangrijk thema dat momenteel in Italië speelt. Daarnaast wordt het onderwerp vruchtbaarheid onderdeel van het verhaal wanneer Bern en Teresa kinderen willen. Want wanneer laat je de natuur haar gang gaan en wanneer help je haar een handje?
Een intense roman met extreem beschreven passages over het mens-zijn. Niet weg te leggen. - De moord op Commendatore deel 1 en 2 – Haruki Murakami
In 2017 verscheen deel 1 van het nieuwste boek van Haruki Murikami: De moord op Commendatore. In 2018 verscheen deel 2, wat De moord op Commendatore tot het beste verschenen boek maakt.Het terugvinden van inspiratie door een portretschilder in het huis van de beroemde schilder Tomohiko Amaka wil nog niet lukken. In plaats van rust, komen in dit deel mysterieuze krachten tot werking in het bos en maken de wonderlijke en ingewikkelde ontwikkelingen het verhaal spannend en laat je het als lezer niet meer los.Deze roman met een omvang van totaal 1000 pagina’s is van grote kwaliteit, de omvang is gelukkig geen punt omdat Murakami je moeiteloos weet mee te voeren.
Zoals The New York Times schrijft: “Iedereen kan een verhaal verzinnen en zo vertellen dat het lijkt op een droom. Maar weinig schrijvers kunnen wat Murakami kan: de lezer het gevoel geven dat hij zelf aan het dromen is.”
- De reiziger – Ulrich Alexander Boschwitz
De reiziger is een aangrijpende roman over een joodse man, Otto Silbermann, die in 1938 weet te ontsnappen aan de pogroms van de nazi’s. Met een koffer vol geld komt hij op straat te staan, maar hij kan geen kant op. Al zijn familieleden en vrienden zijn al gearresteerd of verdwenen. Silbermann probeert onzichtbaar te blijven, neemt trein na trein, in het midden van de noodtoestand. In eerste instantie gelooft hij nog dat hij naar het buitenland kan vluchten, maar zijn poging om de grens met België illegaal over te steken mislukt.Hij vlucht van stad naar stad om aan zijn belagers te ontsnappen – van Berlijn naar Hamburg naar Dortmund naar Aken – en verblijft wekenlang in treinen, op platforms, in stationsrestaurants. Hij ontmoet vluchtelingen en nazi’s, goede en slechte mensen. Hij observeert de onverschilligheid van de menigte, de compassie van enkelen. En ook zijn eigen angst.Nooit eerder was iemand in staat zich zo direct in te leven in de sfeer van Duitsland vlak vóór de oorlog uitbrak. In de gesprekken die Silbermann voert en hoort, wordt de angstaanjagende werkelijkheid van het leven in die tijd op indrukwekkende wijze weerspiegeld. Zelfs wanneer Silbermann, gek geworden van angst, opgesloten wordt in een inrichting, blijft hij geloven in het goede van de mens.
Waarom ik het deze roman één van de beste vind van 2018? Ondanks alles blijft de hoofdpersoon geloven in het goede van de mens, hij sleept je mee in een roadtrip met indrukwekkende ontmoetingen, angstige scenes en verrassende ontwikkelingen.
Top 3 Maritza
- Merel – Sarah Moon (14+)
Ik begon volledig blanco aan Merel. Wist weinig over de inhoud en over de schrijver. Toen ik het uitlas, was ik overdonderd en een emotioneel wrak. Dit was vorige week.Moon’s boek gaat over Merel, die op het dak van haar school wordt gevonden en – omdat het lijkt dat ze wil springen – wordt afgevoerd door een ambulance. Hierna volgt er therapie: Merel zegt dat ze helemaal geen zelfmoord wilde plegen, maar wat deed ze dan wel op het dak? Langzaam komen we erachter wat Merel op het dak deed en zien we haar uit haar schulp kruipen.Wat me zo ontzettend raakte aan Merel is ten eerste de onmacht: zowel van Merel als haar moeder. Merel is ontzettend introvert, heeft weinig vrienden en vindt het ook lastig om deze te maken. Ze leeft vrij letterlijk in haar eigen wereld, en vindt dit tot op zekere hoogte prima. Praten over haar gevoelens lukt haar niet. Merels moeder probeert haar dochter te helpen, haar uit haar schulp te laten kruipen, maar dit lukt niet echt. Na het incident op het dak zie je ook dat de relatie tussen moeder en dochter moeizamer gaat, omdat Merels moeder niet goed weet wat ze moet geloven, hoe ze om moet gaan met de situatie en ze zich – terecht – zorgen maakt.
Sarah Moon beschrijft ontzettend goed de strubbelingen van Merel, haar angsten, frustraties en onmacht. De herkenbaarheid en gevoeligheid hiervan waren een van de dingen die me zo ontzettend raakten. Toch is Merel geen verdrietig boek. Ja, het behandelt zware thema’s, maar het gaat vooral om een meisje dat na een heftige gebeurtenis, met behulp van muziek uit haar schulp kruipt en letterlijk en figuurlijk haar vleugels uitslaat.
Merel is bovenal een intiem, indrukwekkend en hoopvol boek dat zowel een brede glimlach op je gezicht tovert en – toegegeven – je ook heel hard laat huilen. Een absolute aanrader voor zowel jong als oud. Echt, lees Merel en laat je overdonderen.
- Feminists Don’t Wear Pink (and Other Lies) – Scarlett Curtis (samensteller)
Ook deze collectie essays, persoonlijke anekdotes, poëzie en nog veel meer over – jawel – feminisme, overdonderde me op een positieve manier. Alle opbrengsten van Feminists Don’t Wear Pink gaan overigens naar Girl Up, een initiatief van de Verenigde Naties, dus met het kopen van dit boek steun je zowel de boekhandel als een goed doel.Ik zal het maar eerlijk zeggen: ik ben een feminist, en wat me zo ontzettend frustreert is dat dit woord nog steeds en te vaak als een vies/negatief iets wordt gezien. Wat Feminists Don’t Wear Pink zo ontzettend goed laat zien is dat dit niet het geval is. Feminist zijn betekent niet dat je (heel kort door de bocht) mannen haat en beha’s verbrandt, dus laten we alsjeblieft kappen met dit stereotype.
Deze bundel, samengesteld door Scarlett Curtis, is geen academische samenstelling van essays, het is gericht op jonge vrouwen (en mannen) en laat op toegankelijke wijze zien wat het F-woord voor zowel jonge activisten als bekende en beroemde vrouwen betekent.Zo staat er bijvoorbeeld een prachtig stuk in van actrice Keira Knightley gericht aan haar dochter, waarin ze de momenten na haar bevalling omschrijft en zich richt tot haar dochter.
Ook passeren onderwerpen als vrouwenbesnijdenis de revue, staat er een overzicht in van de geschiedenis van het feminisme (inclusief haar minder mooie kanten, zoals bijvoorbeeld racisme) en gaat het over wat feminisme is, en wat het vooraal níet is. En, ook fijn: het laat zien dat je als meisje/(jonge) vrouw kan zijn en worden wie en wat je wilt zijn. Hoewel dit wellicht voor de hand lijkt te liggen, zul je tijdens het lezen van de bundel merken dat dit (ook in de Westerse wereld) nog lang niet altijd vanzelfsprekend is. Helaas.
Laat je alsjeblieft niet afschrikken door het F-woord (sorry, feminisme) en lees deze bundel. Het is interessant, grappig, ontroerend en – naar mijn bescheiden mening – ontzettend tof en belangrijk. Dus, vrouwen, mannen, jong en oud: lees deze bundel! Oh en ook fijn: in het najaar komt Blossom Books met de vertaling van Feminists Don’t Wear Pink. Hulde!
- Drift – Bregje Hofstede
Deze prachtige roman gaat over Bregje, een jonge vrouw die op een nacht haar huis verlaat en wegloopt van haar huwelijk. In de pagina’s die volgen komen we erachter waarom het huwelijk tussen Bregje en haar man niet meer werkt. Stap voor stap gaat Bregje, een schrijver, met behulp van dagboekfragmenten, minutieus na hoe deze jeugdliefde begon en hoe deze eindigde. Tussendoor lezen we ook fragmenten uit De welp, de roman die Bregje eerst probeerde te schrijven, maar die plaats moest maken voor het verhaal over haar eerste liefde. Een verhaal dat geschreven moest worden.Ik las dit prachtige boek net zo driftig als Bregje Hofstede het schreef. Ze bewijst met Drift twee dingen: dat ze een geweldige schrijver is en dat de liefde net zo mooi als meedogenloos en hartverscheurend kan zijn. Herkenbaar, pijnlijk, meedogenloos, maar zo mooi. Een roman om te omarmen.
Top 3 Caroline
- Mijn allerliefste schat – Gabriel Tallent
Dit boek gaat niet meer uit mijn hoofd, wat een rauw, heftig en geweldig verhaal. Over isolatie, mishandeling, liefde en wilskracht. Pijnlijk mooi! - Zomervacht – Jaap Robben
Robben weet zo te schrijven dat je vaak wel moet maar niet verder wilt lezen. Prachtig beschrijft hij situaties die eigenlijk niet mogen zijn. Over broederschap, opportunisme en machteloosheid.
Zomervacht steelt je hart. - Een bijna eindeloze afstand – Tahereh Mafi (15+)
Het dragen van een hoofddoek in de periode na de de aanslagen op de Twin Towers, leidt ertoe dat Shirin als een symbool wordt gezien in plaats van als een meisje met gevoelens en onzekerheden. Deze roman gaat over racisme, persoonlijke ontwikkeling en je durven opstellen voor de liefde. Ontroerend en kwetsbaar.
Top 3 Lisanne
- Lampje – Annet Schaap (9+)
- The Hate U Give – Angie Thomas (15+)
- Taal voor de leuk – Paulien Cornelisse