Boeken zijn natuurlijk altijd de beste cadeaus voor de feestdagen: om te geven én om te krijgen. Om nog wat last-minute cadeau- en verlanglijsttips te geven, hebben Caroline, Fons en Caitlin elk drie van hun favoriete boeken van het jaar uitgekozen. Ook Marije heeft een stuk geschreven over haar favoriete boek van het jaar. Lees snel verder om te horen waarom wij deze boeken zo mooi vinden!

De drie aanraders van Caroline:

1. Schemerleven – Jaap Robben

Schemerleven van Jaap Robben is het boek dat mij het afgelopen jaar het meest geraakt heeft. Het verhaal is ontroerend maar nergens sentimenteel. In zijn mooie, heldere stijl is iedere zin doordacht en raak. Zij die op onze Maximus jubileumavond waren, hebben Robben ontmoet en velen van hen hebben een nieuwe favoriete schrijver ontdekt. 

Wanneer de jonge, vrijgevochten Frieda Tendeloo op een late wintermiddag in 1963 de dichtgevroren Waal op stapt, wacht haar een ontmoeting die ze nooit meer zal vergeten. Tussen de ijsschotsen op de witte rivier ontmoet ze de getrouwde Otto. Ze beleven een liefde die onstuimig begint, maar noodlottig eindigt. Haar leven lang houdt ze haar herinneringen hieraan voor zichzelf.

Tot Frieda op 81-jarige leeftijd plotseling weer alleen is. En het verzwegen verdriet zich onontkoombaar aan haar opdringt. Pas dan durft ze op zoek te gaan naar wat ze verloren is.

Lees Schemerleven van Jaap Robben, het is meedogenloos mooi!

2. De grote zomer – Ewald Arenz

Wat mij betreft is De grote zomer de terechte winnaar van de Duitse Boekhandelsprijs. In een stijl die aan Benedict Wells doet denken, schrijft Arenz een ontroerend en meeslepend verhaal. Dit heerlijke, treurig-mooie boek raad ik echt iedereen aan.

Frieder is zestien en moet de hele zomer studeren om niet te blijven zitten. Daarom moet hij bij zijn norse opa logeren terwijl de rest van zijn familie op vakantie gaat. Maar deze zomer gaat niets zoals verwacht. Het is de zomer waarin hij Beate ontmoet bij het zwembad, het meisje in het groene badpak dat zijn hart op hol brengt. De zomer waarin hij voor het eerst begrijpt hoe zijn familie in elkaar zit en voor het eerst geconfronteerd wordt met de betekenis van vriendschap, liefde en verlies. Na deze zomer zal niets meer hetzelfde zijn.
De grote zomer is een lichtend warme en sfeervolle coming-of-age-roman, voor iedereen die zich die ene zomer herinnert waarin hij of zij voor het eerst verliefd werd.

De grote zomer is een verademing. Het is prachtig geschreven, het behandelt serieuze thema’s, maar ademt een bepaalde lichtheid. Dit boek is als een warme deken, lezen dus!

3. Eeuwige vriendschap – Nele Neuhaus

Ter ontspanning lees ik graag spannende boeken. Een topper in dit genre las ik heel recent en ik ben erg enthousiast over het verhaal en de complexe verwikkelingen. Pakkend geschreven, boeiende verhaallijnen en tegen de achtergrond van een literaire uitgeverij. Dit is een deel uit de Sander-Bodenstein serie, maar kan prima als stand-alone gelezen worden. Ik heb ze ook zeker niet allemaal gelezen, maar dit boek is zo sterk dat ik besloten heb toch de hele serie te gaan lezen. 

In Bad Soden wordt een vrouw als vermist opgegeven. Bij haar thuis treft de politie haar demente vader aan, verward en uitgedroogd, en in de keuken vinden ze bloedsporen. 

Het onderzoek leidt rechercheurs Pia Sander en Oliver von Bodenstein naar de gerenommeerde literaire uitgeverij Winterscheid in Frankfurt, waar de vermiste vrouw meer dan dertig jaar werkzaam was, tot ze onlangs werd ontslagen. Het blijkt dat ze na haar ontslag één van haar auteurs heeft beticht van plagiaat – een schandaal en misschien een motief voor moord? 

Wanneer het lichaam van de vrouw wordt gevonden en er vervolgens opnieuw een moord wordt gepleegd, stuiten Pia en Bodenstein op een goed bewaard geheim. Beide slachtoffers wisten hiervan en dat bleek hun doodvonnis. Hoeveel doden zullen er nog volgen?

Echt een ingenieus geschreven thriller, die leest als een film.


De drie aanraders van Fons:

1. Wat je van bloed weet – Philip Huff:

Eén van boeken die het afgelopen jaar de meeste indruk op mij heeft gemaakt, is het meest recente boek van Philip Huff: Wat je van bloed weet. Veertien jaar lang doen over een boek wat zo persoonlijk is en het dan op deze manier beschrijven: geweldig.

Het verhaal vertelt hoe geweld en stress uit je jeugd in je lichaam gaan zitten. Feit en fictie liggen niet zo ver van elkaar in deze roman. Huff vertelt over een broer en een zus bij wie de dreiging van geweld binnen het gezin altijd aanwezig is. Hij beschrijft ook de stilte vóór en na het geweld. Hoe het gevoel voor onveiligheid zo overheersend en allesomvattend zijn dat het je leven dag en nacht gaat beheersen. Ook krijgen de helpende oom en tante een plek in dit boek; het is geen wraakoefening, maar een fictief verhaal dat de hoofdpersoon een stuk vrijheid heeft gegeven.

2. Landlijnen Raynor Winn

In 2018 heeft Raynor Winn het prachtige boek Het Zoutpad laten verschijnen, waarin ze beschrijft hoe ze het pad samen met haar man beloopt. In 2022 trekt ze opnieuw de wandelschoenen aan en loopt ze de zware tocht in de Schotse Hooglanden over afgelegen bergen, door gletsjerdalen: een tocht van meer dan 1600 kilometer. Toch gaat het boek over meer dan wandelen alleen: de gezondheid van haar man, Moth, gaat langzaam achteruit. Hoe verder ze komen, hoe meer Raynor twijfelt of het wel goed is om samen deze zware tocht te lopen. Hun verbondenheid met de natuur en elkaar geeft hun zo’n enorme flow, dat ze genoeg kracht hebben om de tocht te volbrengen.

Als lezer kom je ook in deze flow, waardoor Landlijnen een adembenemend boek is, dat ons laat zien hoe mooi de natuur is en wat de kracht van liefde voor elkaar kan doen met iemand.

3. Het schaarse licht Nino Haratischwili

We kennen Haratischwili natuurlijk van Het achtste leven (voor Brilka): een geweldig epos, waarmee zij de boekhandel en haar lezers heeft verblijd.

Dat heeft ze nu opnieuw gedaan met de verschijning van Het schaarse licht. De grote kracht in Haratischwili’s romans is het feit dat de gevoelens van haar personages altijd de rode draad zijn in haar boeken. Haar stijl lijkt eenvoudig, maar ze schuwt het cliché niet.

Het schaarse licht speelt zich af in Georgië in de periode dat de Sovjet-Unie uiteenvalt. Vier jonge vrouwen, vriendinnen, groeien op in deze periode: een periode van opstand, oorlog, geweld. Zij gaan hun eigen weg. Als één van hen komt te overlijden, ontmoeten de drie anderen elkaar opnieuw. Dan komen de herinneringen en levensverhalen voorbij. Ademloos en ontroerend: Het schaarse licht is een boek met een wrede actualiteit.


De drie aanraders van Caitlin:

1. De kruik van Pandora – Natalie Haynes

De laatste tijd komen er veel hervertellingen van oud-Griekse en Romeinse mythen uit, waarbij vrouwen eindelijk de kans krijgen om hun eigen verhaal te vertellen en daarin centraal te staan. Een prachtig voorbeeld, maar dan net weer in een ander jasje, is De kruik van Pandora, een non-fictieboek waarin Haynes de verhalen van meerdere vrouwen in de oud-Griekse mythologie vanuit een andere, feministische hoek belicht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Medusa, dat monster dat menig held in een brok steen veranderde. Of Klytaimnestra, die haar eigen man op gruwelijke wijze in de val lokte en misschien wel de slechtste echtgenote ooit was.

Dit zijn de beelden die we vaak hebben van deze – en vele andere – vrouwen in de Klassieke Oudheid, maar zijn die aannames wel terecht? Dat is de vraag die Haynes in dit boek tracht te beantwoorden. Ze doet dat op een geniale en precieze manier, waarbij ze de originele teksten meeneemt in haar analyse, maar ook specifieke vertalingen uitlicht die hebben bijgedragen aan de bekende negatieve afspiegelingen van vrouwen. Hierdoor vormt het boek een heel volledig beeld van de bekendste vrouwen uit de mythologie.

Doordat Uitgeverij Meulenhoff De kruik van Pandora zo prachtig heeft uitgegeven, is het een extra geweldig cadeau om te geven of om te krijgen.

In De kruik van Pandora worden vrouwen uit de Griekse oudheid eindelijk behandeld als mensen van vlees en bloed, die hun eigen problemen en gevoelens hebben en daarnaar handelen. Ze zijn niet langer enkel een instrument van het plot.

2. De reizigers op perron 5 – Clare Pooley

Soms heb je even behoefte aan een fijn, hartverwarmend verhaal over (onwaarschijnlijke) vriendschap en menselijke connectie – zeker in de koude, kille wintermaanden. Zoek dan niet verder: De reizigers op perron 5 biedt precies dit.

De hoofdpersoon is Iona Iverson, die elke dag dezelfde trein van en naar werk neemt. Ze werkt al jaren voor een tijdschrift, waar ze in een vaste column advies geeft op vragen die lezers insturen. Elke dag komt ze in de trein dezelfde mensen tegen. Ze kent hen allemaal (nog) niet: want zomaar een vreemde aanspreken in de trein? Dat kan toch niet? Wel heeft Iona voor alle medereizigers een bijnaam én levensverhaal bedacht. Op een dag stikt één van de medereizigers – door Iona omgedoopt tot Chic-maar-Seksistisch-Surbiton – bijna in een druif. Door een snelle reactie van een medereiziger – deze heeft de bijnaam Verdacht-Vriendelijk-New-Malden gekregen – overleeft de man het. Dan is de drempel opeens lager om elkaar tóch aan te spreken.

Langzaamaan komen de vele reizigers steeds meer met elkaar in contact. Hoewel ze allemaal veel van elkaar verschillen en totaal andere levens leiden, bloeien er toch prachtige vriendschappen op.

Dit boek is een hartverwarmend en vooral ook heel grappig verhaal over vriendschap. Alle karakters krijgen aandacht en het geheel zorgt voor een supermooie visie op de mensheid. Niet onbelangrijk natuurlijk: misschien is dit boek ook een extra aansporing om tóch eens een vreemde aan te spreken, zeker in deze koude tijden. Wie weet wat voor vriendschappen er dan kunnen ontstaan?

3. Wat de fak – Maryam Hassouni

Maryam Hassouni kent u misschien van de hitserie Dunya en Desie, waarmee ze bekend is geworden toen ze de hoofdrol van Dunya speelde. Verder ontving ze als eerste Nederlander een Emmy Award in de categorie Beste Actrice voor haar rol van Laila in de film Offers.

In Wat de fak beschrijft Maryam Hassouni hoe zij haar tijd als actrice in de Nederlandse filmindustrie heeft beleefd. Het resultaat is een ongelofelijk persoonlijk, pijnlijk en verpletterend verhaal, dat ze op een prachtige manier op papier heeft gezet. De dingen die Hassouni in haar tijd als actrice heeft meegemaakt, zijn vaak helaas verre van positief: ze is veel en vaak in aanraking gekomen met seksisme, racisme en machtsmisbruik. Zo heeft ze helaas ook ervaring gehad met grensoverschrijdend gedrag. Toen ze hier alarm over sloeg, werd haar carrière gedwarsboomd. Maryam Hassouni, die zich uitsprak als ze het ergens niet mee eens was, werd nu monddood gemaakt. Ze leerde dat ze moest zwijgen om haar carrière te behouden. 

Wat de fak is allesbehalve een persoonlijke aanval: Hassouni noemt niemand bij naam en heeft duidelijk gemaakt dat het gaat om een aanklacht tegen de filmindustrie, niet om individuele personen. 

Ondanks de zware thematiek in dit boek blijft het prettig leesbaar door Hassouni’s geweldige vertelstem en haar rake en droge humor. Op sommige momenten komt ze lekker cynisch uit de hoek, terwijl ze de thema’s wel op een tactvolle en serieuze manier behandelt. Met dit boek wint Hassouni haar eigen stem op krachtige wijze terug.


De aanrader van Marije:

1. Young Mungo – Douglas Stuart (Nederlandse vertaling: Mungo)

Dit boek is prachtig en is mij zeker bij gebleven. Een aangrijpend en tegelijkertijd schokkend verhaal over het leven van twee jongens die zichzelf proberen te vinden. Na zijn debuut met Shuggie Bain heeft Douglas Stuart het wederom voor elkaar gekregen om een indrukwekkend verhaal neer te zetten.

De jonge protestantse Mungo en de katholieke James ontmoeten elkaar in de buitenwijken van Glasgow. Ondanks hun verschillen ontstaat er een vriendschap die uitbloeit tot meer. Samen dromen ze van het verlaten van hun geboorteplek en van een beter leven. De angst om betrapt te worden is groot.

Als Mungo door zijn moeder op een visserstrip word gestuurd, met twee mannen met een guur verleden, moet hij zijn best doen om weer veilig terug te komen. 

Dit boek geeft de strijd van Mungo en James weer tegen de standaarden waar ze door familie en omgeving aan worden gehouden. Het is ontzettend mooi geschreven en, in zowel het Engels als in het Nederlands, een echte aanrader!

Author

Comments are closed.