Onze YA-recensent Laura (16) leest alles wat los en vast zit en beoordeelt met alle liefde de boeken waar wij als boekverkopers niet aan toekomen. Dit keer las Laura In de ruimte is het stil van Nicole Panteleakos, een boek dat een glimlach op haar gezicht toverde. 

Het jaar is 1986 en Nova van twaalf is net bij een nieuw pleeggezin geplaatst. Haar zus Bridget is weggelopen en daar heeft Nova wel moeite mee, maar ze weet dat ze haar binnen tien dagen weer zal zien, want dan is de lancering van het ruimteschip de Challenger. Bridget had immers beloofd dat ze daar in ieder geval bij zou zijn.

Nova heeft autisme en kan hierdoor niet goed communiceren wat ze bedoelt, de enige persoon die dat voor haar kan vertalen is Bridget, maar die is er nu natuurlijk niet. Ik denk dat dit heel mooi wordt verteld in het verhaal, omdat wij als lezers wel weten wat Nova bedoelt, maar de auteur geeft ook goed weer waarom volwassenen moeite hebben om Nova te begrijpen.

Door het hele boek zijn er brieven die Nova aan Bridget schrijft en dat is heel leuk, omdat je niet alleen dingen leert over de huidige situatie. Nova haalt in haar brieven namelijk veel herinneringen op. Ik vind persoonlijk dat de brieven veel toevoegen, omdat ze het verhaal een beetje opbreken en daardoor het boek veel toegankelijker wordt.

Ik denk dat iedereen, maar vooral kinderen, veel kan leren van In de ruimte is het stil. Panteleakos laat heel goed zien dat er mensen zijn die anders in elkaar zitten dan jijzelf, maar dit betekent niet dat jij daar iets over mag zeggen. Je weet namelijk nooit waarom iemand op een bepaalde manier handelt of reageert. De boodschap is dan ook, oordeel niet te snel.

Ik had tijdens het lezen constant een glimlach op mijn gezicht en ik vind dit dus ook zeker een aanrader. In de ruimte is het stil is een heerlijk feelgood-boek en ik hoop dat andere lezers er net zo van genieten en er net zo veel van leren als ik.

Hallo, mijn naam is Laura en ik ben zestien jaar. Ik zit in de vierde klas van een middelbare school in Rotterdam. Ik houd van lezen, racefietsen en atletiek. Ik lees voornamelijk Young Adult, maar ik ben onlangs begonnen aan de Rory Gilmore Reading Challenge, dit is een lijst van 339 boeken met alle boeken die hoofdpersonage Rory Gilmore in alle seizoenen van de serie Gilmore Girls heeft gelezen. Tot slot een klein stukje zelfpromotie: je kunt me volgen op mijn Bookstagram @laurasbookjourney.

Author

Write A Comment