Het is weer tijd voor onze jaarlijkse Niet goed geld terug-actie. Voor 2019 waren Fons, Caroline, Maritza en Lisanne het al heel snel eens met elkaar: de titel die we allemaal even mooi vinden is De onsterfelijken, van de Amerikaanse schrijver Chloe Benjamin.
De onsterfelijken
New York, 1969. De broers en zussen Gold krijgen als kind hun sterfdatum te horen van een helderziende. De voorspelling heeft grote gevolgen voor hen in de vijftig jaar die volgen en allevier proberen ze op eigen wijze het lot te bezweren: oogappel Simon vlucht naar de westkust, op zoek naar de liefde in het San Francisco van de jaren tachtig. De dromerige Klara wordt illusionist in Las Vegas, geobsedeerd door de grens tussen werkelijkheid en fantasie. Oudste zoon Daniel zoekt naar zekerheid als legerarts in de jaren na 9/11, hopend aan het lot te kunnen ontkomen. En de serieuze Varya probeert de grens tussen de wetenschap en onsterfelijkheid te breken. De onsterfelijken is een prachtige ode aan de onontkoombare kracht van verhalen en van familiebanden.
Caroline, Fons en Maritza
Caroline heeft het volgende over De onsterfelijken te zeggen: “In vier delen volg je de levens van de vier broers en zussen Gold en leef je mee met de verschillende personages, die ook werkelijk heel verschillend zijn. Het boek is strak geschreven en leest makkelijk weg. Tegelijk is het ontroerend, boeiend en origineel. Een prachtig boek dat een breed publiek waard is!”
Net als Caroline, was ook Fons onder de indruk:
“De titel van Benjamins boek zou als primaire reactie kunnen oproepen om het niet te lezen, omdat het lijkt alsof het een roman over sterven en de dood gaat. Nu ik het zelf heb gelezen kan ik u wellicht overhalen om het wel te lezen omdat ik u kan vertellen dat het hier niet om draait.
In De onsterfelijken worden vier kinderen geconfronteerd met een gegeven waar wij allemaal mee te maken krijgen: de dood. Alleen zij krijgen van een waarzegster de datum te horen wanneer dit – waarschijnlijk – zal gebeuren. Dit gegeven heeft Benjamin de mogelijkheid gegeven om een boek te schrijven dat allerlei elementen bevat die iedereen kan aanspreken.
De onsterfelijken leest als een thriller: in een razend tempo, spannend en met een opvallend plot.
Als een esoterische roman: over leven tussen de werkelijkheid en fantasie.
Als een liefdes- en familieroman: over de verbondenheid van de broers en zussen en de uitgesproken liefde.
Ik hoop dat dit voldoende argumenten zijn om dit uitzonderlijke boek te gaan lezen. Veel leesgenot!”
Maritza las De onsterfelijken of The Immortalists, precies een jaar geleden, op vakantie in Lissabon:
“Ik geloof echt dat ik dit boek heb moeten lezen. Ik was namelijk eerst niet van plan om het boek te lezen, laat staan te kopen. Ontzettend koppig, maar zo ben ik soms. Op Instagram werd Benjamins boek namelijk enorm gehypet, en ik heb best wel vaak meegemaakt dat boeken die teveel worden opgehemeld, toch wel tegenvallen en daar had ik niet zo’n zin in.
Uiteindelijk gaven twee gegevens voor mij de doorslag om het boek toch te kopen en te lezen: ten eerste het omslag, want het is zo ongelooflijk mooi. Ten tweede het feit dat Chloe Benjamin woont in Madison, Wisconsin en haar master heeft gedaan aan de UW-Madison.
Aangezien ik zes jaar geleden mijn master American Studies in dezelfde stad en aan dezelfde universiteit heb afgerond, (en tevens de koudste en zonnigste winter van mijn leven heb beleefd), wist ik dat ik Benjamin en haar boek toch een kans moest geven. Als liefhebber van mooie omslagen en Amerikaanse literatuur, heb ik een zwakke plek voor schrijvers die hun boeken hebben geschreven op dezelfde plekken waar ik zo hard aan mijn essays heb gewerkt (onder andere de Historical Society, te bewonderen in de Sir Edmund van twee weken terug).
Gelukkig verraste Benjamin me. Ik verslond dit boek zowel in het vliegtuig naar Lissabon als tijdens mijn stedentrip. Een wonder, want normaal gesproken kan ik me nooit concentreren in het vliegtuig en ben ik tijdens stedentripjes te druk en te moe om rustig te kunnen lezen. De onsterfelijken is met recht een boek dat me is bijgebleven en waar ik nog steeds regelmatig aan denk. Ieder deel van het boek is een stuk uit het leven van de broers en zussen Gold. Benjamin heeft alles moeiteloos met elkaar verweven. Wat ik overigens ook heel fijn vond, is dat je door middel van de levens van de Golds ook heel veel Amerikaanse geschiedenis tot je krijgt. Onder andere het begin van de aidsepidemie: het was bijna moeilijk om door te gaan met lezen, omdat je het naderende onheil letterlijk voelt. Als een schrijver dit alles bij je teweeg kan brengen, dan weet je dat je een goed boek in handen hebt.”
Media
Overigens zijn wij niet de enigen die enthousiast zijn, De onsterfelijken is ook goed besproken in de media.
Zo noemde The Guardian De onsterfelijken “een grenzeloos ontroerende roman over sterfelijkheid, rouw en passie. Benjamin brengt kleurrijke personages tot leven die compassie oproepen – een zeldzaam talent dat je ademloos achterlaat.” En volgens The Washington Post is Benjamins schrijftalent “betoverend”.
Ook in Nederland is Benjamins roman goed ontvangen, zo noemde de NRC het “een boek om in te verdwijnen” en gaf het vier sterren en in De Volkskrant verscheen een groot interview met Benjamin. De onsterfelijken blijft dus zeker niet onopgemerkt.
Kortom, als u het nog niet heeft gedaan, lees De onsterfelijken en laat u meeslepen door deze indringende en indrukwekkende familieroman.