Buiten loopt de temperatuur op naar bijna 40 graden. Reden genoeg om rustig aan te doen, verkoeling te zoeken en te genieten van een goed boek. Wij geven u graag wat zomerse leestips.

Leestip van Fons: De blauwe schuit – Shugoro Yamamoto

Fons las tijdens zijn vakantie in Italië De blauwe schuit, een roman van de Japanse auteur Shugoro Yamamoto.

Het is 1928. Een onbekende jonge schrijver huurt een huisje in Urakasu, een vissersstadje dat qua afstand niet ver van Tokyo ligt, maar waar hij zich bijna op een andere planeet waant. Daar koopt hij een wrakkig bootje waarmee hij de omgeving verkent, en tegelijkertijd leert hij de bevolking van het stadje kennen.

De blauwe schuit is een verstilde roman over iemand die in een dorpje komt wonen en zich langzamerhand tussen de gemeenschap probeert te wringen. Hij ziet en ervaart allerlei bijzondere dingen en ontmoet aparte mensen. Het wordt op een humoristische wijze verteld en dit zorgt ervoor dat je meteen in het verhaal zit. Je krijgt een perfect beeld van hoe het er in het dorp aantoegaat en hoe de bewoners zijn. De scène waarin het hoofdpersonage aan zijn blauwe schuit komt is ook geweldig. Een dorpsgenoot probeert het bootje aan de jonge schrijver te verkopen, en dat terwijl de schuit al heel lang aangemeerd ligt en half vergaan is. Toch weet de dorpsgenoot het zo te brengen dat de schrijver het bootje wel moet kopen. De blauwe schuit is een geweldig en humoristisch boek.”

Bestel De blauwe schuit hier

Leestip van Caitlin: Ace of Spades – Faridah Àbíké-Íyímídé

Ace of Spades is een populair Young Adult-boek dat mede dankzij BookTok een nog grotere hype is geworden.

Het verhaal speelt zich af op de Niveus Private Academy, waar je, als je door de gangen loopt, het geld kunt ruiken en waar elke student perfect is. Hier komt verandering in wanneer een anoniem iemand, die Aces wordt genoemd, door middel van berichten de meest duistere geheimen van twee studenten aan het licht brengt. In deze spannende thriller blijft het niet bij ‘onschuldige’ berichten en hoofdpersonages Devon en Chiamaka raken tegen wil en dank verwikkeld in een gevaarlijk spel…

Caitlin: “Wat een supergoed en spannend boek is dit. Met Dark Academiathema’s, intrigerende personages en een plot dat fantastisch in elkaar zit, is dit echt een aanrader!”

Bestel Ace of Spades hier

Leestip van Caitlin: Detransitie, baby – Torrey Peters

Catlin las Detransitie, baby van Torrey Peters waarin Peters het verhaal schetst van Reese. Ze had het goed voor elkaar: een liefdevolle relatie met Amy, een appartement in een van de betere wijken van New York, een niet al te vervelende baan. Zo had ze een leven opgebouwd waarvan de meeste trans vrouwen alleen maar kunnen dromen. En ook de vervulling van haar diepste wens – moeder worden – leek nabij. Maar dan besluit Amy om weer als man te gaan leven, en Reese’ leven stort in. Ames blijft ernaar verlangen het contact met Reese te herstellen. Als Ames’ nieuwe geliefde, Katrina, ontdekt dat ze zwanger van hem is, vat hij een gewaagd plan op: stel dat de ze de baby met z’n drieën grootbrengen?

Caitlin over het boek: “Een bijzondere roman die op prachtige en kwetsbare wijze ingaat op verhoudingen tussen mensen. In de hoofdrol staan Reese (een trans vrouw), haar ex Ames (die ondertussen in detransitie is gegaan) én diens nieuwe vriendin Katrina (die zwanger is van Ames). Detransitie, baby is een boek dat je bijblijft!”

Bestel Detransitie, baby hier

Leestip van Maritza: Liefdeloos – Alice Oseman

U kent Alice Oseman wellicht wel van haar immens populaire graphic novel-reeks Heartstopper, dat sinds kort ook als serie op Netflix te zien is en net zo populair is als de boeken. Jongeren komen massaal naar de boekhandel om Osemans boeken in te slaan. En dat is begrijpelijk, want de wereld die Oseman creëert is divers, inclusief en voelt als een warm bad.

Onlangs verscheen Liefdeloos, dit keer geen graphic novel, maar een roman, die, net als de Heartstopper-serie, een absolute aanrader is.

Georgia is nog nooit verliefd geweest en ze heeft ook nog nooit iemand gekust – maar als fanfic-geobsedeerde romanticus weet ze zeker dat ze ooit iemand zal vinden. Als ze met haar beste vrienden Pip en Jason naar de universiteit gaat, is Georgia klaar om de liefde te vinden. En met haar extraverte kamergenoot aan haar zijde en een plaats in de Shakespeare Society, lijkt haar tienerdroom steeds dichterbij te komen. Maar door haar romantische plan drijft ze steeds verder van haar vrienden af. Ze vraagt zich af waarom liefde zo gemakkelijk lijkt voor anderen, maar niet voor haar. De woorden die ze naar haar hoofd geslingerd krijgt – aseksueel, aromantisch – maken Georgia onzekerder dan ooit over haar gevoelens. Is ze voorbestemd om liefdeloos te blijven? Of is ze al die tijd op zoek geweest naar het verkeerde?

Liefdeloos is een prachtige verkenning van aseksualiteit en aromantiek en de betekenis van ware liefde. Hoewel de zoektocht van Georgia niet zonder slag of stoot gaat, overheerst in Liefdeloos toch het positieve. Georgia heeft een fijne vriendengroep en andere mensen om zich heen die haar steunen en haar niet veroordelen.

Alice Oseman heeft een aangrijpend en toch ook grappig verhaal geschreven en laat zien dat er meer is buiten de heteronormatieve norm en dat er meerdere vormen van liefde zijn en dat deze niet per se gegoten hoeven te worden in de vorm van een liefdesrelatie.

Leerzaam, wijs, grappig, mooi en ontroerend. Lees Liefdeloos!
 

Bestel Liefdeloos hier

Leestip van Caroline: De grote zomer – Ewald Arenz

Caroline las De grote zomer van Ewald Arenz, een Duitse auteur die met deze roman de Duitse Boekhandelsprijs won.

Frieder is zestien en moet de hele zomer studeren om niet te blijven zitten. Daarom moet hij bij zijn norse opa logeren terwijl de rest van zijn familie op vakantie gaat. Maar deze zomer gaat niets zoals verwacht. Het is de zomer waarin hij Beate ontmoet bij het zwembad, het meisje in het groene badpak dat zijn hart op hol brengt. De zomer waarin hij voor het eerst begrijpt hoe zijn familie in elkaar zit en voor het eerst geconfronteerd wordt met de betekenis van vriendschap, liefde en verlies. Na deze zomer zal niets meer hetzelfde zijn.
De grote zomer is een lichtend warme en sfeervolle coming-of-age-roman, voor iedereen die zich die ene zomer herinnert waarin hij of zij voor het eerst verliefd werd.

Caroline: “Wat een heerlijk boek! Sfeervolle en ontroerende coming-of-age-roman. Perfect ook voor de liefhebbers van Benedict Wells. Lezen!”

Bestel De grote zomer hier

Author

Comments are closed.