Het is weer zover: de Boekenweek begint aanstaande zaterdag! Een goede reden dus om een aantal recent verschenen boeken uit te lichten. Aangezien ik een flinke stapel (oke, een berg) ongelezen boeken heb, leek het me een goed idee om titels te tippen die bovenop mijn TBR-stapel (to be read/nog te lezen) liggen en waar ik het liefste vandaag nog in begin.
Grote kans dat ik hier volgende week weer tien titels aan kan toevoegen, maar voor nu hou ik het – bescheiden – bij zes titels. Vier romans, een essaybundel en een jeugdboek.
-
Zadie Smith – Feel Free
Ik zal eerlijk zijn: Zadie Smith kan in mijn ogen weinig fout doen. Sinds ik haar 1,5 jaar geleden in Amsterdam zag, is mijn liefde alleen maar gegroeid. Los van romans, schrijft ze ook essays. Feel Free is haar tweede essaybundel waarin ze allerlei onderwerpen onder de loep neemt. Met gemak schrijft ze over de oude Duitse meesters, om daarna iets te schrijven over populaire cultuur of de hedendaagse politiek. Smith schuwt geen enkel onderwerp. Gelukkig maar.
-
Fiona Mozley – Elmet
De jonge Britse Fiona Mozley is er een om in de gaten te houden. Elmet, haar debuutroman, belandde meteen op de shortlist van de Man Booker Prize 2017, tussen grootheden als Paul Auster en Ali Smith. Mozley schrijft, doet een PhD en werkt in het weekend in een boekhandel. Elmet is het portret van een gezin aan de rand van de samenleving. Over een vader die jaagt en met zijn handen werkt. Wanneer de lokale landeigenaar voor de deur verschijnt, wordt hun onzekere bestaan bedreigd.
-
Nina Polak – Gebrek is een groot woord
Wil je kennis maken met een nieuwe generatie Nederlandse schrijvers? Of heb je een boek nodig voor de leeslijst van je (klein)zoon of (klein)dochter? Lees/koop dan dit boek van Nina Polak. Ze debuteerde in 2014 met We zullen niet te pletter slaan, dat werd genomineerd voor meerdere prijzen en lovende recensies kreeg. Ook Gebrek is een groot woord krijgt positieve recensies. Het gaat over Nynke ‘Skip’ Nauta, die al zeven jaar op zee zit wanneer een echtpaar uit haar verleden haar uitnodigt om de zomer door te brengen in Amsterdam. Een verhaal over een hoofdpersonage dat altijd een buitenstaander is geweest, maar nu opnieuw deze rol moet overdenken.
-
Kristien Hemmerechts – Wolf
Het nieuwste boek van Kristien Hemmerechts werd me aangeraden door een vriendin van me. En ik moet heel eerlijk zijn: dit wordt mijn eerste Hemmerechts. Wolf gaat over Vladimir Oeltsjenko die op zijn vijfde levensdag door zijn grootmoeder uit de armen van zijn moeder werd gestolen. Vijftig jaar later is hij hier nog steeds boos over. Zo erg, dat het elk ander gevoel in de weg staat. Alleen de liefde van een vrouw kan hem redden. De vraag is alleen waar en of hij die kan vinden.
-
Arend van Dam – De reis van Syntax Bosselman
Dit nieuwe jeugdboek van Arend van Dam kan niet ontbreken in deze lijst. Het is namelijk een prachtig boek met verhalen over de slavernij. Waarom deed Nederland mee aan de slavernij? Wie waren de hoofdrolspelers in dit hoofdstuk van onze geschiedenis? Dit zijn een aantal vragen die op toegankelijke wijze worden beantwoord in De reis van Syntax Bosselman. Wat dit boek ook een feestje maakt is de toevoeging van historisch fotomateriaal en de illustraties van Alex de Wolf.
-
Min Jin Lee – Pachinko
Persoonlijk zou ik dit boek alleen al willen lezen vanwege het prachtige omslag, maar gelukkig belooft de inhoud ook veel goeds. Pachinko is een roman van de Koreaans-Amerikaanse schrijver Min Jin Lee. Het verhaal begint in 1900 in Korea en neemt ons vervolgens mee naar Japan. Het is een grootse en intieme kroniek van een Koreaanse familie, die verbannen wordt uit hun thuisland en opnieuw moet beginnen in Japan. Pachinko beslaat meerdere generaties en geeft niet alleen een mooi beeld van familierelaties, maar ook de Koreaanse en Japanse geschiedenis.
Al deze boeken hebben we uiteraard in voorraad. Als je ze tussen 10 en 18 maart aanschaft, dan krijg je het Boekenweekgeschenk er bij cadeau.