De 87ste Boekenweek vindt plaats van zaterdag 9 april t/m maandag 18 april en is een ode aan de eerste liefde.

Een eerste liefde overspoelt je met gevoelens en verlangens die je eerder nog niet kende, die je niet kon vermoeden. Een nieuwe wereld vol behoeften, driften, onzekerheden en twijfels openbaart zich aan je en om woorden te geven aan die emoties, wenden we ons telkens weer tot de dichters en schrijvers. Zij geven woorden aan de liefde, in al haar schoonheid en complexiteit. Eerste liefdes blijven je hele leven nagalmen en blijven zorgen voor een warm gevoel, een lichte verwarring of regelrechte heimwee.

Van Toergenjevs novelle Eerste liefde tot Rachels rokje van Charlotte Mutsaers en van Kartonnen dozen van Tom Lanoye tot Engeland is gesloten van Rob van Essen. Steeds weer keren we terug bij onze eerste liefdes. In boeken als Centaur van Chris Polanen, Eerste liefde van David Nicholls, Hard land van Benedict Wells en Jill Mansells Tot aan de zon en terug is de eerste liefde een sleutelmoment in de levens van de hoofdpersonen.

En er zijn natuurlijk meer boeken over (eerste) liefde, bijvoorbeeld In liefde van Amy Bloom, Liefde in kleur van Bolu Babalola, De geliefden van Willemijn Kranendonk, Biecht aan mijn vrouw van Pieter Waterdrinker of Open water van Caleb Azumah Nelson.

Ilja Leonard Pfeijffer en Marieke Lucas Rijneveld

Het Boekenweekgeschenk, Monterosso mon amour, is dit jaar geschreven door niemand minder dan Ilja Leonard Pfeijffer. Het is een verhaal over het belang van verhalen. En tegelijkertijd is het een ode aan de anonieme mensen die het literaire bedrijf draaiend houden, zoals boekhandelaren, bibliotheekmedewerkers en organisatoren van lezingen.

U krijgt het Boekenweekgeschenk van ons cadeau bij aankoop van € 15,- aan Nederlandstalige boeken.

Het Boekenweekessay, Het warmtefort, is dit jaar geschreven door Marieke Lucas Rijneveld. In zijn essay neemt Rijneveld de lezer via hartverwarmende herinneringen mee naar de gelukzalige tijd van de basisschool waarin een belangrijke rol voor de juffen en meesters is weggelegd.

Het warmtefort is vanaf 9 april te koop voor slechts € 5,-

Maak kennis met uitgeverij Koppernik en ontvang een cadeau

Deze Boekenweek willen wij graag een bijzondere uitgeverij aan u voorstellen; uitgeverij Koppernik.

Koppernik is een onafhankelijke uitgeverij die fictie en poëzie uitgeeft. Sinds de oprichting in 2014 hebben zij naam gemaakt met eigenzinnige boeken die gedurfd zijn en uitdagen.
In de afgelopen jaren kregen de auteurs van Koppernik een trits aan nominaties en prijzen.

Wij hebben speciaal voor de Boekenweek een collectie van de mooiste boeken van Koppernik voor u gecureerd. Denk bijvoorbeeld aan Sneeuw, hond, voet van Morandini, tevens de favoriet van Fons, Zussen van Daisy Johnson, een favoriet van Maritza, of de Nocilla-trilogie van Agustín Fernández Mallo.

Als u tijdens de Boekenweek één van de titels van Koppernik aanschaft, krijgt u een boekje van de uitgeverij en ons cadeau: Het verhaal van dit verhaal van Claudio Morandini. Een leuke kennismaking met zowel het fonds van Koppernik als de Italiaanse bestsellerauteur van Sneeuw, hond, voet. 

Neem gratis de Mezza Boekenweekspecial mee

Het AD heeft voor de Boekenweek een Boekenweekspecial gemaakt van hun zaterdag-magazine Mezza. Alle boekhandels mogen deze special gratis uitdelen aan hun klanten en wij hebben ze ook liggen.

De Boekenweekspecial staat vol met interviews, tips en meer inspiratie. Extra leuk is dat er ook een rol voor Maximus is weggelegd in Mezza.

Mezza heeft namelijk een boekenpanel met vier boekenvakkers die elke maand in de rubriek ‘Boek van de maand’ vier boekentips geven, waarvan één titel het Boek van de maand is.

Sinds begin februari zit Maritza in het boekenpanel en de Boekenweekspecial is de eerste editie waar zij haar introductie maakt in het panel.

Het Boek van de maand april is overigens het indrukwekkende en prachtige De hand van Mustang Sally van Eva Posthuma de Boer. De drie tips zijn Thuis is waar we beginnen van Robin van den Maagdenberg, Phoenix van Bert Wagendorp en Veranderen: methode van Édouard Louis.

Haal uw gratis Boekenweekspecial bij Maximus en bekijk waarom deze titels gelezen moeten worden. Of spreek Maritza aan in de winkel.

Author

Comments are closed.