Onze YA-recensent Laura (16) leest alles wat los en vast zit en beoordeelt met alle liefde de boeken waar wij als boekverkopers niet aan toekomen. Dit keer las ze Schaduwliefde, een historische roman van de Amerikaanse auteur Ruta Sepetys, die ter ere van 75 jaar bevrijding opnieuw is uitgegeven.

In 1941 wordt de vijftienjarige Lina vanuit haar huis in Litouwen gedeporteerd door de NKVD (geheime Sovjetpolitie) naar een werkkamp in Siberië, samen met haar moeder en haar broertje van elf. Hun vader is ter dood veroordeeld en zit in een gevangeniskamp ver van hen vandaan. Lina kan heel goed tekenen en legt alle gebeurtenissen in het kamp vast met haar tekeningen. Uiteindelijk neemt ze een moedig en gevaarlijk besluit: ze gebruikt haar tekeningen als geheime boodschap en smokkelt ze het kamp uit.  Ze hoopt dat haar tekeningen uiteindelijk aan zullen komen bij haar vader.

Lina is heel erg familie-georiënteerd en ze doet zo veel mogelijk om ze in leven te houden. Hoe boos ze ook is op de mensen die hen gevangen houden, ze weet dat ze niets kan doen als ze allemaal willen blijven leven. De gevoelens en gedachtes die Lina heeft zijn heel begrijpelijk en daardoor is het makkelijk om je in te leven in dit verhaal.

Een ander personage dat belangrijk is in het boek is Adrius, een zeventienjarige jongen die samen met Lina en haar familie in de trein zit. Hij is een goede toevoeging, omdat hij een groot aandeel heeft in het overleven van Lina en haar familie. Hij is heel aardig en lief en neemt grote risico’s voor Lina.

Schaduwliefde bestaat ook uit flashbacks, waardoor je inzicht krijgt in het leven van Lina voordat ze gedeporteerd werd. Door deze flashbacks kom je er ook achter waarom Lina, haar moeder en broertje gedeporteerd zijn. Meestal vind ik flashbacks vervelend, omdat ik terug wil naar het heden. In Schaduwliefde vind ik ze heel toepasselijk en hebben ze een toegevoegde waarde, waardoor ik ze zelfs leuk vond.

Er zitten twee kaarten aan de voorkant van het boek en hierdoor kun je goed zien hoe groot de afstand is die Lina met haar moeder en broertje heeft moeten afleggen met de trein. Ook zit er een tijdlijn bij, wat ik erg fijn vond, omdat het soms lastig is om je voor te kunnen stellen wat en wanneer alles is gebeurd.

Ik vond Schaduwliefde een heel pakkend en spannend boek en heb het dan ook in slechts een paar lange zittingen uitgelezen. Ik werd helemaal in het verhaal gezogen en zelfs als ik niet aan het lezen was, dacht ik eraan. Voor mij was het om deze reden ook best snel uit te lezen. Het hielp natuurlijk ook dat de schrijfstijl heel toegankelijk is.

Hallo, mijn naam is Laura en ik ben zestien jaar. Ik zit in de vierde klas van een middelbare school in Rotterdam. Ik houd van lezen, racefietsen en atletiek. Ik lees voornamelijk Young Adult, maar ik ben onlangs begonnen aan de Rory Gilmore Reading Challenge, dit is een lijst van 339 boeken met alle boeken die hoofdpersonage Rory Gilmore in alle seizoenen van de serie Gilmore Girls heeft gelezen. Tot slot een klein stukje zelfpromotie: je kunt me volgen op mijn Bookstagram @laurasbookjourney.

Author

Write A Comment