Binnenkort is het Moederdag: het moment bij uitstek om de moeders in uw leven eens extra in het zonnetje te zetten. Om u alvast op weg te helpen, hebben we allemaal – speciaal voor Moederdag – een boekentip uitgekozen! Voor last-minute cadeaus zijn we op Moederdag (14 mei) ook open.

De aanrader van Fons: Smaakpalet van de Lage Landen – Janny van der Heijden

Smaakpalet van de Lage Landen ligt dan wel bij de kookboeken, toch is het dat niet. In de hoofdstukken die over verschillende productgroepen gaan, vertelt Janny de geschiedenis van onze eetcultuur. Ze laat de kunst zien die deze geschiedenis verbeeldt, geeft aan wat mensen aten en op wat voor manier mensen kookten. Ook komen bieren, wijn en andere dranken aan bod en natuurlijk de aardappel met de cultuur van friet. Ook de moderne eetcultuur komt aan bod: het fastfood, maar ook ijs en zoete verleidingen. En om het compleet te maken, vertelt Janny ook over de geschiedenis van de Hollandse stroopwafel.
Het uitgebreide hoofdstuk met de geraadpleegde literatuur is geweldig en brengt je verder in de zoektocht naar meer informatie en de jacht naar musea waar de vele schilderijen hangen. Het boek is een genot om in te kijken en te lezen en een sieraad voor in je boekenkast.

De aanrader van Caitlin: Het wit tussen de regels – Barbara van der Kruk

In Het wit tussen de regels is het Emma’s doel om het levenslange zwijgen van haar moeder eindelijk te doorbreken. Het is een zwijgen dat uitermate herkenbaar is voor vele families van wie de herkomst verweven is met het koloniale verleden in Nederlands-Indië: een zwijgen dat stilte vaak luider doet lijken dan woorden. De verhalen die Emma’s moeder eindelijk begint te vertellen worden op een prachtige manier afgewisseld met een sprong in de geschiedenis. Van vier generaties die vóór Emma kwamen wordt op nauwkeurige en liefdevolle wijze het levensverhaal verteld. Waarom maakten zij bepaalde keuzes? En wat voor effect hadden deze keuzes op hun nageslacht?
Door het heden met verschillende lagen van de geschiedenis te verweven wordt een pijnlijke geschiedenis blootgelegd zonder dat hierbij de menselijkheid verloren gaat. De oorsprong van dat oude, levenslange zwijgen wordt kraakhelder en thema’s als ongelijkheid en migratie worden fantastisch in het verhaal verweven. Na het lezen van dit boek blijf je sprakeloos achter: niet alleen door de ontzagwekkende geschiedenis, maar vooral door alles wat mensen zo veerkrachtig maakt. Barbara van der Kruk brengt dat fantastisch onder woorden.

De aanrader van Pleuntje: Alter ego – Esther Verhoef

De nieuwe Esther Verhoef, Alter ego, is weer ouderwets goed!
Lynn is getrouwd met chefkok Camiel Storm, 20 jaar ouder, 3 kinderen en een ex met wie hij zijn restaurant en hotel heeft opgezet. Lynn verzorgt de PR voor “De Luwte” en is druk met een nieuw concept. Het is druk, erg druk, en de relatie van Lynn en Camiel is even niet stabiel. En wat lijkt er toch te gebeuren in en rond hun huis?
In korte hoofdstukken bouwt Esther Verhoef de spanning op en door het verleden en het heden te mixen kom je steeds meer te weten over de achtergrond van Lynn. En dus over hoe ze geworden is wie ze nu is.
Een sterke psychologische thriller met goede plotwendingen waarin je blijft lezen. Wegleggen is echt heel moeilijk bij dit boek, heerlijk!

De aanrader van Caroline: Station Malma – Alex Schulman

Na onze niet goed geld terug-roman De overlevenden was ik erg benieuwd naar de nieuwste roman van Schulman.
In Station Malma laat Alex Schulman op aangrijpende wijze zien hoe pijn en verlies van generatie op generatie worden doorgegeven. In hoeverre staat het verleden vast, en in welke mate is de toekomst nog te beïnvloeden?

Als Harriet zes jaar oud is gaan haar ouders scheiden. Op een avond hoort ze haar vader en moeder twisten over wie welke dochter in huis mag nemen en vangt ze op dat beiden een voorkeur hebben voor haar zus Amelia. Uiteindelijk komt Harriet bij haar vader terecht. Wanneer ze na twee jaar haar zus weer mag zien, loopt hun ontmoeting volledig uit de hand en het contact wordt rigoureus verbroken…

Aan de hand van drie perspectieven, die van Harriet en haar man en dochter, beleef je het verhaal van een meisje dat voor haar gevoel nooit het meest gewenst is. Welke impact dat heeft op haar leven en op dat van de mensen om haar heen? 
Ontroerend, soms verwarrend maar altijd zo pakkend dat je meteen door wilt lezen. Hoe kwetsbaar is een kind en hoe pijnlijk is het verraad van volwassenen? De belangrijkste les van Station Malma: vertel je kinderen dat je van ze houdt, dat is het enige wat telt op de lange termijn. 

Author

Comments are closed.