Onze nieuwe collega Fons werkt nu al ruim een maand bij Maximus, en ongetwijfeld hebben velen van jullie hem al ontmoet. Toch leek het ons een goed (en leuk) idee om hem ook online aan jullie voor te stellen.

Ik ben opgegroeid in een detailhandelsgezin. Mijn ouders werkten hard in hun elektronicazaak, wat in de jaren ’60 winkels waren met grote reparatieafdelingen en gas- en elektrakachels. Om hen op te kunnen volgen moest je destijds een middenstandsdiploma behalen; de beste opleiding van de Detailhandelsschool. Toen ik het examen had afgerond en de papieren op zak, stortte de hele elektronicamarkt helaas in elkaar en was het niet verstandig om mijn ouders op te volgen.

Tijdens mijn opleiding liep ik met veel enthousiasme stage bij een speelgoedzaak. Een van mijn stageopdrachten was om als één van de eersten een kinderboekenafdeling op te zetten. Hier begonnen mijn eerste stappen in boekenland, die ik vervolgens voortzette in de Literaire Boekhandel in Bussum en hierna in Weesp. In Weesp was ik 15 jaar bedrijfsleider en 15 jaar eigenaar. Hierna heb ik in verschillende boekhandels gewerkt, onder andere bij Athenaeum in Haarlem.

Ik kan dus wel zeggen dat boeken en lezen in mijn genen is gaan zitten. Het contact met lezers, ontmoetingen met vele schrijvers en de nog steeds lopende vriendschappen met collegaboekverkopers en uitgevers zijn er nog steeds en die zorgen elke dag weer voor het plezier. Het is ook fijn om elke dag met lezers/boekenkopers te praten over leeservaringen.

Het mooie van Maximus is dat er veel lezers komen en dat ze het leuk vinden als wij ze van boekentips kunnen voorzien. Ook lezen de klanten in veel verschillende genres, dit is een van de redenen dat Maximus zo uniek is en op handen gedragen wordt door Hillegersberg.

Ik hoop dat de bewoners van Hillegersberg mij zien als een allround boekverkoper in een winkel waar de ontmoeting belangrijk is en waar er altijd wat te beleven valt. En dat niemand de deur uitgaat zonder inspiratie of een goed boek.

Nu ik bij Maximus werk wil ik dan ook verdergaan met het organiseren van ontmoetingen met leuke schrijvers en het organiseren van inspirerende en kwalitatieve lezingen. Ook hoop ik veel te kunnen samenwerken met lokale organisaties.

Tot slot wil ik nog een kleine boekverkopersanekdote met jullie delen:
In een van de vorige winkels waar ik werkte kwam er in een bepaalde periode een heer kijken naar dezelfde plank van onze literatuurkast. Week in week uit. Hij vroeg nooit iets en hij bestelde nooit iets. Toen wij vervolgens de kast hadden opgeschoond kwam hij weer kijken en riep hij boos: “Is u bekend met het alfabet?” De klant in kwestie bleek een schrijver te zijn die elke week controleerde of zijn eerste en enige uitgegeven boek nog te vinden was bij ons in de winkel. Zijn boek was verplaatst en bleef er, onverkocht, staan. Ik heb zijn boek nooit in de opruiming gedaan, dat durfde ik niet meer.

Author

Write A Comment