Stephen King is al op behoorlijk gevorderde leeftijd (71) en toch weet hij me al jaren uit m’n slaap te houden met zijn boeken geschreven in detective-stijl gecombineerd met een bovennatuurlijk randje. Toch lijkt hij qua tempo wel een tandje bij te schakelen…

Een aantal weken terug verscheen zijn nieuwste boek, De buitenstaander:

Wanneer het misbruikte en levenloze lichaam van een elfjarig jongetje wordt gevonden, wijzen ooggetuigen en forensisch materiaal onmiskenbaar in de richting van de populaire coach van het plaatselijke Little League-team. Maar de verdachte, die met groot machtsvertoon wordt gearresteerd, heeft een waterdicht alibi. Detective Ralph Anderson raakt na verder onderzoek ook overtuigd dat hij inderdaad buiten de stad was. Hoe kan hij dan tegelijkertijd op twee plekken zijn geweest?

De buitenstaander is zelfstandig te lezen, maar gaandeweg voert King een paar oude bekenden op uit zijn vorige drie thrillers, Mr. Mercedes, De eerlijke vinder en Wisseling van de wacht. Een prettige verrassing voor zijn fans!

Het verhaal is stevig neergezet, ontzettend spannend en bijna niet weg te leggen. De bijna 600 pagina’s die het boek telt gaan je dus inderdaad wat slaap kosten. De hoofdpersonen zijn sterk beschreven en natuurlijk bevat het verhaal behoorlijk wat ongemakkelijke momenten.  De zoektocht naar de werkelijke dader en de verschijning en beschrijving van vergelijkbare gevallen levert een heel boeiende thriller op.

Dat Stephen King niet vies is van wat bovennatuurlijke zaken is bekend, soms is dat  nogal ongeloofwaardig, hoe goed hij het ook probeert te brengen. Maar in De buitenstaander weet hij op een fijnzinnige manier te overtuigen. Geen moment wordt het verhaal  te onwaarschijnlijk of te vaag.

De buitenstaander is een boeiend verhaal dat – wat mij betreft – een vervolg verdient. Ik kan het iedereen die houdt van een spannende whodunnit aanraden. Kortom, een ideaal en bloedstollend boek voor de zomer!

Write A Comment