Binnenkort is het Vaderdag: het moment bij uitstek om de vaders in uw leven eens extra in het zonnetje te zetten. Om u alvast op weg te helpen, hebben we allemaal – speciaal voor Vaderdag – een boekentip uitgekozen! Voor last-minute cadeaus zijn we op Vaderdag (18 mei) ook open.


De aanrader van Pleuntje: De man met duizend gezichten – Lex Noteboom

Michelle, Daniel en hun dochtertje Alexandra staan op het punt om te vertrekken naar Dubai als Daniel gebeld wordt dat zijn tweelingbroer Vigo, de president van zijn vaderland Kazichië, is verongelukt. In plaats van vakantie in Dubai wordt het een begrafenis in Kazichië waar de druk op Daniel wordt gelegd om de taken van zijn broer over te nemen. Waar het eerst veilig leek om met het gezin naar zijn thuisland te gaan, blijkt het steeds onrustiger en instabieler te worden. Michelle en Daniel proberen hun gezin veilig terug naar Nederland te krijgen, maar dat is niet eenvoudig. Als dan ook nog de rebellenleider “De man met duizend gezichten” opstaat, is het hek van de dam.

Tegelijk met het boek verscheen de 8-delige podcast De vrouw met duizend gezichten, die in dezelfde tijd speelt en daardoor een mooie aanvulling is op het boek. Ze zijn los van elkaar te lezen en luisteren, maar vormen wel een mooi geheel.

Echt een boek van nu, waarvan de Engelse vertaalrechten al voor het verschijnen verkocht waren. Een thriller met veel actie en wendingen en vooral ook technische snufjes zodat niets is wat het lijkt. De personages zijn goed neergezet en je voelt hun wanhoop, angst en vragen. Je blijft lezen en aan het eind valt het allemaal samen.


De aanrader van Fons: Alkibiades – Ilja Leonard Pfeijffer

Er zijn weinig boeken die zoveel in zich hebben en beklijven als de nieuwe roman van Ilja Leonard Pfeijffer. Ik begon langzaam aan de 900 pagina’s en liet mij onderdompelen in het leven van Alkibiades, en nu kan ik het niet meer los laten. Dit moet je lezen, ook als je geen classicus bent: over Alkibiades’ bizarre levensloop. De lange zinnen horen perfect in het verhaal, passen bij de vele dialogen en Ilja’s fascinatie voor fictie en non-fictie. Daar komt nog bij de actualiteit, over de kwetsbare democratie, de schreeuwerige stemmen van de oppositie: vergelijkbaar met Wilders of Baudet.

Alkibiades leest als een historische roman, met poëtische stukken, maar zit ook vol met complexe stukken over machtsvertoning en de dynamiek hierin. Allemaal angstaanjagend herkenbaar. Voor elke vader een must om te hebben en te lezen.


De aanrader van Caroline: Vlijmscherpe Tranen – S.A. Cosby

Dit boek won de VN-Thrillerprijs en dat is niet voor niets. Twee ex-criminelen onderzoeken samen de moord op hun vervreemde zoons, een echtpaar.

Enorm spannend, heel geestig en eigenlijk ook ontroerend. Hoe deze machomannen zich in de gay-scene begeven en wraak nemen is weergaloos snel en met fantastische dialogen beschreven. Een aanrader voor iedere thriller- en spanning lezer!


De aanrader van Caitlin: Chain-Gang All-Stars – Nana Kwame Adjei-Brenyah

Ik heb bijna de woorden niet om te beschrijven hoe goed ik dit boek vond. Chain-Gang All Stars is een dystopie van een niveau dat ik al lange tijd niet meer heb gezien: werkelijk waar zo fantastisch goed. Het verhaal speelt zich af in een dystopisch Amerika waarin een zeer lucratief programma is opgezet door de geprivatiseerde Amerikaanse gevangenisindustrie. Gevangenen kunnen er namelijk voor kiezen om zich in te schrijven voor Het Spel, waarbij ze zullen deelnemen aan gladiatorachtige wedstrijden tot de dood. Het enige doel dat ze voor ogen hebben: hun vrijheid. De gladiatorwedstrijden worden door het hele land uitgezonden en veel Amerikanen zijn groot fan van het bloeddorstige programma. Tussen de wedstrijden door kunnen de fans de levens van de Schakels – zo worden de gevangen in Het Spel genoemd – volgen via een soort reality-tv.
Adjei-Brenyah slaagt erin een ontzettend pakkend boek te schrijven, waarin de perspectieven van veel verschillende personen worden gevolgd: gevangenen die meedoen aan Het Spel, maar ook perspectieven van superfans, de Spelmakers en degenen die protesteren tegen het programma. Chain-Gang All-Stars is zeer maatschappelijk geëngageerd en is bovendien niet weg te leggen doordat het bol staat van actie en spanning. Hierdoor is het een fantastisch boek dat heerlijk wegleest, maar dat je ondertussen doet nadenken over belangrijke kwesties. Ik weet nu al dat dit boek mijn top 10 van dit jaar gaat halen!

Author

Comments are closed.