Hij is terug van weggeweest, onze Niet goed, geld terug-actie! Voor 2021 waren Fons, Caroline, Maritza en Caitlin het al snel met elkaar eens: de titel die we allemaal even mooi vonden is De overlevenden, de debuutroman van de Zweedse auteur Alex Schulman.

De overlevenden
Een overweldigende en meeslepende roman over een familietragedie, en de leugens die langzaam in waarheid veranderden.

Drie broers keren terug naar het vakantiehuis bij het meer waar twintig jaar eerder een ongeluk heeft plaatsgevonden dat hun leven voor altijd heeft veranderd. Ze hebben de as van hun overleden moeder mee om uit te strooien. Dat het hun moeders wens was om niet naast het graf van hun vader uitgestrooid te worden, ontdekken ze pas de avond voor de crematie via een brief die de broers in haar appartement vinden.

Benjamin bestuurt de auto, Pierre zit naast hem en Nils zit op de achterbank. Het is een reis naar hun verleden, naar een tijd waarin ze als jongens door hun ouders volledig aan hun lot werden overgelaten. Nu zijn ze jongemannen, uit elkaar gegroeid, maar nog altijd verbonden door een gedeelde geschiedenis van strijd om de aandacht van hun vader, en om de onvoorspelbare liefde van hun moeder. Door haar dood raakt alles in een stroomversnelling en de spanning tussen de broers loopt op. Welke tragedie heeft zich destijds afgespeeld?

Caroline, Fons, Maritza en Caitlin
Caroline heeft het volgende over De overlevenden te zeggen: De debuutroman van Schulman is een intens en verontrustend verhaal over een getraumatiseerd gezin. Drie broers zijn sinds hun jeugd niet meer teruggekeerd naar hun zomerhuis aan het meer, maar de  afscheidsbrief van hun moeder, die recent overleden is, brengt hen terug naar deze belangrijke plek.

Ze nemen de as van hun moeder mee om daar uit te strooien en we krijgen een inkijk in hun reis naar het verleden. Het verhaal wordt niet-chronologisch verteld, waarbij hoofdstukken uit het verleden en de tegenwoordige tijd elkaar afwisselen. Op deze manier wordt de vraag over wat er toch gebeurd is uiteindelijk pijnlijk beantwoord.

De overlevenden is een krachtig en rauw verhaal over opgroeien, verwaarlozing en onmacht. Over hoe een gezin van elkaar vervreemd raakt en steeds verder uit elkaar groeit. Een prachtig boek met een bijzondere sfeer dat mij wist te raken en te verrassen. De overlevenden is het lezen absoluut waard!

Net als Caroline, was ook Fons onder de indruk: Toen ik in De overlevenden begon, dacht ik dat ik een mooie voorstelling van vakantieherinneringen in het idyllische Zweden voorgeschoteld zou krijgen, met als startpunt drie broers die elkaar treffen bij het vakantiehuis uit hun jeugd. Niets bleek minder waar, maar Schulmans debuut is krachtig en de extra verhaallijn maakt het boek bijzonderder en zorgt ervoor dat je als lezer nooit de aandacht verliest.

Afwisselend komen anekdotes en belevenissen uit het dagelijks leven van de drie jongens in een snel tempo aan bod. De details zetten je als lezer aan het denken en je voelt de onderhuidse spanning oplopen. Tot het einde toe weet je niet hoe dit afloopt, tot je verrast wordt door een onverwacht en beklemmend einde.

De overlevenden is boek dat je langzaam in de greep krijgt en een diepe indruk achterlaat.

Maritza heeft De overlevenden nog maar net uit en moet het verhaal nog even laten bezinken, maar ook zij is enthousiast.

De overlevenden is enerzijds een beklemmend verhaal, omdat de spanningen en de verstoorde familieverhoudingen voelbaar zijn. Schulman verbeeldt dit treffend en – voornamelijk – door de ogen van Benjamin, de meest gevoelige broer die alles haarfijn aanvoelt. Je zou als het kon de ouders door elkaar willen schudden en ze willen vertellen wat ze bij hun kinderen aanrichten met hun giftige gedrag.

Gelukkig is Schulmans debuut ook hoopvol en het laat zien dat, hoe heftig een jeugd ook kan zijn of hoeveel trauma iemand met zich meedraagt, mensen ook veerkrachtig zijn.

Ook Caitlin vond De overlevenden prachtig:

Dit boek is echt wonderbaarlijk knap geschreven. Je zit de hele tijd op het puntje van je stoel want deze roman wil je echt in één ruk uitlezen. Kippenvel!

Media
Overigens zijn wij niet de enigen die enthousiast zijn, De overlevenden is ook goed besproken in de Zweedse media.

Zo noemde Dagens Nyheter De overlevenden ‘een verhaal met schitterende scènes. Het begin van een belangrijk schrijverschap.’

Svenska Dagbladet schreef dat Schulmans debuut ‘heel verfijnd proza is. Een verhaal vol drama, maar Schulman vergeet de kleine details niet; de alledaagse gebeurtenissen die zo betekenisvol kunnen zijn in de herinnering van een kind.’

En Sydsvenskan vatte het mooi samen door dit te schrijven: ‘Alex Schulman weet precies hoe hij je moet raken. Hij is waanzinnig goed in het vertellen van een verhaal dat je niet meer loslaat.’

De boodschap is duidelijk: koop en lees De overlevenden en laat u meevoeren in het verhaal van Benjamin, Pierre en Nils.

U kunt De overlevenden van Alex Schulman via onze webshop bestellen of afhalen in onze winkel.
De prijs bedraagt € 21,99

Author

Comments are closed.