De zomervakantie staat op het punt om te beginnen en dat betekent – wat ons betreft – lekker veel lezen! Er zijn onlangs weer heel veel fijne jeugdboeken verschenen. Dus hierbij een aantal vakantietips.

 1. De Nachtlantaarn – Lisa Thompson (10+)Nathan vlucht samen met zijn moeder naar een vervallen cottage in de bossen om aan haar vriend te ontsnappen. Wanneer zijn moeder boodschappen gaat halen en niet meer terugkomt, is Nathan bang, alleen en met niets anders dan het donker. Troost komt uit een onverwachte hoek – een mysterieus meisje dat raadsels uit het verleden wil oplossen en een oude, verloren gewaande vriend. Zal Nathan de moed vinden om zijn problemen van het heden en het verleden te overwinnen?
  De Nachtlantaarn is een verhaal vol angst en hoop, eenzaamheid en vriendschap. Hartverwarmende personages en een prangend mysterie dat je de pagina’s sneller doet omslaan.
 2. Bravelands, de outsider – Erin Hunter (10+)Al generaties lang leven de wilde dieren op de Afrikaanse savanne volgens één regel: Alleen doden om te overleven. Maar verraad steekt de kop op en sommige dieren zijn bereid héél ver te gaan in hun zoektocht naar macht. Drie onverwachte helden – een leeuw, een olifant en een baviaan – zullen de wet van de wildernis moeten beschermen… De Outsider is het spannende eerste deel in een nieuwe epische serie van de schrijvers van de populaire boekenreeks Warrior Cats.
 3. De jongen die draken kweekte – Andy Shepherd (7+)Als Tomas een rare boom in de tuin van zijn grootvader ontdekt en het fruit ervan mee naar huis neemt, krijgt hij de schok van zijn leven: er komt een draakje uit! Fikkie is ontzettend leuk en cool als huisdier, maar het houden van draken is niet zo makkelijk. Wanneer Tomas ziet dat er aan de drakenboom nog meer vruchten groeien, wordt hij drakenkweker.
  De jongen die draken kweekte is een heerlijk boek met hele fijne tekeningen van Sara Ogilvie. Grappig, avontuurlijk en spannend, voor jongens en meisjes vanaf 7 jaar.
 4. Het meisje dat de maan dronk – Kelly Barnhill (10+)Elk jaar laten de dorpelingen een baby achter als offer voor de heks in het woud. Niemand weet dat Xan, de gevreesde heks, de achtergelaten kinderen juist liefdevol naar families aan de andere kant van het woud brengt. Dit keer voedt ze het achtergelaten kind per ongeluk met maanlicht, waardoor het meisje vervuld raakt van magie. Xan besluit Luna op te voeden als haar eigen dochter. Met de jaren worden Luna’s magische krachten sterker. Wanneer haar dertiende verjaardag nadert, besluiten de dorpelingen eindelijk jacht te maken op de heks die hun leven al jaren overschaduwt. Zij weten niet dat Xan en Luna hun magie goed gebruiken en dan het echte kwaad veel dichterbij is…
  Het meisje dat de maan dronk kreeg lovende recensies en won een belangrijke jeugdboekenprijs. En terecht, want dit boek leest en voelt als een moderne klassieker.
 5. De tovenaars van ooit – Cressida Cowell (10+)Xar is de jongste zoon van de koning van de Tovenaars en de enige van zijn stam zonder magie. Wanneer hij erachter komt dat Wens, de rebelse dochter van de koningin van de Krijgers, een magisch object verborgen houdt, heeft Xar er alles voor over om dat in handen te krijgen. Maar de Tovenaars en Krijgers leven al jarenlang op voet van oorlog met elkaar. En dan loert er ook nog een ander gevaar: de zwarte magie van de heksen – waarvan werd aangenomen dat die was verdwenen – is teruggekeerd…
  De tovenaars van ooit is het eerste deel in een nieuwe serie van Cressida Cowell, boordevol humor, fantasie en spanning.
 6. Papa bandiet – David Walliams (8+)Er is weer een heerlijk nieuw boek van David Walliams verschenen, met illustraties van Tony Ross.
  Wanneer Franks vader in de gevangenis belandt na het besturen van een vluchtwagen na een bankoverval wil Frank zijn vader bevrijden. Hij bedenkt een slim plan om z’n vader voor een nacht uit de cel te krijgen, en dan samen het gestolen geld terug te brengen. Dit alles is het begin van een groot avontuur, want boevenopperhoofd Grote Baas (geen fijne vent) wil koste wat het kost zijn buit behouden… Papa bandiet is een spannend vader-en-zoonmisdaadverhaal en, zoals we van Walliams gewend zijn, ontzettend grappig. 
Author

Write A Comment