Een Boekenweek kan wat ons betreft niet van start gaan zonder persoonlijke boekentips van uw boekverkopers. Maritza deelt daarom graag haar drie mustreads met u.

Gesprekken met opa – Raoul de Jong

Precies op tijd voor de Boekenweek verscheen deze week het boekje Gesprekken met opa van de Rotterdamse auteur Raoul de Jong. Het is gebaseerd op de stukken die Raoul voor de NRC schreef tijdens zijn opa’s laatste levensjaar. Zoals we van Raoul gewend zijn schrijft hij met veel humor en liefde over zijn opa. Het vindt allemaal plaats net voor en aan het begin van de pandemie, wat dit boekje meteen op een gekke manier ook een soort van historische tijdscapsule maakt. Raoul de Jong heeft me met dit boek zowel laten lachen als huilen, van ontroering en herkenning. Daarom wil ik u dit citaat ook niet onthouden:

“Het leven is een opera, bedoeld om jou te laten dansen, soms met tranen, soms met een lach.”

Visjes – Joost Oomen

Ook Visjes van Joost Oomen speelt zich tijdens de pandemie af. De setting is dit keer wel anders, want dit boek is een waargebeurd reisverslag van de auteur zelf. In mei 2021 wordt Oomen uitgenodigd voor een kunstenaarsresidentie op het eiland Salina. Hoewel het een pracht van een eiland is, zijn de bewoners ook een beetje in mineur: vanwege de pandemie blijven de toeristen – en dus de inkomsten, weg. Joost besluit ze te helpen en wil toeristen terug naar het eiland lokken, dit doet hij door te bewijzen dat de vissen rond Salina gevoel voor poëzie hebben. Hoe dit in zijn werk gaat? Joost vangt ze met een gedicht.
Visjes is een heerlijk reisverslag dat leest als een trein. Oomen schrijft op een grappige manier over zijn avontuur en ik werd er ontzettend vrolijk van. Een absolute aanrader wat mij betreft.

Lessen in chemie – Bonnie Garmus

Het thema van mijn boekenweektips is geloof ik humor, want ook Lessen in chemie is een heerlijk boek waar je vrolijk van wordt.

Hoofdpersonage is Elizabeth Zott, een briljant scheikundige met veel doorzettingsvermogen en grote dromen en ambities, maar helaas ook een vrouw. In de jaren zestig zijn vrouwelijke wetenschappers schaars en al helemaal vrouwen die tot de top van hun vakgebied horen. Elizabeth krijgt hierdoor ook de nodige tegenslagen te verwerken en dat vindt ze oneerlijk. Dan ontmoet ze Calvin Evans, hij is een scheikundig genie maar sociaal niet heel handig en hij heeft tevens op jonge leeftijd al een Nobelprijs op zijn naam staan. Hij herkent haar talent en dan neemt het onderzoek van Elizabeth eindelijk een vlucht. Het leven is echter onvoorspelbaar, dus zodra je in het boek begint weten we dat Elizabeth drie jaar later een alleenstaande moeder is wiens carrière voorgoed voorbij lijkt te zijn. Gelukkig is ze creatief en krijgt ze uiteindelijk een zeer populaire kookshow op tv, waar ze haar academische carrière verwerkt in haar kookkunsten. Elizabeth wil nog steeds academische erkenning krijgen. De vraag is of dit gaat lukken en wat er natuurlijk allemaal gebeurt in het bijzondere leven van Elizabeth.

Lessen in chemie is een heerlijk boek met een grote dosis humor en een fijne feministische saus eroverheen. Een boek dat je hardop laat lachen en waar je de hoofdpersonages in je hart sluit.

Author

Comments are closed.