Caitlin, Fons, Caroline en Pleuntje hebben elk twee eigen boekentips voor u uitgezocht om cadeau te vragen en/of cadeau te geven tijdens de feestdagen.

Cadeautips van Caitlin:

Alleen en duizend mensen – Malou Holshuijsen

Vanaf het moment dat ik Malou’s debuut, Zachtop Lachen, uitgelezen had, keek ik enorm uit naar haar volgende roman: Alleen en duizend mensen. En wat heb ik ervan genoten; dit boek heeft wat mij betreft echt alles! In het eerste hoofdstuk wordt de spanning meteen opgevoerd als cabaretier Leopold Harmonie tijdens een live radio-uitzending uit het raam springt, recht voor de ogen van redacteur Rivka Leeuw. Daarna volgen we Rivka: we zien hoe ze reageert op de plotselinge dood van de beroemde cabaretier. Doordat we ondertussen flashbacks krijgen naar Rivka’s leven vóór dit tekenende moment, leren we haar steeds beter kennen en leren we haar reacties te begrijpen. Terwijl je als lezer ziet hoe Rivka zich bijvoorbeeld verhoudt tot haar ouders en haar collega’s, raak je steeds meer met haar verbonden en sluit je haar in je hart. En omdat Malou zo prachtig realistisch weet te schrijven, worden heus niet alleen de mooie en perfecte karaktereigenschappen benadrukt, maar juist ook de lelijke, venijnige en verdrietige kanten. Dit verhaal is een echte pageturner, dat vooral ook ontzettend menselijk is. Het is vaak heel humoristisch, soms ontroerend en bovenal ontzettend mooi: een prachtig verhaal over rouw en eenzaamheid, dat nergens té zwaar wordt. 

Cadeauartikelen van Uitgeverij Plint

Als u geen zin heeft om een mooie roman of interessant non-fictieboek cadeau te doen, zijn er gelukkig nog meer opties. Zo zal een aantal van u vast al bekend zijn met Uitgeverij Plint; een uitgeverij die gespecialiseerd is in het prachtig samenbrengen van poëzie met beeldende kunst, waardoor elke dag wat lichter en leuker wordt. U kunt denken aan een kussensloop met bijvoorbeeld Bert Schierbeeks prachtige gedicht Zorgeloosheid. En met de serie Poëten aan tafel vindt u tijdens het tafelen of het theedrinken een kleine adempauze: er is dan even ruimte voor poëzie op uw servies. Zoals wanneer u ’s ochtends uw muesli eet uit een prachtige porseleinen kom met daarop ‘Een dag kan beginnen met zicht op geluk’. Tijdens het schrijven maakt Uitgeverij Plint u blij met prachtige pennen; wat dacht u bijvoorbeeld van: ‘Lees maar lang en wees gelukkig’? Bovendien hoeft u nooit meer een verjaardag te vergeten met hun prachtige verjaardagskalenders, waarbij u elke maand een bijpassend gedicht vindt. De feestdagen zijn ook het moment bij uitstek voor een mooie scheurkalender vol poëzie. En als u vooral heel veel verschillende gedichten wilt lezen, kunt u altijd kiezen voor een prachtig uitgegeven bloemlezing. Kortom: tussen onze artikelen van Uitgeverij Plint vindt u genoeg moois om cadeau te doen of te vragen.


Cadeautips van Fons:

Italopop – Vanja van der Leeden

We kennen Vanja al van het in 2019 bekroonde Indonesisch kookboek Indorock, gevolgd door het heerlijke Indostok over saté. Geboren in Den Haag, maar met Indonesische roots en veel ervaring in restaurants in Italië, heeft Vanja zich volledig kunnen richten op het schrijven van kookboeken.
Haar nieuwste kookboek is Italopop: een Italiaans kookboek wat met kop en schouders uitsteekt boven veel eerder verschenen kookboeken met recepten uit Italië. Zij zorgt voor opschudding in de Italiaanse keuken door de klassieke recepten te voorzien van andere toevoegingen en receptuur. Voorbeelden zijn: de parmezaanpolenta en tiramisù, maar de pizza met spruitjes lijkt mij ook geweldig. Haar beschrijving voor het maken van risotto heb ik nog nergens kunnen vinden, maar de toevoeging van asperges en taleggio maken het sowieso een gerecht om je vingers bij af te likken. 
Ook staan in het kookboek Vanja’s ontmoetingen met Italiaanse chefs, die elk hun eigen vernieuwingen doorvoeren in de Italiaanse keuken.
Moeilijk zijn de recepten niet, maar ik weet zeker dat het verrassende reacties zal geven als je iets kookt uit dit boek. Kortom: een mooi cadeau voor alle liefhebbers die houden van Italiaans koken en iets anders willen dan de gebruikelijke pasta of pizza.

Het jaar van de Sprinkhaan – Terry Hayes

Negen jaar hebben we er op moeten wachten… Nadat Terry Hayes Ik ben Pelgrim had geschreven, kwamen meteen de eerste fans, waaronder ik. Ik heb het destijds in één ruk uitgelezen, waarna het wachten begon. Het wachten is nu beloond, maar de vraag is: was Het jaar van de Sprinkhaan het wachten waard? Ik vind van wel!
Het jaar van de Sprinkhaan is geen vervolg op Ik ben Pelgrim, maar gaat over Kane, die als spion voor de CIA een operatie start in het grensgebied van Afghanistan, Pakistan en Iran. De leider van deze gebieden, de Sprinkhaan genaamd, blijkt tegen alle verwachtingen in nog te leven… Deze man heeft grote plannen die desastreuze gevolgen kunnen hebben voor de westerse wereld. Het doel van Kane is om deze Sprinkhaan mee naar Amerika te nemen. Je leert Kane, de belangrijkste figuur in dit boek, uitgebreid kennen: door Hayes een heldenrol gegeven, gekenmerkt door veel moed en intelligentie. Ook erg fijn is dat de auteur de culturen en machtsverhoudingen van de verschillende landen prettig vertelt: relevante informatie om het verhaal goed te kunnen volgen. Hayes weet de lezer steeds weer te boeien met verschillende cliffhangers, sciencefiction aspecten en ongeloofwaardige scenes.
Het jaar van de Sprinkhaan is en blijft een geweldig spionageverhaal wat ontzettend knap in elkaar zit en wat iedereen nagelbijtend zal verslinden.


Cadeautips van Caroline

Tom Lake – Ann Patchett

Tom Lake speelt zich af in de lente van 2020, wanneer de drie dochters van Lara terugkeren naar hun ouderlijk huis, een kersenboomgaard, in het noorden van Michigan. Hun leven staat stil door de lockdown als gevolg van Corona. Als ze in de boomgaard kersen aan het plukken zijn, moedigen ze hun moeder aan over de jeugdromance met Peter Duke te vertellen, een wereldberoemd acteur.
Terwijl Lara het verhaal vertelt van het theatergezelschap Tom Lake, denken de drie dochters na over hun eigen levens en over de relatie met hun moeder. Ze worden gedwongen om alles wat ze over haar en zichzelf dachten te weten in een ander licht te zien.

Tom Lake is een prachtige, empathische roman over jeugdige liefde, over de liefde binnen een huwelijk, over de dynamiek in een gezin, en over de vaak verborgen levens die ouders voor de geboorte van hun kinderen hebben geleid.

Percy Jackson en de Olympiërs: de bokaal van de goden – Rick Riordan

Het langverwachte zesde deel van Percy Jackson en de Olympiërs, De bokaal van de goden, is hier!
Nadat hij de wereld een paar keer heeft gered, hoopt Percy Jackson eindelijk eens een normaal schooljaar tegemoet te gaan – zijn examenjaar! Maar helaas blijken de goden nog niet bepaald klaar met hem te zijn… Percy zal drie opdrachten moeten vervullen om aan de drie aanbevelingsbrieven van de Goden van de Olympus te komen die hij nodig heeft om toegelaten te worden op de universiteit.
Zijn eerste opdracht is om de wijnschenker van Zeus te helpen zijn bokaal terug te krijgen voor die in de verkeerde handen valt. Lukt het Percy, met de hulp van Annabeth en Grover, om hem op tijd terug te vinden?

Eindelijk is deel 6 van deze geweldige serie er! Spanning, humor en ieder hoofdstuk eindigt met een cliffhanger waardoor je wel door moet lezen. Ook steek je veel op over de Griekse mythologie. Lees Percy Jackson!


Cadeautips van Pleuntje:

Voordat de koffie koud wordt – Toshikazu Kawaguchi

In een steegje in Tokio zit al meer dan honderd jaar een café dat zorgvuldig gebrouwen koffie schenkt. Dit koffiehuis uit Voordat de koffie koud wordt biedt de klanten een unieke ervaring: de kans om terug in de tijd te reizen. Het woord café doet vermoeden dat het een grote ruimte is, maar het hele boek speelt zich af op een paar vierkante meter. Er is in Funiculì Funiculà plek voor 3 tafeltjes voor twee en 3 barkrukken. En aan één van de tafeltjes zit altijd een vrouw in een witte jurk. Het café wordt in elk van de vier verhalen weer beschreven, waardoor je een goede indruk krijgt (van de drie klokken die allemaal anders staan, de sepia kleur, de ingang).
De vier verhalen staan los van elkaar, maar de personen komen wel in ieder verhaal voor, met steeds iemand anders als hoofdpersoon. De mensen hebben allemaal hun eigen reden om terug te gaan in de tijd en wachten (bijna) allemaal geduldig tot de mysterieuze vrouw haar plaats verlaat.
Dit is echt een prachtig boek! Kleine setting, intieme verhalen, erg bijzonder. Je gaat jezelf ook de vraag stellen: wat zou ik doen als ik naar het verleden kon reizen, naar wie zou ik terug gaan en waarom?
Deel twee, Voordat de waarheid uitkomt, is al net zo prachtig. Weer vier verhalen van klanten én je komt iets meer te weten over de eigenaren van deze zaak. Ik kan niet wachten tot deel 3 en 4 in het Nederlands uitkomen (ze staan gepland voor mei 2024).

Hemel op aarde – Rob Kemps

In Hemel op aarde ga je met Rob Kemps mee naar Parijs, naar het 20e arrondissement. Daar ligt de plek waar hij het allerliefste is: Père-Lachaise, de beroemdste begraafplaats van Frankrijk en misschien wel van de hele wereld. Als een ervaren gids neemt Rob je mee langs de mooiste graven en deelt hij de bijzondere levensverhalen van bekende én onbekende mensen.
Rob Kemps leerde ik kennen bij De slimste mens, waarin hij na zijn overwinning iedereen aanraadde om boeken te lezen. Daarna zag ik hem terug in het programma Chansons, met Matthijs van Nieuwkerk, en ik vond Kemps daar erg verfrissend als presentator. Het boek over die serie las ik niet, ik had alle afleveringen immers gezien. Maar dit boek pakte ik toch vrij snel op en Rob Kemps vertelt in zijn eigen enthousiaste stijl over de verschillende graven en de mensen die er begraven liggen.
Daarnaast zijn er bezoektips, plekken die je in Parijs kunt bezoeken en die te maken hebben met de genoemde mensen uit de diverse graven. Ook een muzieklijst en een lijst van films, van alle bekende musici en acteurs die op Père-Lachaise liggen ontbreken niet.
Mooie, leuke, interessante en ontroerende verhalen over heel diverse personen die begraven liggen op de bekendste begraafplaats van Parijs.

Author

Comments are closed.