Op zaterdag 23 maart begint de Boekenweek. Jan Siebelink is de schrijver van het Boekenweekgeschenk en Murat Isik van het Boekenweekessay. Het thema is De moeder de vrouw. Aangezien er genoeg titels verschijnen die al dan niet met het thema te maken hebben, geven wij als boekverkopers graag advies. Caroline bijt de spits af met haar Boekenweektips.

Met de Boekenweek in aantocht, is het prettig een leidraad te krijgen in het enorme geweld aan nieuwe titels. Ik heb – zoals gewoonlijk – flink veel gelezen en geef dan ook graag uit verschillende segmenten mijn toppers aan.

In de literatuur zijn Pfeijffers Grand Hotel Europa en Buwalda’s Otmars Zonen natuurlijk niemand ontgaan. Prachtige boeken met als misschien het enige ‘nadeel’ de vele pagina’s. Mocht u hier geen trek in hebben, lees dan Tommy Wieringa’s Dit is mijn moederNietsontziend en toch ook heel teder beschrijft hij het leven met en vooral ook zonder zijn moeder. Mooi meegenomen is dat Wieringa’s roman perfect bij het Boekenweekthema, De moeder de vrouw, past.

Een andere prachtige aanrader is de coming-of-age-roman Kes van Barry Hines. Of zoals Alex Boogers, zelf zeker niet de minste schrijver, zegt: “Hines heeft met zijn Kes de staat van perfectie benaderd.” Een Engelse klassieker uit 1969 die tot nu nooit vertaald werd. Ook hier speelt de moeder nadrukkelijk een (of is het geen?) rol.

Richting het lekker lezen valt Catherine Isaacs Jij Ik Alles op. Een heerlijk boek over gemiste kansen waar een gevoelig onderwerp prachtig wordt beschreven. Deze roman leest geweldig weg.

In de spanning heb ik enorm genoten van Prooi, de nieuwste van Deon Meyer. Hij weet de Zuid-Afrikaanse samenleving enorm scherp neer te zetten, terwijl het zeer spannende verhaal je van hoofdstuk naar hoofdstuk drijft. Bennie Griessel, de hoofdpersoon, is weer eens op z’n best.

Ook de jeugdboeken wil ik niet overslaan; er verschijnt zoveel moois!

Voor de wat oudere jeugd is H@ck van Mirjam Mous net verschenen; een super spannend futuristisch verhaal. Holden Winters leeft in de ideale wereld… Maar als je je niet aan de regels houdt… Wat gebeurt er dan? Een thriller voor 13 jaar en ouder die zeer de moeite waard is!

Winterhuis Hotel van Ben Guterson is een spannend en geweldig leuk boek. Er zitten best wel griezelige stukjes in, maar de liefhebbers van Harry Potter gaan hier echt flink van genieten. Geschikt voor 11 jaar en ouder.

Graag sluit ik af met De jongen onder water van Adam Baron. Een goed geschreven boek dat zowel serieus als grappig is. Na een fiasco in het zwembad blijkt Timon met zijn vrienden een groot familiegeheim te moeten oplossen. Dit mysterie zet zijn leven op zijn kop… Geschikt voor 9 jaar en ouder.

Ik hoop dat ik u hiermee op ideeën voor een cadeau voor uzelf of voor een ander heb gebracht. De Boekenweek is natuurlijk een mooie gelegenheid om uw boekwinkel weer met een bezoek te verblijden!

Write A Comment