Op zaterdag 23 maart begint de Boekenweek. Jan Siebelink is de schrijver van het Boekenweekgeschenk en Murat Isik van het Boekenweekessay. Het thema is De moeder de vrouw. Aangezien er genoeg titels verschijnen die al dan niet met het thema te maken hebben, geven wij als boekverkopers graag advies. Fons deelt als tweede zijn parels van de Boekenweek met u.
Graag geef ik u enkele persoonlijke boekentips. Boeken die mij zijn opgevallen en nog niet groots in de kranten zijn beschreven.
Onlangs verscheen Dennie is een star, het nieuwste boek van Maartje Wortel. Nu heb ik niet zoveel met katten, maar het verhaal over Dennie, de vaalrode kat, is zo mooi geschreven, dat je elke bladzijde twee keer zou willen lezen. Verder gaat dit verhaal natuurlijk over liefde, vriendschap en hoe zinvol het leven is. Een echte aanrader! En lees ook zeker het hoofdstuk “Fabel”.
Een boek wat helemaal in het Boekenweekthema valt is Moeders lichaam van Joris van Casteren. Een onwerkelijk en onthutsend verhaal over over de liefde van een zoon voor zijn moeder. Na het overlijden van moederlief, blijft zoonlief Piet zijn moeder – op haar verzoek – in huis houden. Het is een roman over liefde, bedrog, rouw en trouw, maar ook een boek met droge humor die zo kenmerkend is voor Van Casterens stijl.
Vreemdeling zoekt kamer van de Tsjechische auteur Egon Hostovsky, doet mij erg denken aan De avonden van Gerard Reve. De roman gaat over de ronddwalende dokter Marek, die op zoek is naar een kamer om zijn wetenschappelijke geschrift af te ronden. Helaas lopen zijn contacten met verhuurders op niets uit, waardoor hij steeds opnieuw moet verhuizen. Hostovsky beschrijft de avonturen van Marek met een literaire kilheid en ironie.
Dat Het feest van de Vlaamse auteur Dimitri Casteleyn geen echt feest gaat worden, krijgt de lezer al tijdens de eerste vijftig bladzijden in de gaten. De roman is een echte spannende pageturner. Het vijftigjarige hoofdpersonage organiseert een feest waarbij hij vijf mensen uit zijn schooltijd uitnodigt die destijds zijn leven tot een hel hebben gemaakt. Het feest is een tumultueuze roman over wraak, macht en schuld.
Waarom ligt Die ene patiënt van Ellen de Visser op de tafel met literaire romans? Het antwoord hierop is simpel: omdat in dit boek zorgverleners op een indringende manier persoonlijke verhalen vertellen over één patiënt die hun leven veranderde. Zij doen dit met ontzettend veel empathie en geven tevens een belangrijke kijk in het gevoelsleven van artsen en andere zorgverleners, dat het een opvallende vorm van literatuur is.