Het is nogal eens zo geweest – helaas – dat er bij het thema van de Boekenweek door uitgevers van alles bij werd gehaald om het te laten passen bij het thema. Gelukkig is deze Boekenweek, met als thema Natuur anders. Dit jaar is er prachtig aanbod, een mooie mix van romans, reisverhalen en natuurboeken. Mijn keuze uit dit aanbod is een mix van reeds gelezen en nog te lezen boeken waar ik nieuwsgierig naar ben.

De H is van havik – Helen Macdonald

Het is een prachtig verhaal van de schrijfster, professioneel valkenier, die naar aanleiding van de dood van haar vader besluit om eindelijk een Valk, de allerfelste van de roofvogels, te nemen. Heel knap vlecht ze haar pogingen de Valk te temmen met het rouwproces. We lezen dit boek voor onze leesclub op zondag 11 maart in de winkel.

Het herdersleven – James Rebanks

James is de zoon van een schaapherder in het Engelse Lake District. Velen kijken met een romantische blik naar dit stuk Engeland en het wordt in de zomer overlopen door toerisme. Juist door dit laatste en een veranderende cultuur, staat het boerenleven onder grote druk. Hoewel James aanvankelijk niet kiest voor het boerenleven, komt hij daar op terug en besluit te willen vechten voor het voortbestaan van het boerenbedrijf en de natuur in het Lake District.

Op de Schotse toer – Gerrit Jan Zwier

Eén van de eerste vakanties met mijn lief was naar Schotland. En nu, na vele vakanties samen blijft Schotland altijd in ons geheugen als een geweldig land met gekke, zeer gastvrije inwoners en de ongelooflijke schoonheid van de natuur.  Gerrit Jan is een fijne schrijver die van zijn boek een mooie mix maakt van geschiedenis, reisverhaal en reisgids. Ik kom er vast nog eens terug en misschien halen we dit keer wel de Mull of Kintyre.

Wandelparadijs Nederland – John Jansen van Galen

Alle provincies van Nederland komen uitgebreid aan bod in dit heerlijke ideeënboek. In korte impressies beschrijft John alle soorten wandelroutes. De routes zelf staan er niet in maar het wordt de lezer wel makkelijk gemaakt met links naar wel 500 wandelingen. En natuurlijk is er altijd wel horeca in de buurt, hoewel u ook voor de zekerheid de geweldige wandelgids Kroeglopers kunt kopen waarin alle wandelingen in het café eindigen.

Stilte, ruimte, duisternis. Verkenningen in de natuur – Kester Freriks

Als ik aan de achterkant van ons huis naar buiten kijk, is het ‘s nachts nooit donker. De enorme gloed van de kassen in het Westland zorgen altijd voor een kunstmatig verlichte hemel. Als ik aan de voorkant van het huis kijk zie ik juist de duisternis boven de Noordzee.  En zo is het natuurlijk in grote delen van Nederland: nooit helemaal stil en/of donker. Kester onderzoekt in dit boek wat stilte, ruimte en duisternis vroeger betekenden en wat ze nu betekenen. En hij komt er achter dat ze allen nog bestaan en hoe.

De kinderen van de nacht. Over wolven en mensen – Dirk van der Meulen

De kans dat we in Nederland een wolf gaan tegenkomen wordt beetje bij beetje groter. Ik ken wolven alleen uit dierentuinen en kan me moeilijk voorstellen hoe het zal zijn als je tijdens het wandelen zo’n prachtig maar toch wel angstaanjagend dier tegenkomt. Daarom dit boek, uit fascinatie. Dirk ontving voor dit boek de Jan Wolkers Prijs 2017, voor het beste natuurboek.

 

 

 

 

Author

Write A Comment