De Nationale Voorleesdagen zijn afgelopen woensdag weer begonnen!

Dit vinden wij een mooie gelegenheid om een aantal prentenboeken die ontzettend leuk zijn (al zeggen we het zelf), in het zonnetje  te zetten.

1. Ssst! De tijger slaapt – Britta Teckentrup
We beginnen uiteraard met het prentenboek van het jaar: Ssst! De tijger slaapt van Britta Teckentrup. Eenschattig verhaal over een aantal dieren dat een surprise party organiseert voor hun vriend tijger, die slaapt. Ze willen tijger uiteraard niet wakker maken, maar gaat dit ze lukken? Een heerlijk prentenboek met dito illustraties!


2. Een huis voor Harry – Leo Timmers

Als kattenliefhebber ben ik misschien een beetje bevooroordeeld, maar ook dit is een fantastisch prentenboek. Het verhaal gaat over Harry, een huiskat die terwijl hij tikkertje speelt met Vera de vlinder, verdwaalt en weer op zoek moet gaan naar z’n huis. Het verhaal is leuk, maar de illustraties zijn ook een feestje om naar te kijken. Ik gaf dit boek onlangs cadeau aan de dochter van een vriendin, en ik kan uit ervaring zeggen dat Een huis voor Harry ook een feestje is om voor te lezen, voor jong en oud. 

 

3. Gezocht: Koen Konijn, boekenboef – Emily MacKenzie
Dit is al een oudere titel, maar als boekverkoper kan ik mij erg identificeren met Koen Konijn, die zoveel van boeken houdt, dat hij er lijstjes over maakt, erover droomt en – heel stout – zelfs boeken steelt omdat hij er geen genoeg van kan krijgen. Dat laatste doe ik dan weer niet, maar ik snap de drang van Koen om zoveel mogelijk boeken te willen hebben (en lezen) heel goed. Koen Konijn, boekenboef is in drie woorden grappig, herkenbaar en aandoenlijk


4. Die eland is van mij – Oliver Jeffers

Van de internationaal geroemde prentenboekmaker Oliver Jeffers verscheen onlangs Die eland is van mij, een lief verhaal over Wilfred en een eland die opeens komt aanlopen. Op dat moment weet Wilfred dat dit zíjn eland is, alleen denkt eland hier anders over. Een heerlijk prentenboek over de vraag of je eigenlijk wel echt iets kunt bezitten. En, ook niet onbelangrijk: de illustraties zijn kleine kunstwerken op zich. Aanrader! 

 

5. Hans en Grietje – Gebroeders Grimm/Sybelle Schenker
Iedereen kent dit sprookje van de Gebroeders Grimm wel, maar ik kan je verzekeren dat je deze editie echt in je boekenkast wilt hebben.
Het boek is op Japanse wijze gebonden en op het omslag zijn de letters uitgesneden. Als je het boek openslaat, worden de illustraties pagina voor pagina aangevuld door zwarte silhouetten op semi-transparant papier. Geloof ons: dit maakt het sprookjesbos extra betoverend. We hebben nog een flinke stapel in de winkel liggen, dus kom gezellig langs en kijk Hans en Grietje rustig in.

Uiteraard zijn er nog genoeg andere prentenboeken die net zo leuk, lief, hartverscheurend, grappig en mooi zijn. Dus mocht je in onze winkel zijn, vraag ons vooral om meer tips! De Nationale Voorleesdagen duren t/m 3 februari.

 

 

 

 

Write A Comment