2022 nadert en dat betekent dat we de balans opmaken voor dit jaar. Wat zijn nu eigenlijk de beste boeken die we dit jaar hebben gelezen? Een lastige keuze, omdat we ontzettend veel moois hebben gelezen en (hopelijk) nog gaan lezen de komende weken. Toch is het ons gelukt, we hebben allemaal onze top 3 samengesteld. Een uitgebreide en diverse lijst, dus lees snel verder.

De beste boeken volgens Fons

  1. Wie achter deze deur verdwaalt – Rindert Kromhout & Tonke Dragt
    Wie achter deze deur verdwaalt is een boek dat opmerkelijk genoemd mag worden. Auteurs Rindert Kromhout en Tonke Dragt zijn namelijk al 43 jaar bevriend en dit is het eerste boek dat ze samen geschreven hebben.

    Dragt vervult de rol van Lavinia Morgenster en Kromhout die van Laurenzo. Het verhaal begint in de klas van Meester Tom die voorleest uit het boek van Lavinia, De jacht op de sluwe sluiper. De klas besluit om Lavinia de interviewen en Laurenzo en Téja mogen dit namens de klas doen.

    Dan begint het avontuur, want in het huis van de schrijfster is een dichte deur die toegang tot het Koninkrijk van de Kosmopolieten verschaft. En tja, hoe kom je daar dan? Dit kan alleen met een geldig paspoort en visum goedgekeurd door de ambassadeur. De klas wil hier wel naartoe, dus gaan ze aan de slag om de mooiste aanvraagformulieren te maken. Of het de klas gaat lukken en of ze toegang zullen krijgen tot het Koninkrijk van de Kosmopolieten ga ik u niet vertellen. Ga het zelf maar lezen en lees goed tussen de regels door, want dan ontdekt u verrassende dingen.

    Voor wie dit boek geschikt is? Eigenlijk voor alle grote mensen vanaf 8 jaar.
  2. Miniapolis – Rob van Essen
    Na het lezen De goede zoon waarmee Van Essen de Libris Literatuur Prijs won was het afwachten of er een boek kwam waarmee hij zich kon overtreffen. Met Miniapolis is dit zeker gelukt! De wereld die Van Essen in zijn nieuwe roman creëert is uitzonderlijk en toch ook herkenbaar, een combinatie die maakt dat ook dit boek weer een topper is.

    Een jongeman die zijn overleden moeder in tram 81 ziet zitten en een chef die boven zijn kantoor woont en toch met de fiets naar het werk gaat zijn de eerste ingrediënten voor een vermakelijk boek. Met een knap stukje schrijfkunst en plezier strooit Van Essen met puzzelstukjes die uiteindelijk een bijna complete puzzel vormen, want er blijven toch nog een aantal raadels over. Dat maakt Miniapolis tot een humoristische detective-achtige roman die zeker de moeite waard is om te lezen.

    Waarom het Miniapolis heet mag u overigens zelf ontdekken.
  3. Kruispunt – Jonathan Franzen
    Wat Franzen twintig jaar geleden deed met zijn geweldige roman De correcties, doet hij nu weer in de overtreffende trap met het recent verschenen Kruispunt, het eerste deel van een trilogie.

    Het is 1971 en in de aanloop naar kerst beseft een gezin dat ze op een kruispunt in hun leven terecht zijn gekomen. Neem bijvoorbeeld de vader, Russ, 47 en hulppastoor van een kleine protestantse gemeente. Hij had meer verwacht van dit leven. En wanneer gooit zijn vrouw Marion eindelijk de handdoek in de huwelijksring?

    Franzen bewijst in dit boek opnieuw dat hij het Amerikaanse gezinsleven ontzettend goed kan beschrijven. Waarom proberen mensen het steeds weer, als het toch op een mislukking uit gaat lopen?

    Kruispunt is een roman met fijnzinnige humor, goede verhaallijnen en ongelooflijke psychologische schetsen van een doorsnee Amerikaans gezin. Je verwondert je als lezer over de manier waarop Franzen dit boek geschreven heeft. Hoewel het een flink boek is met 560 pagina’s, vloog ik er doorheen. Nu is het maar (met smart) wachten op deel 2 en 3.

De beste boeken volgens Maritza

  1. Onzichtbare vrouwen – Caroline Criado Perez
    Ook ik heb veel mooie en goede boeken gelezen dit jaar, van fictie tot non-fictie. Een van de vele boeken die ik op vakantie in Bosnië las (beeld je een grote zonnnige, groene tuin in en twee katten aan weerszijden van een luie stoel onder een pergola in) was Onzichtbare vrouwen. Het was maar goed dat ik dit boek op vakantie las, want mijn bloeddruk ging meer dan eens omhoog.

    Onzichtbare vrouwen gaat over de genderdatakloof. Criado Perez laat in zes delen en zestien hoofdstukken een fantastisch staaltje onderzoek zien. Met cijfers, data en talloze voorbeelden en onderzoeken onthult ze hoe de wereld grotendeels voor mannen is ingericht en wat de consequenties hiervan zijn voor vrouwen. Van ‘onschuldige’ ongemakken zoals een telefoon die te groot is om vast te houden, tot ‘ongemakken’ die ernstig letsel of de dood tot gevolg kunnen hebben.

    Onzichtbare vrouwen is indrukwekkend, belangrijk en overweldigend. Criado Perez heeft uren onderzoek in haar boek zitten en is daardoor gedetailleerd en zorgvuldig. Ze ontkracht veel ‘argumenten’ die vaak gegeven worden als er over diversiteit en inclusiviteit gesproken wordt, zoals bijvoorbeeld het ideaal van de meritocratie en hoe deze een illusie is.

    Van overheidsbeleid en medisch onderzoek, tot technologie, werkplekken, stadsplanning en de media: het passeert allemaal de revue. Als er een non-fictieboek is dat u moet lezen, dan is het Onzichtbare vrouwen. Het maakte me kwaad, maar het bracht me ook ontzettend veel kennis, inzicht en stof tot nadenken voor een inclusievere en eerlijkere samenleving.

  2. Malibu Rising – Taylor Jenkins Reid
    Het is winter, maar dat maakt niet uit, want ook nu kun je Malibu Rising prima lezen. Sterker nog, ik raad het ten zeerste aan, want ik verloor mezelf afgelopen september volledig in de wereld die Taylor Jenkins Reid in haar roman heeft gecreëerd.

    We zijn in Malibu en het is 1983, de dag van het zomerfeest van de Riva’s, met wie iedereen gezien wil worden. De jetset van LA kijkt er zoals elk jaar naar uit. Behalve Nina Riva: zij was liever ergens anders geweest. Ze staat niet graag in het middelpunt en is bovendien net gedumpt door haar beroemde echtgenoot. En misschien haar broer Hud ook niet: hij heeft nog iets op te biechten aan zijn broer Jay, die zelf niet kan wachten totdat het zover is, want de vrouw van zijn dromen komt. En de jongste, Kit, heeft zo haar eigen geheimen, inclusief een stiekem uitgenodigde gast. Tegen middernacht is het feest in volle gang, tegen de ochtend is de villa in vlammen opgegaan…

    Malibu Rising is een roman die alles heeft: een goed plot, diepgang, een meeslepende en beeldende schrijfstijl en personages die je in je hart sluit. Hoewel de roman voornamelijk om de dag van het zomerfeest draait, blikt Jenkins Reid door middel van flashbacks ook terug naar het verleden. Hoe komt het dat de Riva’s geen contact meer hebben met hun vader, een beroemde zanger, en wat is de impact hiervan op hun leven? Ook waan je je door de beeldende schrijfstijl in het Malibu van de jaren ’80.

    Lees je Malibu Rising liever in het Nederlands? In mei 2022 verschijnt Het feest van de eeuw bij uitgeverij Ambo Anthos.

  3. Herkomst – Saša Stanišic en Vang de haas Lana Bastašić
    Twee romans die mij dit jaar niet loslieten en daarom ook een plek delen waren Herkomst en Vang de haas, de gemene deler tussen de boeken was – hoe kan het ook anders – Bosnië

    Ik werd volledig meegezogen in de wereld die Bastašić heeft gecreëerd. Over een moeizame vriendschap tussen twee vriendinnen, een verdwenen broer, een traumatisch verleden en een roadtrip van Bosnië naar Wenen. Bosnië is een alternatieve werkelijkheid, gehuld in een duisternis waar hoofdpersonages Lejla en Sara aan willen ontsnappen. Het verhaal raakte me, omdat Bosnië voor mij het tegenovergestelde is, maar ik de trauma’s die een oorlog nalaat wel herken en de hoofdpersonages begrijp. Tegelijkertijd werd ik ontzettend blij van de prachtige zinnen en filmische scènes die nog steeds nadreunen. 

    Herkomst is een pracht van een autobiografische roman van de Bosnisch-Duitse auteur Saša Stanišic die zijn vlucht van Bosnië naar Duitsland beschrijft en waarin hij probeert te ontdekken wat de betekenis van het woord herkomst is. Stanišic’s roman raakte me omdat het ten eerste zo herkenbaar voor me was. Hoewel onze familiegeschiedenis niet hetzelfde is, zijn er overlappingen en herkenningspunten. Tegelijkertijd is Herkomst is een mooi en universeel verhaal dat herkenbaar zal zijn voor iedereen. Want, wat is nu eigenlijk iemands herkomst? Hoe verhoud je je tot je familie, de mensen om je heen, de plekken waar je bent opgegroeid en/of vandaan komt en bent geweest? De geschiedenis (in wording) waar je onderdeel van uitmaakt? Wat ik los van de soms heftige thematiek die in Herkomst voorkomt ook mooi vond, was de kracht van humor.

    Ik wil dat iedereen Herkomst leest, want dit boek verdient nog meer aandacht dan het tot nu toe heeft gehad. Herkomst werd in 2019 bekroond met de Deutscher Buchpreis en dit jaar met de Europese Literatuurprijs. De uitreiking van de ELP was in november op het Crossing Border Festival in Den Haag en ik had het geluk erbij te zijn. De symbiose tussen Stanišic en zijn vertaler Annemarie Vlaming was zo puur, mooi en aandoenlijk om te zien. Een boek valt of staat met een goede vertaling en ik ben Vlaming dankbaar voor haar uitmuntende vertaling van Herkomst.

De beste boeken volgens Caroline

Wat waren de mooiste boeken die ik het afgelopen jaar las? Ik las gemiddeld drie boeken per week dus genoeg om uit te kiezen zou je denken. Maar daar begint de moeilijkheid, want wat was er nou echt bijzonder en wat steeg uit boven wat ik zoal met plezier las. Wat bleef in mijn hoofd zitten ondanks dat er maanden verstreken waren? Met veel plezier las ik onze Niet Goed Geld Terug De overlevenden van Alex Shulman en recent De huisgenoot van Elizabeth Day. Maar binnen de literatuur stak er voor mij een titel echt bovenuit en dat was Shuggie Bain van Douglas Stuart.

  1. Shuggie Bain – Douglas Stuart
    Shuggie Bain vertelt het verhaal van een jongetje dat alleen met zijn moeder opgroeit in Glasgow, een grauwe industriestad. Zijn moeder is een alcoholiste en ondanks alle ontluistering blijft de liefde van Shuggie voor zijn mooie moeder fier overeind. De troosteloze omgeving, de pestkoppen en de eenzaamheid schetsen de achtergrond waartegen Shuggie onverwoestbaar van zijn moeder houdt. Een jongetje om verliefd op te worden. Zo filmisch geschreven dat je het hele troosteloze verhaal in beelden voor je ziet. Lief, rauw en hartverscheurend tegelijk. Een verhaal dat je raakt en ontroert en hoopvol blijft, ook in moeilijke tijden.
  2. Amari en de nachtwachters – B.B. Alston en De meisjesAnnet Schaap
    Ook heb ik weer veel kinder- en Young Adult-boeken gelezen dit jaar. Dat is wel een tip voor de echte lezer: lees soms eens een jeugdboek! Vele zijn zo sterk geschreven dat het lezen ervan echt de moeite waard is.

    Vanaf 9 jaar kies ik voor De meisjes van Annet Schaap, de schrijfster van het zeer succesvolle Lampje. Met De meisjes heeft ze een verhalenbundel geschreven die zeven sprookjes voorstellen en het duurt daarbij wel even voor je doorhebt op welk sprookje het verhaal is gebaseerd. De meisjes zijn moderner en stoerder en de verhaallijnen echt anders en onvoorspelbaar. Denk aan een wolf met een gps-tracker, een monsterlijk lelijke prinses en meneer R.E. Pelsteel. Net als Lampje is dit niet alleen een kinderboek, juist ook voor volwassenen is het vermakelijk en een feest van herkenning.

    Vanaf 12 jaar moet ik Amari en de nachtwachters van B.B. Alston wel noemen, een boek voor liefhebbers van een beetje fantasy en veel spanning en avontuur. Het verhaal komt wat langzaam op gang maar daarna gaat het echt los.

    Amari Peters heeft altijd al gedacht dat haar vermiste broer Quinten nog leeft. Op een dag vindt ze in zijn kast een geheimzinnige, tikkende koffer, met daarin een uitnodiging voor een test bij het Bureau voor Bovennatuurlijke Zaken. Dáár zou haar broer kunnen zijn! Maar dan moet ze wel even heel snel gaan geloven in allerlei bovennatuurlijke zaken…In deze nieuwe wereld kan Amari achterhalen wat er met Quinten is gebeurd. Maar dat is lastig als een slechte tovenaar de touwtjes in handen heeft, haar leeftijdsgenoten háár als een bedreiging zien en haar eigen bovennatuurlijke talent bovendien hartstikke illegaal blijkt. Hoe kan ze de test van het Bureau doorstaan?

    Amari en de nachtwachters is inclusief, origineel en uniek in zijn soort. De onderliggende boodschap: vechten tegen racisme, ongelijkheid en vooroordelen, maken dat zoveel mogelijk mensen dit verhaal zouden moeten lezen!
  3. Handtekening van het kwaad en Gezicht van het kwaad – Chris Carter
    In de spanning kwam er ook weer heel veel moois voorbij. Eervolle vermeldingen voor de boeken van Ibon Martín en met name voor Stephen King die met Billy Summers een van zijn meest gewaardeerde boeken schreef: niet bovennatuurlijk maar juist in het thriller-genre een heel pakkend verhaal over een huurmoordenaar.

    Toch komen de thrillers van Chris Carter voor mij als winnaar uit de bus: Gezicht van het kwaad en de opvolger Handtekening van het kwaad. Profiler Robert Hunter is de hoofdpersoon in deze vol vaart geschreven thrillers die je bijna niet weg kan leggen. De korte hoofdstukken dragen bij aan de vaart en spanning, soms met gruwelijke details maar perfect passend in het plot. Hunter en assistent Garcia laten je flink mee puzzelen in de zoektocht naar de dader en de moordzaken worden hard en beeldend neergezet. Een thriller zoals een thriller moet zijn: soms schokkend, vol met onverwachte plotwendingen en met een menselijke, persoonlijke touch.

De beste boeken volgens Caitlin

  1. Alles wat verdrietig is, is onwaar – Daniel Nayeri
    Dit boek is me, sinds ik het gelezen heb, zo goed bijgebleven, omdat het werkelijk waar prachtig is. Ondanks dat ik het in de zomer lekker buiten in het zonnetje heb kunnen lezen, denk ik er nog regelmatig aan terug. Nu het einde van 2021 in zicht komt, kan ik ook eindelijk zeggen dat Alles wat verdrietig is, is onwaar mijn favoriete boek van dit jaar is (hoewel ik dat stiekem tijdens het lezen ook al wist).

    Het boek volgt de twaalfjarige Khosrou, die samen met zijn moeder uit Iran gevlucht is en nu in de Verenigde Staten een nieuw leven probeert op te bouwen. Khosrou vertelt allerlei verhalen over zijn nieuwe leven in Amerika, waar ondanks het feit dat niet iedereen altijd even aardig voor hem is, gelukkig ook veel plaats is voor grappige en ontroerende momenten. Ook blikt Khosrou veelvuldig terug op zijn herinneringen in Iran, en dan vooral op de vlagen van herinneringen die hij toch langzaamaan kwijtgeraakt is.

    Het boek vertelt, aan de hand van zo’n prachtige samenbundeling van poëtische verhalen en herinneringen, het verhaal van een jongetje dat als immigrant uit het Midden-Oosten een plekje voor zichzelf moet vinden in de Westerse wereld.

    Alles wat verdrietig is, is onwaar is een prachtig boek dat gemakkelijk te lezen is, maar je ook zeker bij zal blijven. Ik kan niet wachten om het opnieuw te lezen.
  2. De zoete bakplaat – Rukmini Iyer
    Ik heb Maritza’s kookboekenadvies opgevolgd en eindelijk ook één van de bakplaatboeken van Rukmini Iyer voor mezelf aangeschaft. Omdat ik echt een zoetekauw ben, heb ik gekozen voor Iyers De zoete bakplaat, waar veel lekkere recepten in staan voor verschillende zoete gerechten.

    Het bakboek is onderverdeeld in categorieën zoals onder andere ‘Koekjes’, ‘Cakes’ en ‘Minimal effort’-gerechten. Wat ik zelf erg goed vind, is het feit dat Iyers recepten allemaal erg gemakkelijk aangepast kunnen worden om bijvoorbeeld vegan of diabetici-vriendelijk te zijn. Dit zorgt ervoor dat je met deze gerechten verschillende personen blij kunt maken, ook als ze specifieke dieetwensen hebben.

    Tot nu toe heb ik mezelf – en mijn ouders en broertje – bijvoorbeeld al blij gemaakt met de driedubbele gemberkoekjes, de sticky gember-dadelcake en de kersenmascarpone brownie. Alledrie zijn zeker aanraders! Het leuke aan dit bakboek is ook dat er veel verschillende smaken gebruikt worden om originele desserts te creëren: er is veel meer keuze dan alleen de typische chocola (maar geen zorgen: gerechten met chocolade zijn er natuurlijk ook volop!).

    Ik kijk er nu al naar uit om in de kerstvakantie nog meer recepten uit te proberen. Mijn eerstvolgende bucketlistrecept is de croissantschotel met espresso en walnoot. Als dat niet lekker klinkt, weet ik het ook niet meer.

  3. The Bone Shard Daughter – Andrea Stewart
    Degenen die mij een beetje kennen, weten dat mijn preferred boek een fijne Engelstalige fantasy is. Ik kan dan natuurlijk geen top 3 geven zonder ook een boek uit mijn favoriete genre aan te raden. Mijn lievelingsfantasy van dit jaar is The Bone Shard Daughter, het eerste deel in de Drowning Empire-trilogie.

    Het verhaal speelt zich af in een rijk dat bestaat uit meerdere drijvende eilanden op de Endless Sea. Op en rondom deze eilanden worstelen verschillende personages met hun eigen problemen. Zo volgen we de dochter van de keizer, die met haar pleegbroer moet strijden om de troon; een smokkelaar die op zoek is naar zijn ontvoerde vrouw; een groep rebellen die tracht het systeem te veranderen en een mysterieus personage dat haar dagen besteedt aan het verzamelen van mango’s. Al deze personages zijn ongelofelijk goed uitgewerkt en erg interessant om te volgen. Bovendien is de world building echt geweldig: langzaamaan kom je als lezer steeds meer te weten over het rijk op de Endless Sea en hoe het in elkaar steekt.

    Stewart weet je steeds te verrassen met spannende plotwendingen, waardoor het boek niet weg te leggen is. Dit boek is zeker een aanrader voor fantasy-lezers en al helemaal omdat het tweede deel van de trilogie afgelopen november is uitgekomen!

Author

Comments are closed.