Vragen over het leven, over zingeving, over identiteit, over liefde. In Alle kleuren van de nacht staan thema’s centraal die veel mensen zullen herkennen. Twee weken geleden, op vijftien juni, debuteerde de Rotterdamse Sanne Helbers met deze roman. Vijf jaar duurde het schrijfproces, en net als voor haar hoofdpersoon was het ook voor Helbers een zoektocht. ‘Ik had nog geen uitgever, had geen idee of het me ging lukken die te vinden en of ik eigenlijk wel goed genoeg was.’

Een reis door India

Die zoektocht begon in Mumbai, februari 2016. “In vier maanden reisde ik op de bonnefooi met de backpack door India, Thailand, Taiwan, Japan en de Verenigde Staten. Ik was inmiddels wel wat gewend als fervent reiziger, maar India is meteen vanaf de hoge duikplank in het diepe. Het is een aanslag op al je zintuigen. Daar wilde ik iets mee. In de Starbucks in het Taj Mahalhotel in Mumbai schreef ik de allereerste zin van mijn roman”:

Onder de muurgrote landkaart in het Starbucks-filiaal in Mumbai, op een steenworp afstand van het monument Gateway of India, komt de wereld samen.

Alle kleuren van de nacht is een wervelende roman over hoe te leven tegen het decor van India (en een beetje Rotterdam). “Ik vind debuteren erg spannend. Het is niet makkelijk. Je bent nieuw, mensen kennen je niet. Hoe breng je je boek onder de aandacht? En wat als het niets doet? Dat zou ik erg jammer vinden, vooral omdat ik denk dat er vragen gesteld worden waar veel mensen zich mee bezig houden en er thema’s worden aangekaart die nu actueel zijn. Ingrediënten waarvan ik denk dat ze het boek de moeite waard maken.”

Het schrijfproces

Vijf jaar werkte Helbers aan haar debuutroman. “Een proces waarvan ik ook niet wist of en hoe het ging lukken. Ik ging van start, tastte af waarheen het verhaal kon gaan, sprak erover met naasten, zocht steun en kennis bij vrienden. Schreef me in voor een Rotterdamse schrijfclub, liet het proeflezen door een paar mensen, sprak met schrijvers die het al voor elkaar hadden en nam uiteindelijk de sprong door het in te sturen. Ik werd opgepikt door uitgeverij Ambo|Anthos en samen bouwden we verder aan de roman die er nu ligt. Het is een vlot leesbare avonturenroman met een diepere tweede laag geworden.”

“En nu begint de volgende fase, die van de lezers. Ik ben heel benieuwd wat lezers er van vinden en hoop dat het omarmd wordt. Immers, een verhaal zonder toehoorders is niet meer dan een gedachte.”

Alle kleuren van de nacht

Helena vindt het leven lastig. Of in ieder geval om het zo te leven dat ze geen leegte voelt. Ze worstelt bovendien met een depressie die van tijd tot tijd de kop opsteekt.

Online ontmoet ze Raavi, een fotograaf uit India, en er ontstaat een intensief contact. Helena neemt het rigoureuze besluit naar Azië af te reizen. Haar eerste bestemming is Mumbai, om Raavi te ontmoeten. Wanneer Raavi een jonge vrouw blijkt te zijn, is Helena’s verwarring groot.

Ze realiseert zich dat ze ook voor een vrouw een intense liefde kan voelen. Maar Raavi’s seksuele identiteit vormt een bedreiging voor haar eigen veiligheid en die van haar dierbaren. Helena moet een keuze maken tussen twee continenten, vechtend tegen de leegte en de absurditeit van het bestaan.

Over Sanne Helbers

Rotterdammer sinds 2006, woonde eerst in het centrum, het Oude Noorden en Delfshaven, nu neergestreken in Schiebroek. Gestudeerd aan de Erasmus Universiteit, werkt als programmamaker voor Studium Generale van de TU Delft. Auteur bij uitgeverij Ambo|Anthos, reiziger, maakt grafisch ontwerp. Moeder van een peuter die ook van boeken houdt: “Samen zoeken we boeken uit bij Maximus.”

Groot fan van Tolkien, Albert Camus en De Witte Tijger van Aravind Adiga. Op www.leeslicht.com vind je meer verhaaltjes, reisartikelen en grafisch ontwerp van Helbers.

Alle kleuren van de nacht is te koop in onze winkel of via onze webshop.

Author

Comments are closed.