Een Boekenweek kan wat ons betreft niet van start gaan zonder persoonlijke boekentips van uw boekverkopers. Caitlin deelt daarom graag haar drie mustreads met u.

De strijd om de magische wens – Chris Colfer (10+)

Dit boek vertelt een ongelofelijk leuk en spannend verhaal over de tweeling Alexandra en Koen, die een magisch sprookjesboek krijgen van hun oma. Wanneer ze door het boek heen vallen, komen ze in een andere wereld terecht: een wereld die ze goed kennen van de bekende en geliefde sprookjesverhalen. In deze wereld ontmoeten ze bekende personages als Doornroosje en Roodkapje, maar ook de Boze Stiefmoeder van Sneeuwwitje. Deze personages zijn op een prachtige manier in een nieuw, modern jasje gegoten, zonder hun charme te verliezen.

De sprookjeswereld heeft echter ook zijn gevaarlijke kanten en de tweeling wil graag naar huis. Maar… om een magische wens uit te kunnen spreken, moeten ze bijzondere voorwerpen verzamelen zoals het glazen muiltje van Assepoester. Als ze erachter komen dat zij niet de enigen zijn die naar de voorwerpen zoeken, wordt de zoektocht nog lastiger dan ze gehoopt hadden…

Een kleine wereldgeschiedenis in 50 dieren – Jacob F. Field

In Een kleine wereldgeschiedenis in 50 dieren wordt – zoals op basis van de titel al te verwachten is – een beknopte wereldgeschiedenis gegeven, waarbij veel verschillende soorten dieren dienen om een bepaald verhaal te vertellen. Er zijn verhalen over vroege soorten, die al lang uitgestorven zijn, maar ook verhalen over dieren die een gigantische bijdrage hebben geleverd aan de wetenschap. Ook wordt met verve verteld over dieren die een belangrijke rol spelen in legendes en mythen uit allerlei verschillende plaatsen op de wereld. En natuurlijk wordt er aandacht besteed aan dieren die de mens goed heeft leren kennen – denk bijvoorbeeld aan de hond – en aan dieren die van belang zijn of waren in de industrie. Dit boek is een fantastisch cadeau voor eenieder die van geschiedenis, dieren of wetenschap houdt.

Kromme ploeg – Itamar Vieira Junior

Kromme Ploeg vertelt het fantastische, maar ook pijnlijke verhaal van de twee zussen Bibiana en Belonísia, die onafscheidelijk raken zodra één van de twee haar tong verliest. Zij is vanaf dat moment genoodzaakt om via haar zus te communiceren: haar zus wordt haar stem. Het verhaal speelt zich af op het platteland van Brazilië, waarbij de zussen in hedendaagse slavernij opgroeien, ook al is die slavernij officieel al tientallen jaren afgeschaft. Door de ongelijkheid worden de zussen uit elkaar gedreven – de een vindt het leven op het platteland prima, terwijl de ander wil strijden voor emancipatie. In dit verhaal, dat vanuit verschillende perspectieven verteld wordt, ligt de focus op krachtige en veelzijdige vrouwelijke personages. Bovendien werpt de auteur een belangrijk licht op de moderne slavernij die anno 2022 nog steeds voortduurt in Brazilië. 

Author

Comments are closed.