Onlangs verscheen Basics to Brilliance Kids, het nieuwe kookboek van Donna Hay. Een boek bomvol gezonde, makkelijke en lekkere recepten om te maken voor en/of met je kinderen. Maritza pakte haar schort erbij en bakte vorige week cheeseburgers.
Overigens hoef je geen kinderen te hebben om de recepten uit Basics to Brilliance Kids te bereiden. Ook zonder kinderen is dit kookboek een must-have. Ik besloot – kinderloos als ik ben – om cheeseburgers te bakken voor een vriendin. Ik maakte er ook nog een salade bij, om het geheel wat gezonder te maken. Uiteindelijk zaten we propvol na onze cheeseburger, dus erg veel salade paste er niet bij. Eén ding werd wel weer duidelijk: Donna Hay is en blijft de absolute koningin van de kookboeken. Want ook deze cheeseburgers waren weer ontzettend lekker.
Benodigdheden voor Donna Hay’s cheeseburgers voor vier personen
2 sneetjes volkorenbrood, kleingescheurd of paneermeel
1 courgette, fijngeraspt
1 wortel, fijngeraspt
500 g rundergehakt
1 el tomatenpuree
zeezout en zwarte peper
1 el olijfolie
4 hamburgerbroodjes, opengesneden
1 krop sla
1 grote tomaat, in dunne plakken
4 plakjes cheddar
Mayonaise, ketchup, mosterd of andere saus naar smaak
Voorbereiding
20 minuten
Bereidingstijd
20 minuten
Bereidingswijze
* Doe het brood of de paneermeel in een kom. Zet er een vergiet op en doe de geraspte wortel en courgette in het vergiet. Druk met een lepel het sap eruit en laat het brood/paneermeel ongeveer 5 minuten weken in het sap. Prak vervolgens om brood en sap te vermengen.
* Voeg de geraspte wortel, courgette, gehakt, tomatenpuree en zout en peper bij het broodmengsel en zorg dat het één geheel wordt. Dit kan met (schone) handen of met een spatel. Draai er vervolgens vier gelijke ballen van. Druk ze vervolgens plat zodat ze een hamburgervorm krijgen.
* Verhit de olijfolie in een grote pan op matig vuur. Bak de burgers aan elke kant in ongeveer 4-5 minuten goudbruin. Als je de hamburgers omkeert, kun je de cheddarkaas erop leggen, zodat die kan smelten.
* Verhit tegelijkertijd een andere pan en leg als deze heet genoeg is de opengesneden broodjes erop. Zo worden de broodjes lekker knapperig (maar zorg dat ze niet te knapperig worden).
* Beleg de onderste helft van je broodjes met sla, tomaat en eventuele andere toppings, leg dan de hamburger erop. Doe vervolgens je favoriete sausje op je hamburger en smullen maar!
Extra opmerkingen
* Wil je nog meer toppings op je cheeseburger? Gewoon doen! Zelf heb ik nog rode ui toegevoegd.
* Officieel kun je 4 hamburgers uit het gehaktmengsel halen. Echter, dan krijg je best wel grote burgers, dus je kunt er ook makkelijk 5 of 6 van maken.
* Ik heb, in plaats van zout en peper, ongeveer 1 el vegeta toegevoegd aan het gehaktmengsel voor wat extra smaak. Vegeta is een kruidenmengsel uit Kroatië en in ieder geval te koop bij elke Turkse supermarkt.
Basics to Brilliance Kids is verschenen bij uitgeverij Unieboek Het Spectrum en te koop via onze website of in onze winkel.